Οι Έλληνες ερευνητές και η ΤΙΤΑΝ, η ΑΜΚ της Εθνικής και το «πράσινο» κεραμίδι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι Έλληνες ερευνητές και η ΤΙΤΑΝ, η ΑΜΚ της Εθνικής και το «πράσινο» κεραμίδι
6'

Η Εθνική και η ΑΜΚ

«Η τράπεζα πάει ολοταχώς για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου». Αυτή την ερμηνεία έδωσε έμπειρος χρηματιστής όταν κλήθηκε από τη στήλη να σχολιάσει τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,8 δισ. ευρώ με σκοπό να συμψηφίσει σωρευμένες λογιστικές ζημίες προηγούμενων χρήσεων. Ωστόσο, θεσμικοί παράγοντες που ερωτήθηκαν για το ίδιο θέμα, έδειξαν πως δεν υπάρχει θέμα ΑΜΚ στον ορατό ορίζοντα, ενώ κατά πληροφορίες ούτε ο Παύλος Μυλωνάς, ο CEO τη Εθνικής την θέλει. Σε κάθε περίπτωση, μετά την μείωση κεφαλαίου, το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ περίπου διαιρούμενο σε 914.715.153 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη. Στη βάση αυτή, η μετοχή της τράπεζας θα διαπραγματεύεται από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ, αντί για 3 ευρώ.

Στην τελική ευθεία τα ΕΛΠΕ

Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης ανακοίνωνε στις 6 Μαΐου το στρατηγικό σχέδιο αναδιοργάνωσης του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), μόνον λίγα από τα στελέχη της επιχείρησης μπορούσαν να φανταστούν το τι θα ακολουθούσε. Στις 197 ημέρες που μεσολαβήσαν τα ΕΛΠΕ μεταμορφώθηκαν σε «μελίσσι» με τους πάντες να δουλεύουν ασταμάτητα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιοργάνωσης. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ήδη ορατό και σε μεγάλο βαθμό θα μπει στην τελική ευθεία στις 10 Δεκεμβρίου 2021, οπότε η Γενική Συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων θα εγκρίνει τη διάσπασης των ΕΛΠΕ μέσω απόσχισης του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και τη σύσταση νέας εταιρείας.

Ήλιος και Τσιμέντο

Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ερευνητικό πρόγραμμα που μπορεί να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας. Ο Όμιλος Τιτάν, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και η Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογίας Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών τρέχουν μια έρευνα σε Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα με σκοπό την κάλυψη των θερμικών απαιτήσεων της παραγωγής ασβέστη σε συνθήκες μη διαθεσιμότητας της ηλιακής ακτινοβολίας. Κάποια από τα προϊόντα τσιμέντου του Τιτάνα παράγονται με την καύση ενός καθορισμένου με ακρίβεια μίγματος πρώτων υλών που περιέχει ασβέστη, πυρίτιο, αλουμίνα και μικρές ποσότητες άλλων υλικών για τον σχηματισμό του κλίνκερ. Το καινοτόμο ερευνητικό project που είναι σε εξέλιξη αφορά στην κατασκευή ενός ηλιακού κλιβάνου που θα έχει το ρόλο προ-ασβεστοποιητή. Μέρος του έργου αφορά στην ανάπτυξη ενός συμπαγούς, υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και σταθερότητας συστήματος αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας για χρονικά ρυθμιζόμενη χρήση, με σκοπό τη μερική κάλυψη των θερμικών απαιτήσεων της παραγωγής ασβέστη όταν η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί. Με απλά λόγια, το υπό ανάπτυξη σύστημα θα ενσωματώσει την ηλιακή ενέργεια στην παραγωγή του Τιτάνα και θα μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του Ομίλου εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους. Και το σημαντικότερο είναι πως όλα αυτά θα επιτευχθούν μέσω έρευνας ελληνικών ιδρυμάτων.

Το Ίδρυμα Παπαστράτου

Στην Ελλάδα η διοικητική επικύρωση της αναστολής μιας δραστηριότητας απαιτεί γραφειοκρατία και σπατάλη χρόνου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η διάλυση του Ιδρύματος Παπαστράτου, η οποία απαίτησε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 24 μήνες για να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Το Ίδρυμα Παπαστράτου συστάθηκε το 1988 από τις εταιρείες «Παπαστράτος Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων» και «Αδελφοί Παπαστράτου Ανώνυμος Καπνεμπορική Εταιρεία». Σύμφωνα με το καταστατικό του, σκοπός του Ιδρύματος ήταν «η δια παντός πρόσφορου μέσου υλική και ηθική συμβολή στην εξύψωση του βιοτικού, ανθρωπιστικού και επαγγελματικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου και η άμεση ή έμμεση ενίσχυση κοινωφελών έργων και σκοπών καθώς και η ενίσχυση εν γένει κάθε φιλανθρωπικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα». Προ διετίας διαπιστώθηκε αδυναμία συντήρησης, αποκατάστασης και εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος, καθώς τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών εξόδων του και την εκτέλεση του κοινωφελούς σκοπού του. Στη βάση αυτή κρίθηκε πως η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος θα καθίστατο προβληματική και η επιτέλεση του σκοπού του ανέφικτη. Στη βάση αυτή αποφασίσθηκε η περιουσία του Ιδρύματος να περιέλθει στον Δήμο Αγρινίου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα με τις υπηρεσίες και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει, να συντηρήσει, αλλά και να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του. Η λογική ήταν πως ο Δήμος θα μπορούσε να αναπτύξει στους χώρους των κτιρίων δραστηριότητες, συναφείς με τους σκοπούς τους Ιδρύματος, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο βρίσκεται εντός της πόλης του Αγρινίου. Όσον αφορά στην κινητή περιουσία του Ιδρύματος, το κεφάλαιο και τα χρηματικά του διαθέσιμα, συνολικού ποσού 1,47 εκατ. ευρώ περίπου, αποφασίσθηκε να περιέλθουν στον Δήμο Αγρινίου υπό τον όρο ότι θα κατευθυνθούν για την προστασία, συντήρηση και αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος. Όλα αυτά αποφασίσθηκαν τον Οκτώβριο του 2019. Η υπόθεση ωστόσο έμπλεξε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και απαιτήθηκαν ακριβώς δύο χρόνια, ώστε να εκδοθεί η πράξη διάλυσης του Ιδρύματος, μέσω τους σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Το πράσινο κεραμίδι

Την προσοχή της στην έρευνα και στις επενδύσεις έχει στραμμένη η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), μια εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών τούβλων και κεραμιδιών στην Ελλάδα. Την ΚΕΒΕ την τρέχουν η Δέσποινα Κοθάλη και ο Άγις Κοθάλης, που εκπροσωπούν την τρίτη γενιά της οικογένειας Κοθάλη, η οποία έχει μακρά βιομηχανική πείρα στον τομέα της ελληνικής κεραμοποιίας. Η ΚΕΒΕ, που είναι εγκατεστημένη, σε ιδιόκτητο χώρο 200.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα Κιλκίς, κατέγραψε το 2020 κύκλο εργασιών 36 εκατ. ευρώ και αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατά την περυσινή χρήση αύξησε σημαντικά το δανεισμό της, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και ερευνητικές δραστηριότητες. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Μια εκ των πολλά υποσχόμενων ερευνών που διενεργεί η ΚΕΒΕ σε σύμπραξη με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ (Enve-lab) αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος κεραμιδιού με φωτοανακλαστικές και φωτοκαταλυτικές ιδιότητες. Υπάρχουν προσδοκίες πως το νέο αυτό «πράσινο κεραμίδι» θα αποτελέσει ένα καινοτόμο προϊόν οικολογικής δόμησης με κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Σκοπός της ΚΕΒΕ είναι να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η παραγωγή του προϊόντος και να διατεθεί στην αγορά. Το γοργόν και χάριν έχει …

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή