Ο αναπληρωτής CEO του ΤΧΣ, οι whistleblowers και οι νέοι διευθυντές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο αναπληρωτής CEO του ΤΧΣ, οι whistleblowers και οι νέοι διευθυντές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
5'

Δύο ξένοι στο ΤΧΣ

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από πολλούς υποψηφίους για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αν και στους υποψηφίους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται και πολλοί άξιοι Έλληνες υποψήφιοι, η στήλη πληροφορείται πως το Selection Panel του ΤΧΣ, έχει δώσει προβάδισμα σε δύο ξένους. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό προκαλεί αντιδράσεις, καθώς είμαστε σε φάση αλλαγής του νόμου του ΤΧΣ , προκειμένου να περιοριστεί η παρεμβατικότητα των ξένων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για να δώσουμε μια τάξη της ποιότητας των Ελλήνων υποψηφίων που διεκδικούν με αξιώσεις τη θέση, να αναφέρουμε πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Το masterplan του Ελληνικού

Σήμερα το μεσημέρι θα γίνουν από τη Διοίκηση της Lamda Development τα αποκαλυπτήρια του masterplan της μεγάλης αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό και των έργων που θα μεταμορφώσουν την περιοχή την ερχόμενη πενταετία! Το masterplan, που έχει καταρτιστεί από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, εστιάζει στη δημιουργία μιας πρότυπης πόλης στη συνολική έκταση των 6.200.000 τ.μ.. Το έργο αντανακλά ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα στο οποίο μεγάλες περιοχές παρέχονται για δημόσια χρήση. Εκτός από το Μητροπολιτικό Πάρκο, περιλαμβάνονται κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου ανοιχτών για το κοινό, καθώς και περιοχές οι οποίες θα είναι δημόσιου συμφέροντος, όπως παιδικοί σταθμοί, ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολιτιστικά κέντρα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Σημαντικά έργα υποδομής περιλαμβάνουν τη δημιουργία 50 χλμ. πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων και τον επανασχεδιασμό των υποδομών μεταφορών, ο οποίος θα περιλαμβάνει άμεση σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Επίσης, σε συνδυασμό με νέες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας, σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και έργα προστασίας από τις πλημμύρες, ενώ σημαντικά λιμενικά έργα θα προσφέρουν μια αναβαθμισμένη σύγχρονη μαρίνα και μια νέα παραλία ανοιχτής και προσβάσιμης στο κοινό μήκους 1 χλμ. Πρέπει, τέλος να σημειωθεί πως η μεγάλη αστική ανάπλαση στο Ελληνικό στοχεύει να αυξήσει κατά 44% την κατανομή του ανοιχτού χώρου ανά κάτοικο στην Αθήνα!

Μουσικές καρέκλες

Αλλαγές στις διευθύνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαμε τις προηγούμενες ημέρες με κάποιες από τις μετακινήσεις να ομοιάζουν με «μουσικές καρέκλες». Η πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιλιάννας Κούρκαφα που από διευθύντρια της διεύθυνσης εισηγμένων εταιρειών μετακινήθηκε στη διεύθυνση φορέων και πλέον καταλαμβάνει τη θέση της διευθυντρίας οικονομικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Ανθής Δριστά, η οποία ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης εποπτείας αγορών το 2019, μετακινήθηκε για κάποιους μήνες στο τμήμα μελετών της Αρχής και πλέον αναλαμβάνει τη διεύθυνση φορέων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τέλος, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρέμειναν οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί Νίκος Γεραντώνης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Εισηγμένων Εταιρειών και ο Παναγιώτης Ιωάννου, επικεφαλής της διεύθυνσης εποπτείας αγορών.

Whistleblowing system

Πριν από 550 ημέρες συστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την μεταφορά στην ελληνική έννομη τάξη της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/1937, η οποία αναβαθμίζει και διευρύνει το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers). Οι εργασίες της εν λόγω επιτροπής παρατάθηκαν ως τις 15 Νοεμβρίου 2021, παρότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2019/1937 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ακόμη και εάν το προσχέδιο νόμου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παραδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στις 15/11, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο το σχέδιο νόμου να μπει σε διαβούλευσή και να ψηφισθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Παρόλη την καθυστέρηση, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας της οποίας προΐσταται ο Άγγελος Μπίνης, έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διαχείρισης αναφορών για παράτυπες και ανάρμοστες συμπεριφορές (whistleblowing system), το οποίο θα λειτουργεί από τις αρχές του 2022.

Το ομολογιακό της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Αύριο 10 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για την εγγραφή των επενδυτών στην έκδοση του επταετούς ομολογιακού δανείου ύψους έως 250 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Από τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια των 250 εκατ. ευρώ, θα αφαιρεθούν οι δαπάνες έκδοσης 6 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα διοχετευθούν για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού, ποσό ύψους μέχρι 154 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα χρησιμοποιήσει ποσό 30 εκατ. ευρώ για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα. Στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να βρεθούν ως άνω ακίνητα μέχρι τις 31.10.2022 ή το ποσό που διατεθεί για την αγορά των ακινήτων θα είναι μικρότερο των 30 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θα διαθέσει μέχρι τις 31.12.2022 το τυχόν αδιάθετο ποσό για να καλυφθούν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

Η Titan Cement

Αποδοτικό αποδεικνύεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών του Ομίλου Τιτάν, καθώς από τις 29 Οκτωβρίου έως σήμερα έχει συμβάλει στη στήριξη της μετοχής και στη συντήρηση του τίτλου πάνω από τα 15 ευρώ. Την περίοδο από 29 Οκτωβρίου 2021 έως και 5 Νοεμβρίου 2021 η Titan Cement International SA και η Τιτάν ΑΕ αγόρασαν συνολικά 12.189 μετοχές της Titan Cement International SA. Οι μετοχές αυτές αποκτήθηκαν με μέση τιμή τα 15,02 ευρώ, ήτοι δαπανήθηκαν 183.127 ευρώ, εκ του συνόλου των 10 εκατ. ευρώ που ο Όμιλος Τιτάν διαθέτει για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Να σημειωθεί πως η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας έχει σημειώσει υψηλά έτους στα 18,040 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδα που η αγορά θεωρεί πως μπορούν να ανακτηθούν έως το τέλος του έτους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή