Ο Fourlis και η Τουρκία, η Hellenic Crops και ο Σεΐχης και το περιζήτητο Φαιστός

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Fourlis και η Τουρκία, η Hellenic Crops και ο Σεΐχης και το περιζήτητο Φαιστός
6'

Ο Fourlis και η Τουρκία

Κλειστά τα χαρτιά του για τις δραστηριότητες στην Τουρκία κράτησε χθες ο Όμιλος Fourlis, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου 2021. Σημειώνεται πως το δίκτυο καταστημάτων Intersport διαθέτει 12 καταστήματα στην Τουρκία και το δίκτυο The Athlete’s Foot συνολικά 3 καταστήματα. Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έως τις 13,46 λίρες ανά δολάριο σε συνδυασμό με τον καλπάζοντας πληθωρισμό στην γειτονική χώρα που αγγίζει σχεδόν το 20%, δυσχεραίνουν σε ένα βαθμό την κατάσταση για την Fourlis. Να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση που αφορά στην εμπορική δραστηριότητα γίνεται σε τοπικό νόμισμα, ενώ η χρηματοδότηση των επενδύσεων της Fourlis στην Τουρκία γίνεται σε ευρώ. Ωστόσο, τα μεγέθη τους Τουρκίας δεν έχουν μεγάλη συμβολή στα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου. Είναι ενδεικτικό πως ο Όμιλος Fourlis παρουσίασε πωλήσεις 316,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2021, εκ των οποίων το 1/5 αφορούσε σε ηλεκτρονικές πωλήσεις (60,2 εκατ. ευρώ). Εκτιμάται πως περίπου το 3% των συνολικών πωλήσεων σχετίζεται με την Τουρκία. Να σημειωθεί πως σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της Intersport Atletik, της τουρκικής θυγατρικής του Ομίλου Fourlis, ύψους 40.000.0000 τουρκικών λιρών αντιστοιχεί σε 2,7 εκατ. ευρώ, όταν την 1η Δεκεμβρίου 2020 αντιστοιχούσε σε 4,4 εκατ. ευρώ! Δηλαδή η διολίσθηση της λίρας εξαέρωσε 1,7 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα δωδεκάμηνο.

Η Hellenic Crops και ο Σεΐχης

Προ εβδομάδων οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαπίστωσαν πως η εξαγωγική επιχείρηση Ελληνικοί Καρποί (Hellenic Crops) διακίνησε στην αγορά της Βρετανίας 20 τόνους μη πιστοποιημένου ελαιόλαδου, ως «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.», με την επισήμανση «Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata». Με απλά λόγια, η εταιρεία τάιζε του Βρετανούς με «μαϊμού» Π.Ο.Π. ελαιόλαδο Καλαμάτας. Άμεσα ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα ανακάλεσε την πιστοποίηση της Hellenic Crops, ώστε να μην εμπορεύεται με ιδιωτική ετικέτα «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.», κάλεσε την επιχείρηση να ανακαλέσει όλα τα τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία διακινήθηκαν στη Βρετανία ως «Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata», και παρέπεμψε την επιχείρηση στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί εστιάζουμε στην Hellenic Crops; Διότι πληροφορίες της αγοράς υποστηρίζουν πως ο 47χρονος Ελληνοσύριος Μπασσάμ Άζαρ που είναι ο επικεφαλής της, εμφανίζεται να έχει ειδικές σχέσεις με τον 52χρονο σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν (Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ), ο οποίος είναι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και προβεβλημένος επενδυτής. Ο Άραβας κροίσος, γιος του σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναϊάν, του ιδρυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ήδη κάνει επιλεκτικές επενδύσεις στη χώρα μας και φέρεται να βολιδοσκοπεί την ενασχόλησή του και με το ελληνικό ελαιόλαδο. Δεν ξέρουμε εάν ο απολογούμενος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μπασσάμ Άζαρ είναι εκείνος που θα μυήσει τον σεΐχη στα μυστικά του ελληνικού ελαιόλαδου. Γνωρίζουμε ωστόσο πως ο Σύριος Άζαρ μεταξύ 2016 και 2019 είχε αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες εκτός Ελλάδος που έχουν ενδιαφέρον. Εκείνη την εποχή κάποιοι τον παρουσίαζαν ως «success story». Ωστόσο, αποδείχθηκε πως από τα μέσα του 2019 το «success story» ξεφούσκωσε….

Πέντε ημέρες περιθώριο

Πέντε ημέρες περιθώριο έχουν οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Ο νέος πρόεδρος που διαδεχθεί τον σημερινό επικεφαλής του Συμβουλίου Παναγιώτη Κορλίρα, θα πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα στους τομείς των οικονομικών ή των δημόσιων οικονομικών και να έχει διεθνή εμπειρία. Ως προς τα λοιπά προσόντα, θα πρέπει να έχει, κατ΄ελάχιστον, πτυχίο οικονομικών επιστημών, διδακτορικό τίτλο σε συναφή προς το σκοπό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου γνωστικά αντικείμενα, επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών και άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας. Η επιλογή του νέου Προέδρου του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα γίνει σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση η Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής που θα ορίσει ο Χρήστος Σταϊκούρας θα καταρτίσει κατάλογο επικρατέστερων υποψηφίων, ο οποίος θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη δεύτερη φάση, το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει τον Πρόεδρο και τα τρία μέλη του Δ.Σ. μεταξύ των περιλαμβανομένων στον κατάλογο. Στην τρίτη φάση, τα επιλεχθέντα από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλη θα εγκριθούν από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και θα διορισθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για πενταετή θητεία.

Περιζήτητο το Φαιστός

Μπορεί το Φαιστός, το επενδυτικό fund για εγχειρήματα που αξιοποιούν την τεχνολογία 5G, να μην έχει ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Συμμετοχές 5G AE, 31 εταιρείες έχουν ήδη προσεγγίσει τους ανθρώπους του fund, εκ των οποίων αρκετές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα, υπάρχει τουλάχιστον μία περίπτωση εταιρείας με έδρα το εξωτερικό που δήλωσε έτοιμη να «μετακομίσει» στην Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. Να σημειωθεί πως ένα από τα ατού του Φαιστός είναι ότι εκτός από κεφάλαια, θα δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να «δοκιμάσουν» τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με κάποιον δημόσιο φορέα ή οργανισμό, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο συνεργατών.

Η Capital Markets Experts

Η εταιρεία Capital Markets Experts, στη διοικητική ομάδα της οποίας ανήκει ο Βασίλης Μάργαρης, πρώην γενικός διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τις εισαγωγές εταιρειών στην αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών (Ν.Ε.Α.) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Η Ν.Ε.Α. είναι μη ρυθμιζόμενη αγορά και δεν εμπίπτει στις διατάξεις που υποχρεωτικά εφαρμόζονται στις ρυθμιζόμενες αγορές. Έτσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου εποπτεύει τους εκδότες που εισάγονται στην αγορά αυτή, μόνον όσον αφορά στη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου, εάν αυτό απαιτείται. Η Capital Markets Experts έχει εισαγάγει 15 εταιρείες στη Ν.Ε.Α. αγορά του ΧΑΚ, ενώ ήδη εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κυπριακού Χρηματιστηρίου οι αιτήσεις δύο ακόμη εταιρειών, οι οποίες αναμένονται να εγκριθούν πριν το τέλος του 2021. Παράλληλα, η Capital Markets Experts έχει ήδη υπογράψει συμφωνία αποκλειστικής αντιπροσώπευσης για το χώρο της Ν.Α. Ευρώπης, με την κινέζικη χρηματιστηριακή Mingeen Capital. Στη βάση αυτή, η Capital Markets Experts έχει αναλάβει την εισαγωγή πελατών της κινεζικής χρηματιστηριακής, στα χρηματιστήρια της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή