O Κώδικας Διαχείρισης του FSRU, η επενδυτική πολιτική της EnExClear και οι νέες επενδύσεις

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

O Κώδικας Διαχείρισης του FSRU, η επενδυτική πολιτική της EnExClear και οι νέες επενδύσεις
6'

Γλωσσική ασφάλεια δικαίου

Ογκωδέστατος είναι ο Κώδικας Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού του Ανεξάρτητου Σύστηματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στο ότι το κείμενο του κώδικα παρατίθεται εκτός από τα ελληνικά και στα αγγλικά. Για την ακρίβεια, από τις 304 σελίδες του κειμένου του κώδικα οι 120 σελίδες είναι στα ελληνικά και οι 184 στα αγγλικά. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως εξ αρχής δεν προβλεπόταν καν ελληνικό κείμενο και αυτό προέκυψε εκ των υστέρων, όταν η εταιρεία διαχείρισης του τερματικού σταθμού Gastrade δέχθηκε σχετικό αίτημα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Προσοχή! Μιλάμε για ρυθμιστικό κείμενο που αφορά σε υποδομή 100% χωροθετημένη στην Ελληνική επικράτεια και για συμβάσεις που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο και η αρμοδιότητα ανήκει στα Ελληνικά Δικαστήρια. Αλλά τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω. Ο Κώδικας Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού αναφέρει πως «λόγω, ωστόσο, του ότι οι χρήστες που έχουν ήδη δεσμεύσει δυναμικότητα στον Σταθμό είναι ποικίλων εθνικοτήτων, εν γένει δε η υποδομή στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές φυσικού αερίου ιδίως προς τα Βαλκάνια, σε περίπτωση μη συμφωνίας, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο». Δηλαδή εάν υπάρξει διαφωνία επί του κειμένου ο Έλληνας δικαστής θα πρέπει να αποδεχθεί την αγγλική εκδοχή ως υπερισχύουσα της ελληνικής και να εκδώσει απόφαση έχοντας το αγγλικό κείμενο κατά νου. Παραδοξότητες θα πούμε. Και απορούμε για το πως ο επικεφαλής της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας δέχθηκε κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για τα αποκλειστικά ζητήματα ρυθμιστικής εποπτείας που τον αφορούν.

Borrowing-lending στον FSRU

Πάντως από τον Κώδικα Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού (FSRU) προκύπτουν πολλές πληροφορίες. Μεταξύ άλλων αναλύεται το μοντέλο λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού. Αυτό βασίζεται στο «δανεισμό» φυσικού αερίου μεταξύ των χρηστών του σταθμού (borrowing-lending). Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο θα λαμβάνει χώρα ετήσιος προγραμματισμός των φορτίων του σταθμού, κατά τον οποίο κάθε χρήστης, βάσει της δυναμικότητας του έχει δεσμεύσει, θα δηλώνει τα πλοία που προτίθεται να φέρει προς εκφόρτωση και το ημερήσιο προφίλ αεριοποίησης, δηλαδή φυσικού αερίου που επιθυμεί να λαμβάνει στην έξοδο του σταθμού. Οι ποσότητες LNG των πλοίων που θα φέρει θα πρέπει, να ισοδυναμούν με τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα λαμβάνονται στην έξοδο. Για να είναι ωστόσο δυνατή η συνεχής παραλαβή φυσικού αερίου στην έξοδο από ένα χρήστη, παρά την ασυνεχή - σε διακριτά και περιορισμένα σε αριθμό χρονικά σημεία του έτους - έλευση των πλοίων του, θα είναι απαραίτητη η ανταλλαγή αερίου μεταξύ των χρηστών. Απλοποιημένα, ο χρήστης του οποίου το πλοίο θα εκφορτώνεται θα γίνεται αυτομάτως ο «δανειστής» (lender) αερίου στους υπόλοιπους που, για όσο διάστημα υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα από το φορτίο αυτό, θα είναι «δανειζόμενοι» (borrowers). Οι ρόλοι θα εναλλάσσονται και ο Διαχειριστής του Σταθμού θα τηρεί αρχείο των ποσοτήτων που έχει δανείσει και δανειστεί κάθε χρήστης. Εάν το ισοζύγιο στο τέλος του έτους είναι θετικό ή αρνητικό (έχει εισάγει περισσότερο ή λιγότερο αέριο από όσο έχει «καταναλώσει»), θα αποζημιώνεται ή θα αποζημιώνει, αντιστοίχως, τους υπόλοιπους χρήστες. Λόγω της σημασίας της εν λόγω διαδικασίας και για να μην υπάρξουν αβεβαιότητες, η ΡΑΕ ζήτησε και πέτυχε να καταστεί παράρτημα του Κώδικα Διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού η «Μεταξύ των Χρηστών Σύμβαση» (Inter-User Agreement -IUA), δηλαδή η σύμβαση με την οποία θα συμβάλλονται μεταξύ τους οι χρήστες του Σταθμού και ο Διαχειριστής.

Η επενδυτική πολιτική της EnExClear

Αυστηρά καθορισμένη επενδυτική πολιτική προβλέπει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τη γνωστή EnExClear. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η EnExClear θα πρέπει να τοποθετεί τα διαθέσιμά της αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), μόνο σε μετρητά και δη σε ευρώ. Όπως ξεκαθαρίζεται οι τοποθετήσεις θα πραγματοποιούνται στην ΤτΕ, ακόμα και αν έχουν μηδενική ή και αρνητική απόδοση. Γιατί προβλέπεται αυτό; Αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας. Βλέπετε τα διαθέσιμα της EnExClear προέρχονται από ειδικούς ίδιους πόρους, από διαθέσιμα των κεφαλαίων εκκαθάρισης που αφορούν στην εκκαθάριση συναλλαγών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην εκκαθάριση συναλλαγών του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου και στην εκκαθάριση θέσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης για την Ηλεκτρική Ενέργεια, αφορούν ακόμη προχρηματοδοτημένους χρηματοοικονομικους πόρους που αφορούν στην εκκαθάριση των θέσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης, κατατεθειμένες ασφάλειες με τη μορφή μετρητών των εκκαθαριστικών μελών και μετρητά που αφορούν στον χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, καθώς και στον χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου και στον χρηματικό διακανονισμό των θέσεων της Αγοράς Εξισορρόπησης. Όπως καταλαβαίνετε τα ποσά είναι μεγάλα και απαιτείτε προσοχή.

Έρχονται νέες επενδύσεις

«Πράσινο φως» για νέες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έχοντας λάβει τη σχετική, θετική εισήγηση του Enterprise Greece. Εφόσον όλα πάνε καλά, η έγκριση θα δοθεί στο τέλος της εβδομάδας ενώ οι επενδύσεις αφορούν σε έργα real estate, ενέργειας και πληροφορικής που χρηματοδοτούνται με εγχώρια, αλλά και διεθνή κεφάλαια. Επιβεβαιώνεται έτσι η φήμη του προέδρου της και Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Σμυρλή, ο οποίος μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο Ντουμπάι, επιδιώκοντας να προσελκύσει και νέους επενδυτές στο πλαίσιο της Dubai Expo.

«Ευ Ζην» στο Ντουμπάι

Και μια που μιλάμε για Ντουμπάι, ένα από τα hot spots της διεθνούς έκθεσης είναι το ελληνικό εστιατόριο «Ευ Ζην», το οποίο στεγάζεται στο ελληνικό περίπτερο στο χώρο της Expo. Εκεί, οι επισκέπτες του περιπτέρου γεύονται τα ελληνικά προϊόντα και στις γαστριμαργικές δημιουργίες για τις οποίες είναι γνωστή η χώρα μας. Μάλιστα, όπως μαθαίνει η στήλη, υπάρχει κόσμος που έρχεται ακόμα και από το κέντρο του Ντουμπάι, προκειμένου να κάνει συναντήσεις και να γευματίσει στο εστιατόριο. Γιατί είναι γνωστό πως -εκτός από τον έρωτα- και οι business περνάνε από το στομάχι.

Το πήρε το δίπλωμα

Η στήλη σας είχε εγκαίρως ενημερώσει πως ο Πρόεδρος της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΟΣΥ) Βασίλης Ξυπολητάς διάβαζε νυχθημερόν και είχε «λιώσει» στο τιμόνι προκειμένου να βγάλει δίπλωμα λεωφορείου. Ε, λοιπόν τα κατάφερε και πλέον μπροστά του ανοίγεται μια ακόμη λαμπρή καριέρα! Πέραν των αστεϊσμών, η ΟΣΥ δείχνει να βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς υπό την επίβλεψη του υπουργείου Μεταφορών έχει αυξήσει το διαθέσιμο στόλο στην Αττική κατά 60% και έχει προσλάβει προσωπικό για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Το μείζον θέμα βέβαια είναι να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία, αλλά τα υπάρχοντα τουλάχιστον έχουν καλούς νέους οδηγούς…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή