Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και η σημερινή συνάντηση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα για τον σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης» είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Γίνεται επίσης αναφορά στις εισαγωγές – εξαγωγές του ψευδοκράτους το πρώτο τρίμηνο του 2013, την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις ελεύθερες περιοχές στην αγορά της κατεχόμενης Λευκωσίας, κ.ά.

Με τίτλο «Μύρισε πραξικόπημα»η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) διερωτάται αν αυτοί που έβγαλαν στην εξουσία τον Ερντογάν τον κατεβάζουν, γράφοντας ότι σε δηλώσεις του χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι είναι αντιμέτωπος με πραξικόπημα επειδή είπε σε ομιλία του ότι επιτίθενται στην κυβέρνησή του και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι Εγκεμέν Μπαγίς απαντώντας στον Επίτροπο Φούλε δήλωσε ότι «επειδή θέλουν οι σκύλοι, δεν πεθαίνουν τα άλογα» (δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιοι θέλουν, θα γίνει αυτό που θέλουν) και πως το αμερικανικό κανάλι CNBC μετέδωσε ότι η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν για το σχέδιο Τοπτσιού Κισλασί, όπως ονομάζεται το έργο αναδιαμόρφωσης της πλατείας Ταξίμ, έχει εξήγηση, αφού πίσω από αυτό βρίσκεται ο γαμπρός του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρία κόμματα στα κατεχόμενα συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν τον σχηματισμό «κυβέρνησης».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Στηριχτήκαμε στα τηλέφωνα» αναφέρεται στις εισαγωγές – εξαγωγές του ψευδοκράτους για το πρώτο τρίμηνο του 2013 και γράφει ότι σημείωσαν αύξηση. Οι μεν εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,5% ενώ οι εισαγωγές 0,2% με το μεγαλύτερο μερίδιο των εισαγωγέων να κρατάει ο τομέας των κινητών τηλεφώνων που «έκανε έκρηξη». Αλλού γράφει ότι τα κόμματα που υπέγραψαν την πρόταση μομφής θα συναντηθούν σήμερα για να κάνουν προσπάθεια σχηματισμού «κυβέρνησης» και κατάληξης στο όνομα του «πρωθυπουργού». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η αγορά στην κατεχόμενη Λευκωσία αμέσως μετά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έχει επηρεαστεί από την κρίση στις ελεύθερες περιοχές, όπως επίσης και το γεγονός ότι η Αστυνομία της Δημοκρατίας εμποδίζει στο οδόφραγμα όλα τα προϊόντα απομιμήσεις.

Με τίτλο «Η πολιτική αποτέλειωσε την οικονομία» η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) γράφει ότι σύμφωνα με τα λεχθέντα οικονομικών παραγόντων στην εφημερίδα, η διεξαγωγή συχνά «εκλογών» στα κατεχόμενα δεν ωφελεί την οικονομία, τονίζοντας ότι εδώ και 1,5 χρόνο οι πολιτικοί καθυστερούν την έγκριση «νομοθεσιών» που θα βοηθήσουν την οικονομία, όπως η ενεργοποίηση της «επιτροπής ανταγωνισμού». Αλλού γράφει ότι μίλησε ο Ερντογάν και η Τουρκία «είναι στην τσίτα», σημειώνοντας ότι χθες σε εκδήλωση στο Ταξίμ, μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης Ταξίμ ο Μουτζελά Γιαπιτζί τόνισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι δεν θέλουν πλέον να διοικούνται όπως παλιά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα θα αποφασίσει ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Σήμερα η τριμερής συνάντηση» αναφέρεται στην συνάντηση των κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, Κοινοτικής Δημοκρατίας και ΔΚ-Εθνικές δυνάμεις, που θα γίνει στη «βουλή» μετά από πρόσκληση του ΡΤΚ για να συζητήσουν τον σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης» μέχρι τις 28 Ιουλίου, με τον Σερντάρ Ντενκτάς να δηλώνει ότι προσέρχεται στην συνάντηση για να δώσει όνομα («πρωθυπουργού») ώστε να τα βρουν. Αλλού γράφει ότι σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθες στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές τους είπε να κοιτάξουν σε ένα μικρό λεξικό και θα δουν ότι αυτός που τα καίει, τα σπάει και επιτίθεται λέγεται «τσιαπουλτζού» (πλιατσικολόγος, τραμπούκος). Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο διαπραγματευτής του Προέδρου Αναστασιάδη μπορεί να είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή