11 Σεπτεμβρίου: Πρωτοχρονιά στην Αιθιοπία, σήμερα!
Επτά χρόνια διαφορά έχουμε με την Αιθιοπία, η οποία σήμερα γιορτάζει τον ερχομό του νέου έτους, και συγκεκριμένα του 2007!
Το αιθιοπικό ημερολόγιο, το οποίο είναι μια παραλλαγή του κοπτικού ημερολογίου, βρίσκεται επτά χρόνια πίσω από το γρηγοριανό.
Το χάσμα επτά με οκτώ ετών μεταξύ του αιθιοπικού και Γρηγοριανού ημερολογίου προέρχεται από εναλλακτικούς υπολογισμούς στη προσπάθεια του καθορισμού της ημερομηνίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Σε όλο τον κόσμο, όπου ισχύει το γρηγοριανό ημερολόγιο, σήμερα είναι ( ή ξημερώνει) 11 Σεπτεμβρίου του 2014. Σε κάποιο σημείο του πλανήτη, όμως, αυτή η ημέρα είναι κάτι περισσότερο και από ξεχωριστή. Η Αιθιοπία γιορτάζει σήμερα, και για τους χριστιανούς Αιθίοπες είναι η Πρωτοχρονιά του έτους... 2007!
Χιλιάδες Αιθίοπες με τα παιδιά τους γιορτάζουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα χορεύοντας και διασκεδάζοντας με τις οικογένειες τους, καθώς θεωρείται οικογενειακή γιορτή.
Enkttash - Πρωτοχρονιά
Στην γλώσσα τους η πρωτοχρονιά έχει την ονομασία Enkttash, και έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους. Φτωχοί και πλούσιοι μια εβδομάδα πριν την άφιξη της νέας χρονιά αγοράζουν ή δανείζονται καινούρια ρούχα και πηγαίνουν την εκκλησία το πρωί, ενώ το βράδυ γιορτάζουν την πρώτη ημέρα του χρόνου με πυροτεχνήματα.
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, σε όλα τα σπίτια είναι σκορπισμένο γρασίδι και χόρτα για καλή τύχη.
Το ημερολόγιο της Αιθιοπίας
Το Αιθιοπικό ημερολόγιο, επίσης γνωστό ως Ge'ez ημερολόγιο, είναι το κύριο ημερολόγιο που χρησιμοποιείται στην Αιθιοπία και αποτελεί επιπλέον το λειτουργικό έτος των Χριστιανών στην Ερυθραία οι οποίοι ανήκουν στην ορθόδοξη εκκλησία της Ερυθραίας, και στην ανατολική καθολική εκκλησία της Ερυθραία και στη λουθηρανική ευαγγελική εκκλησία της Ερυθραίας.
Βασίζεται στο παλαιότερο Αλεξανδρινό ή Κοπτικό ημερολόγιο, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται στο ακόμα παλαιότερο αιγυπτιακό ημερολόγιο, αλλά όπως και το Ιουλιανό ημερολόγιο, προσθέτει μια ημέρα κάθε τέσσερα έτη χωρίς εξαίρεση, και κάθε έτος αρχίζει στις 29 ή 30 Αυγούστου του Ιουλιανού ημερολογίου. Το χάσμα επτά με οκτώ ετών μεταξύ του αιθιοπικού και Γρηγοριανού ημερολογίου προέρχεται από εναλλακτικούς υπολογισμούς στη προσπάθεια του καθορισμού της ημερομηνίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Όπως το κοπτικό ημερολόγιο, το αιθιοπικό ή Ge'ez ημερολόγιο έχει δώδεκα μήνες, 30 ημερών ο καθένας, συν πέντε ή έξι επαγόμενες ημέρες (συνήθως αποκαλούνται ως ένας δέκατος τρίτος μήνας). Επιπλέον, οι μήνες του αρχίζουν τις ίδιες ημέρες με εκείνες του κοπτικού ημερολογίου, αλλά έχουν τα διαφορετικά ονόματα, τα οποία είναι σε Ge'ez. Η έκτη επαγόμενη ημέρα προστίθεται κάθε τέσσερα έτη, χωρίς εξαίρεση, στις 29 Αυγούστου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, έξι μήνες πριν από την πρόσθετη ημέρα (29 Φεβρουαρίου)του δίσεκτου έτους του Ιουλιανού ημερολογίου. Κατά συνέπεια η πρώτη ημέρα του αιθιοπικού/Ge'ez έτους, 1 Mäskäräm, για έτη μεταξύ 1901 και 2099 , είναι συνήθως 11 Σεπτεμβρίου (γρηγοριανού), αλλά πίπτει στις 12 Σεπτεμβρίου (γρηγοριανό), στα έτη που προηγούνται του γρηγοριανού δίσεκτου έτους.
Διαβάστε επίσης:
Οι ΗΠΑ θρηνούν τους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου (pics)