Στο μικροσκόπιο «Non-Dom» επενδύσεις, η φούσκα του καφέ και το «Buy now, pay later»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Στο μικροσκόπιο «Non-Dom» επενδύσεις, η φούσκα του καφέ και το «Buy now, pay later»
4'

Σκανάρονται οι «Non-Dom» επενδύσεις

Αυξημένες ευθύνες ώστε ν αποτρέψουν το ξέπλυμα χρήματος έχουν οι ορκωτοί λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να επικουρήσουν επενδυτές που θέλουν να κάνουν χρήση του ελληνικού πλαισίου «Non-Dom». Για όσους δεν το γνωρίζουν με το νόμο 4646/2019 εισήχθη και στην Ελλάδα ο θεσμός του «διαμένοντος μη κατοίκου» (Non-Dom), με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής , οι οποίοι, μεταφέροντας τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, επωφελούνται – για διάστημα έως 15 ετών – από εναλλακτική φορολόγηση των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης. Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) εξέδωσε προ ημερών απόφαση με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο βάσει του οποίου οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες θα πρέπει να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του ελέγχου τους, στην «Έκθεση Ευρημάτων από τη διενέργεια Προσυμφωνημένων Διαδικασιών» που συνοδεύει το φάκελο για τις «Non-Dom» επενδύσεις. Μεταξύ άλλων η ΕΛΤΕ ζητά στην Έκθεση Ευρημάτων Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή να γίνεται «τεκμηρίωση των πηγών χρηματοδότησης της επένδυσης βάσει βεβαιώσεων τριμηνιαίας κίνησης τραπεζικών καταθέσεων ή και κινητών αξίων για φυσικά πρόσωπα». Στόχος είναι να διασφαλισθεί πως στις επενδύσεις αυτές δεν εισρέουν κεφάλαια «αμφίβολης» προέλευσης. Κατά τη συνήθη πρακτική, η ΕΛΤΕ θα τρέξει το επόμενο διάστημα θεματικούς ελέγχους για να διαπιστώσει κατά πόσο οι ορκωτοί λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες έχουν ελέγξει την προέλευση των χρημάτων υφιστάμενων επενδύσεων «Non-Dom».

Η Viva Wallet

Πολλούς νέους κατόχους Porsche θα φέρει -όταν ολοκληρωθεί- το deal για την πώληση της Viva Wallet στη JP Morgan. Και δεν αναφερόμαστε προφανώς στον Χάρη Καρώνη, ο οποίος και θα γίνει πλουσιότερος κατά πολλές δεκάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αλλά, αν όπως όλα δείχνουν, η αποτίμηση της Viva ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ακόμα και «μικρομέτοχοι» με ποσοστό κάτω του 1%, αλλά και στελέχη της εταιρείας θα βρεθούν με χρήματα αρκετά για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Buy now, pay later

Καθώς η τραπεζική πίστη ξαναγίνεται «sexy» και οι fintech εταιρείες επεκτείνονται τάχιστα στην ελληνική αγορά, οι καταναλωτές δελεάζονται με μια σειρά από νέες υπηρεσίες. Μια από αυτές είναι το λεγόμενο «buy now, pay later» που δεν είναι άλλο από την ψηφιακή εκδοχή των άτοκων δόσεων, χωρίς όμως τη χρήση πιστωτικής κάρτας. Σκεφτείτε κάτι σαν digital συναλλαγματικές, κυρίως για μικρής και μεσαίας αξίας αγορές, όπου ο καταναλωτής παίρνει τώρα τα προϊόντα, πληρώνει όμως σε άτοκες δόσεις. Η εν λόγω υπηρεσία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εξωτερικό και μια σειρά από επενδυτές -μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Καλαβρός του Found.ation - σχεδιάζουν σύντομα να την (επανα) συστήσουν στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Στο lobby του Porto Palace

Μπορεί η αύξηση των κρουσμάτων να οδήγησε πολλούς να επιλέξουν να παρευρεθούν ψηφιακά στο Thessaloniki Summit, όμως όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη και Παρασκευή στο Porto Palace είχαν πολλά και ενδιαφέροντα συναπαντήματα. Τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ που παρακολούθησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον Τούρκο και τον Ισραηλινό ομόλογό του, όσο και την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια δεν έλειψαν οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη με αφορμή το συνέδριο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Άνθιμο Θωμόπουλο που έκανε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις στο lobby του ξενοδοχείου Porto Palace.

Η φούσκα του καφέ

Σχεδόν 7 στις 10 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το τελευταίο έτος δραστηριοποιούνται σε τουρισμό, μαζική εστίαση, λιανεμπόριο και λογιστικές- συμβουλευτικές υπηρεσίες. Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης που πωλούν και καφέ take away έχουν γνωρίσει εκρηκτική αύξηση. Αυτό διότι οι ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, αποθαρρύνουν πολλούς από το να πιούν το καφέ τους μέσα σε μια καφετέρια. Καθώς οι μεγάλοι εσωτερικοί χώροι των cafe ακόμη αποφεύγονται, οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να πάρουν το καφέ τους στο χέρι και να καθίσουν σε κάποιο εξωτερικό χώρο. Αυτή η τάση οδήγησε στο να πολλαπλασιαστούν τα σημεία πώλησης καφέ σε όλη τη χώρα. Οι επαγγελματίες ωστόσο του χώρου εμπορίας καφέ, θεωρούν πως αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους και πως έχει τα χαρακτηριστικά «φούσκας». Κάποιοι εξ αυτών εκτιμούν πως η «φούσκα» αυτή θα σκάσει όταν επανέλθει η κανονικότητα και λειτουργήσουν ξανά ομαλά οι μεγάλες καφετέριες. Καθώς θεωρούν πως αυτό πιθανότατα θα γίνει μέσα στο 2023 , ενδιάμεσα προσπαθούν να ελέγξουν τις απαιτήσεις πελατών, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή