Η Pet City και τα 220 δισ. ευρώ του Pet Care, το «σίριαλ» του Λατομείου και οι καλλιέργειες κάνναβης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Pet City και τα 220 δισ. ευρώ του Pet Care, το «σίριαλ» του Λατομείου και οι καλλιέργειες κάνναβης
9'

Η Pet City και το Pet Care

Η επένδυση της BC Partners GR Investment LP στην Pet City με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, είναι μια τοποθέτηση που ο επικεφαλής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος, έκανε με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το λέμε αυτό διότι η αγορά του Pet Care διεθνώς και στην Ελλάδα έχει σταθερή ανάπτυξη και σε μεγάλο βαθμό συσχετίζεται με τις δημογραφικές τάσεις. Εκτιμάται πως ο τζίρος του Pet Care διεθνώς από τα 155 δισ. ευρώ το 2020 θα ανέλθει στα 220 δισ. ευρώ έως το 2027. Μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη του κλάδου προϊόντων και υπηρεσιών κατοικίδιων ζώων σε αγορές με δημογραφικές πιέσεις, όπως η ελληνική, καθώς οι ηλικιωμένοι αποζητούν τη συντροφιά κατοικίδιων, κάτι που ισχύει και με τις ολιγομελείς οικογένειες με μικρά παιδιά. Αν και τα μεγέθη της εξαγοράς της Pet City από την BC Partners GR Investment LP δεν ανακοινώθηκαν θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει με ασφάλεια πως κινήθηκαν κοντά στα 35-40 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της Pet City ανήλθε πέρυσι στα 45,6 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια της ήταν 12 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις 10 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 7 εκατ. ευρώ. Μια αποτίμηση που είναι πενταπλάσια των προ φόρων κερδών , ακούγεται λογική για μια εταιρεία με μεγάλο δίκτυο και προσωπικό όπως η Pet City. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία για τον οραματιστή Κρητικό επιχειρηματία Μαντζουράνη Μαντζουρανάκη που αφιέρωσε 33 χρόνια για να κτίσει την Pet City σε στέρεες βάσεις.

Το σίριαλ του Λατομείου

Κοντός ψαλμός αλληλούια για το 33ετές «σίριαλ» της έκτασης των 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού) για τα οποία ερίζουν Δημόσιο – Κέκροψ. Χθες συζητήθηκε ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου η υπόθεση της διεκδικούμενης από το Ελληνικό Δημόσιο έκτασης στην περιοχή των Τουρκοβουνίων και πλέον αναμένεται η έκδοση της τελικής και οριστικής απόφασης για την υπόθεση. Ήταν 1η Δεκεμβρίου 1988 όταν το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία διεκδικούσε την έκταση των 300 περίπου στρεμμάτων στο Λατομείο Ψυχικού, τμήμα της οποίας ανήκει στην Κέκροψ. Επί της αγωγής αυτής, εκδόθηκε η 5722/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά της απόφασης αυτής, το Δημόσιο άσκησε έφεση ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, η συζήτηση της οποίας έγινε την 24.11.1998. Το Εφετείο με την με αριθμό 2887/2012 απόφασή του ανέβαλε την έκδοση οριστικής αποφάσεως και έταξε συμπληρωματική απόδειξη. Μετά την κατάθεση της νέας πραγματογνωμοσύνης, η υπόθεση συζητήθηκε την 08.04.2014 και εξεδόθη η με αριθμό 3401/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δέχθηκε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της ως άνω απόφασης, ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία συζητήθηκε την 2α Νοεμβρίου 2016. Επί της συζήτησης αυτής εκδόθηκε η υπ. αριθ. 447/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία διετάχθη η κλήτευση και των λοιπών πλην του Ελληνικού Δημοσίου διαδίκων, προκειμένου εκ νέου να συζητηθεί η υπόθεση. Μετά από σχετική κλήση που κατέθεσε η Κέκροψ η ως άνω αίτηση αναίρεσης συζητήθηκε εν τέλει την 24η Ιανουαρίου 2018. Επί αυτής εκδόθηκε η με αριθμό 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έκανε δεκτή την ασκηθείσα από την εταιρεία αναίρεσης της υπ’ αριθ. 3401/2014 απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Ως εκ τούτου, η υπόθεση συζητήθηκε ξανά στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση στις 4 Δεκεμβρίου 2018. Το Εφετείο εξέδωσε την με αριθμό 3039/2019 απόφασή του με την οποία έγινε δεκτή κατ΄ ουσίαν η έφεση και απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου και έγιναν δεκτές οι πρόσθετες υπέρ της Κέκροψ παρεμβάσεις. Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αίτηση για την αναίρεση της ως άνω 3039/2019 απόφασης, η οποία συζητήθηκε την 23η Σεπτεμβρίου 2020. Επ΄ αυτής εξεδόθη η υπ’ αριθ. 502/2021 απόφαση του Αρείου Πάγου, δυνάμει της οποίας αναιρέθηκε η 3039/2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών. Δεδομένου ότι επρόκειτο για δεύτερη αναίρεση χθες υπήρξε νέα συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο δίκασε πλέον ως δικαστήριο ουσίας, ύστερα από κλήση της εταιρείας. Για όσους θυμούνται την τηλεοπτική σειρά «Τόλμη και Γοητεία» να αναφέρουμε πως διαρκεί όσα χρόνια διαρκεί και το «σήριαλ του Λατομείου». Η διαφορά είναι πως μετά την οριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η υπόθεση της έκτασης των 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια θα ρίξει πλέον αυλαία.

Παράθυρο ευκαιρίας

Έχει χάσει η Ελλάδα την ευκαιρία να επωφεληθεί από την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων σε υδρογονάνθρακες και ειδικά το φυσικό αέριο; Το θέμα θα εξετασθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα εξετασθεί ο μετασχηματισμός της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΥΕ). Δεν ξέρουμε ποια απάντηση θα δώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι τί απαντά η υπό μετασχηματισμό ΕΔΥΕ, ήτοι ο δημόσιος φορέας διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με την ΕΔΥΕ η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, να δημιουργεί έσοδα από τους εθνικούς της πόρους και αυτές οι προσπάθειες δεν έρχονται σε αντίθεση με τη φιλόδοξη πράσινη μετάβαση της χώρας, όπως εξελίσσεται. Η ΕΔΥΕ υποστηρίζει πως η χρήση φυσικού αερίου ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της χώρας, το οποίο προβλέπει επέκταση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 40% έως το τέλος της δεκαετίας, συνέπεια και της προοδευτικής εξάλειψης της λιγνιτικής ενέργειας. Υπενθυμίζει δε πως το φυσικό αέριο παράγει περίπου 50% λιγότερες εκπομπές CO2 από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πως αποτελεί αξιόπιστο και ευέλικτο «καύσιμο γέφυρα», καθώς μεταξύ άλλων θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες ενέργειας, όπως το μπλε υδρογόνο. Με αυτά τα επιχειρήματα η ηγεσία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων προσπαθεί να πείσει πως η ανάπτυξη μιας εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής υδρογονανθράκων, βασισμένης κυρίως στο φυσικό αέριο, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της Ελλάδας και στους ευρύτερους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια. Κάποιοι μάλλον βρίσκουν ενδιαφέρουσες τις θέσεις του επικεφαλής της ΕΔΥΕ, Αριστοφάνη Στεφάτου. Γιατί το λέμε; Διότι προ ημερών εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κατά 3 εκατ. ευρώ, ώστε το μετοχικό της κεφάλαιο να ανέλθει στα 9 εκατ. ευρώ. Ελπίζουμε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο και η υπό μετασχηματισμό ΕΔΥΕ να εκμεταλλευθεί το «παράθυρο ευκαιρίας».

Οι καλλιέργειες κάνναβης

Ελέγχους σε δύο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην περιοχή του Κιλκίς δρομολόγησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πρώτη επιχείρηση είναι η GRECAN NATURAL MEDICINE ΙΚΕ που αναπτύσσει εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης, με εγκαταστάσεις μεταποίησης 1.200 τ.μ. και θερμοκήπια 4.750 στρεμμάτων, σε συνολικό οικόπεδο 10 στρεμμάτων. Η συνολική επένδυση αναμένετε να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και θα απασχολεί μόνιμα πάνω από 40 άτομα. Η δεύτερη επιχείρηση είναι η HELLENICANN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που έχει αδειοδοτηθεί για να καλλιεργεί φαρμακευτική κάνναβη εντός ενιαίας έκτασης 67,942 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την άδεια, η καλλιέργεια θα γίνει σε στεγασμένο χώρο 13.000 τ.μ. και όχι σε θερμοκήπια. Αντικείμενο των ελέγχων του υπουργείου είναι η διαπίστωση της καταλληλότητας των χώρων, η τήρηση ή μη των όρων της ενιαίας έγκρισης εγκατάστασης των μονάδων και κυρίως η διασφάλιση πως δεν θα γίνεται διάθεση στο Γαλλικό ποταμό ή υπεδαφίως υγρών αποβλήτων από την παραγωγική διαδικασία. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η HELLENICANN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ανήκει στον Ρώσο Αντρέι Μπογκριάντσεφ, τον οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα η κ. Γκαλίνα Τσατσανίδου. Ο Ρώσος επιχειρηματίας προ 11μηνου πλειοδότησε και μίσθωσε τον πολυόροφο δημοτικό σταθμό αυτοκινήτων του Βόλου επί της οδού Φιλελλήνων, αναλαμβάνοντάς να καταβάλει μίσθωμα άνω των 371.000 ευρώ ετησίως. Από την άλλη, η GRECAN NATURAL MEDICINE ΙΚΕ ανήκει στην SWEDISH SYSTEMS SECURITY ΕΠΕ , εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που έχει ως μοναδική εταίρο και διαχειρίστρια την κ. Μάρθα Βόντα.

Νέος «παίκτης» στην Β2Β των laptops

Στην αγορά των φορητών υπολογιστών που απευθύνονται στις επιχειρήσεις (σ.σ. τα αποκαλούμενα commercial laptops στην αργκό του κλάδου) οι «παίκτες» είναι μάλλον λίγοι. Αλλά θα αυξηθούν σύντομα κατά έναν, καθώς η κινεζική Huawei ετοιμάζεται να εισέλθει σε αυτό το κομμάτι της ελληνικής αγοράς και να προσφέρει τις δικές της λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές αγορές όπου η Huawei θα κάνει αυτό το βήμα. Ο λόγος είναι ότι στη χώρα μας οι φορητοί υπολογιστές της Huawei που απευθύνονται σε καταναλωτές πάνε πολύ καλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα, το μερίδιο της Huawei στην ελληνική αγορά των φορητών υπολογιστών για οικιακούς καταναλωτές, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Matebook 14s, έχει φθάσει πλέον στο 8%, το οποίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Γενικότερα, η κινεζική εταιρεία μπορεί να έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα στην αγορά των smartphones -λόγω των γνωστών θεμάτων με την αμερικανική κυβέρνηση- αλλά στις υπόλοιπες κατηγορίες ψηφιακών συσκευών κινείται εξαιρετικά. Μάλιστα, έχει φθάσει πλέον στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων καταναλωτών όσον αφορά στα smartwatches και τα «πραγματικά» ασύρματα ακουστικά (TWS).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή