Τα κοινόχρηστα της Κεφαλαιαγοράς, οι μυστήριοι αγγλοσάξονες και ο Λευτέρης της ΔΕΠΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα κοινόχρηστα της Κεφαλαιαγοράς, οι μυστήριοι αγγλοσάξονες και ο Λευτέρης της ΔΕΠΑ
5'

Οι φιλενάδες και οι μυστήριοι αγγλοσάξονες

«Κανονικό περιβόλι» ήταν από δημοσιογραφικής άποψης η χθεσινή εμφάνιση του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, Χαράλαμπου Βουρλιώτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου είχε προσκληθεί για να μιλήσει για τα πεπραγμένα της Ανεξάρτητης Αρχής. Με την αμεσότητα που τον διακρίνει, ο κ. Βουρλιώτης αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων και προσπάθησε να απαντήσει στις περισσότερες εκ των ερωτήσεων των βουλευτών. Αρχικά αναφέρθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης της Αρχής, το οργανόγραμμα της οποίας προβλέπει 92 θέσεις, ωστόσο μόλις οι 45 εξ αυτών είναι καλυμμένες. Στη βάση αυτή, πρότεινε να θεσπιστεί ένας πυρήνας μόνιμων στελεχών , ο οποίος θα επικουρείται από αποσπασμένο προσωπικό από δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως για λόγους εχεμύθειας και απορρήτου δεν καλοβλέπει την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα. Ως παράδειγμα έφερε τις καταγγελίες που γίνονται στην Αρχή για το Ξέπλυμα και αφορούν σε πολιτικούς και «γυναίκες , συζύγους και φιλενάδες πολιτικών» και οι οποίες όπως είπε δεν αξιολογούνται από την Αρχή. «Δεν θέλω μια Αρχή Κουτσομπολιό», τόνισε. Ο κ. Βουρλιώτης υποστήριξε πως η Ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα «είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη», μεταξύ των 36 FIU της ΕΕ και έφερε ως παράδειγμα την αμεσότητα που δείχνει στη χορήγηση συνδρομής προς τις ξένες ομότιμες αρχές. Στην ίδια βάση, επέκρινε τη βραδύτητα με την οποία δίνουν απαντήσεις σε αιτήματα της ελληνικής αρχής, τα FIU της Βρετανίας και των ΗΠΑ. «Είναι μυστήριοι αυτοί οι αγγλοσάξονες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βουρλιώτης κόμισε και μια πρόταση στη Βουλή. Ανέφερε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την φιλοξενία της έδρας της υπό σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής για το Ξέπλυμα, της EU AML Authority (AMLA), της οποίας ο ρόλος δεν θα είναι μόνο συντονιστικός, αλλά θα υπάγονται σε αυτή και όλα τα FIU. Την ίδια στιγμή όμως ανάφερε πως η ύπαρξη της AMLA δεν πρέπει να συνεπάγεται πως «θα απαλλοτριωθεί ο χαρακτήρας της εθνική αρχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών». Η πρόταση Βουρλιώτη ενθουσίασε τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα και τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, ενώ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να υπάρξει πιο αναλυτική παρουσίαση της πρότασης για φιλοξενία της AMLA.

Η Aegean Baltic Bank

Σε προχωρημένες συζητήσεις με fund υπό γαλλικό management φέρονται να βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικοί μέτοχοι της Aegean Baltic Bank, για τη μεταβίβαση ποσοστών τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εφοπλιστές Παναγιώτης Τσάκος και Γιάννης Κούστας, αλλά και ο CEO της Aegean Baltic Bank Θεόδωρος Αφθονίδης, φέρονται να διαπραγματεύονται την πώληση της τράπεζας έναντι τιμήματος που αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ. Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως η ολοκλήρωση ή μη της συναλλαγής εξαρτάται από το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος θα κρίνει πως οι επίδοξοι επενδυτές είναι «fit and proper». Και αυτό δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι fund και όχι θεσμικοί επενδυτές. Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαριστεί το εάν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν πλήρως τις συμμετοχές τους. Να σημειωθεί πως οι καταθέσεις της Aegean Baltic Bank φθάνουν περίπου στα 450 εκατ. ευρώ και οι χορηγήσεις της στα 377 εκατ. ευρώ. Το 2020 η τράπεζα είχε καθαρά κέρδη 4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και προβλέψεων 5,9 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η όλη υπόθεση της πώλησης αναμένεται πως θα έχει ξεκαθαρίσει έως τον Απρίλιο.

H Ελένη του Ελληνικού

Μεταγραφή (κυριολεκτικά) αεροδρομίου έκανε η Lamda Development, καθώς ενέταξε στην ομάδα της την Ελένη Βρεττού, ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη του τραπεζικού χώρου. Στο νέο της ρόλο -και αξιοποιώντας την εμπειρία και το ευρύτατο δίκτυο επαφών της- η κυρία Βρεττού αναλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων της εταιρείας με θεσμικούς επενδυτές, και την οργάνωση της στρατηγικής της παρουσίας της Lamda Development στις διεθνείς αγορές. Και όπως ανέφεραν στη στήλη άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κυρία Βρεττού, με την προσθήκη της, η ομάδα του Οδυσσέα Αθανασίου θα… απογειωθεί.

Ο εκλιπών υποστηρικτής της ΔΕΠΑ

Με την απόφαση 689/2022 το Εφετείο απέρριψε τις αιτιάσεις της ELFE και έκανε δεκτές τις θέσεις της ΔΕΠΑ σχετικά με τις οφειλές της λιπασματοβιομηχανίας, έναντι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΔΕΠΑ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της εταιρείας και ιδίως την νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ για το αποτέλεσμα αυτό. Οι ευχαριστίες της διοίκησης αφορούσαν κατά μείζονα λόγο στον εκλιπόντα πέρυσι τέτοια εποχή, επικεφαλής Νομικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΑ Λευτέρη Τσαχάλη, που υπηρέτησε επί δεκαετίες την εταιρεία με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο εκλιπών ήταν εκείνος που οικοδόμησε τα νομικά επιχειρήματα και τελικά η ΔΕΠΑ κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Εφετείο. Προς τιμήν του, ο CEO της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς αναγνώρισε τη συμβολή αυτή.

Τα κοινόχρηστα της Κεφαλαιαγοράς

Αυξημένα κατά 16,2% σε ετήσια βάση ήταν τα κοινόχρηστα που πλήρωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον μήνα Ιανουάριο για το κτήριο της οδού Κολοκοτρώνη, κυρίως λόγω των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Ο λογαριασμός κοινοχρήστων για τον Ιανουάριο 2022 ανήλθε στα 25.271 ευρώ, όταν τον Ιανουάριο 2021, η εποπτική Αρχή είχε πληρώσει 21.742 ευρώ. Βλέπουμε σύντομα την προϊσταμένη της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ιλιάννα Κούρκαφα, να λαμβάνει πρωτοβουλίες εξοικονόμησης. Διότι εάν η κατάσταση εξακολουθήσει έτσι, σε ετήσια βάση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 42.000 ευρώ περισσότερα σε κοινόχρηστα σε σχέση με πέρυσι.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή