Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με θέμα την ουκρανική κρίση
Παρουσία περίπου εξήντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων παρευρίσκονται σήμερα στο Νιούπορτ της Μεγάλης Βρετανίας όπου ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία συνέρχεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί, έχουν μετατρέψει σε φρούριο το Κάρντιφ και το Νιούπορτ ενώ για δύο ημέρες, οι ηγέτες θα συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και η στάση της Ρωσίας ενώ αναμένεται να τους απασχολήσουν και τα «νέα δεδομένα» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές η συγκεκριμένη Σύνοδος που ξεκίνησε πριν λίγο, είναι η «σημαντικότερη σύνοδος» των τελευταίων ετών αφού ο Μπάρακ Ομπάμα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει από την Ατλαντική Συμμαχία, όπως σημειώνεται, ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αρκετές πηγές εντάσεων, αστάθειας και ανασφάλειας και το ΝΑΤΟ καλείται να ετοιμάσει σχέδια «αντιμετώπισης των απειλών».
Στο μεταξύ, με άρθρο του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένας μεγάλος, παγκόσμιος συνασπισμός» για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και να υπάρξει «κοινή αντίδραση». Ο κ. Κέρι σημείωσε ότι θα επιδιώξει μαζί με τον υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός κατά τις συζητήσεις που θα έχουν με τους εταίρους τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Αναμένεται ακόμα να συζητηθεί και η μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική ως «προστασία» απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.
Το απόγευμα θα συνεδριάσει η Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους 28 ηγέτες της συμμαχίας να δηλώσουν επισήμως την αλληλεγγύη τους προς το Κίεβο που είναι στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Αύριο οι ηγέτες θα συζητήσουν για τους κινδύνους ως προς την ασφάλεια στην Ανατολή και στο Νότο, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις ενώ θα εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με επενδύσεις χρημάτων για την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Προσκεκλημένος είναι και ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον Γάλλο πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Στο μεταξύ νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία.
"Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δραματικά αλλαγμένο περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια. Στα ανατολικά, η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία", είπε στους δημοσιογράφους ο Ράσμουσεν προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα στο Νιούπορτ της Ουαλίας.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μια εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, αλλά αυτό που μετράει είναι τι συμβαίνει επί του πεδίου στην Ουκρανία.
Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι στη χώρα βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες.
Ο Ράσμουσεν δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα εξετάσουν σοβαρά τυχόν αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας.
Διαβάστε επίσης: Στο Κάρντιφ για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Σαμαράς