Ο «ευέλικτος» Γιάννος, οι πιέσεις στους «στυλοβάτες» και το σχέδιο Γεραπετρίτη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο «ευέλικτος» Γιάννος, οι πιέσεις στους «στυλοβάτες» και το σχέδιο Γεραπετρίτη
4'

Πιέσεις στους «στυλοβάτες»

Χρηματιστές φίλοι της στήλης δεν έκρυβαν χθες την ανησυχία τους για την πορεία της ελληνικής αγοράς, λέγοντας ότι πλέον χαρτιά «στυλοβάτες» του χρηματιστηρίου έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την αναταραχή που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση. Ως παράδειγμα έφεραν τη μετοχή του ΟΠΑΠ και την μετοχή του ΟΤΕ, οι όποιες χθες δοκιμάστηκαν από της ρευστοποιήσεις και έδειξαν ότι επενδυτές που είχαν σταθερές απόψεις για τις προοπτικές της Ελλάδος αλλάζουν οπτική. Αυτό συμβαίνει είτε διότι με τα υφιστάμενα επίπεδα κινδύνου θεωρούν ότι δεν είναι σωστό να διακρατούν τις συγκεκριμένες μετοχές, είτε διότι αναγκάζονται να ρευστοποιούν δυνατά χαρτιά, για να καλύπτουν απώλειες από άλλες τοποθετήσεις.

Ο «ευέλικτος» Γιάννος

«Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε την συστηματική προσπάθεια εξωστρέφειας της αγοράς και ενίσχυσης του ρόλου της στην δυναμική ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, με ευέλικτο τρόπο όπως απαιτείται από το τρέχον περίπλοκο παγκόσμιο σκηνικό». Τη φράση αυτή συγκρατήσαμε από τη χθεσινή πρώτη δήλωση του νέο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννου Κοντόπουλου. Και η αλήθεια είναι πως μας προκλήθηκαν απορίες τόσο για το τί εννοούσε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΧΑΑ με τη χρήση της φράσης «ευέλικτος τρόπος», όσο και για το τί περιέγραφε όταν μιλούσε για ενίσχυση του ρόλου του Χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη της οικονομίας. Εμείς θα υπενθυμίσουμε στον νέο CEO του ΧΑΑ πως τα πέντε χρεόγραφα με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα αναλογούν στο 49% του συνολικού όγκου συναλλαγών της αγοράς και τα δέκα χρεόγραφα με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα αναλογούν στο 76% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Υπενθυμίζουμε ακόμη πως οι 27 από τις 155 εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεις έχουν ελεύθερη διασπορά μικρότερη του 20%. Οπότε θα πρέπει να δείξει κάτι περισσότερο από «ευελιξία» για να βελτιώσει την κατάσταση. Ειδικά, τώρα που η αγορά βρίσκεται πλέον σε χαμηλά επίπεδα διετίας.

Λίρα και 500ευρω

Κατά 14% ή κατά 1 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες η αξία του χρυσού της Ελλάδος, λόγω του ράλι που έχει προκαλέσει στο πολύτιμο μέταλλο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 η αξία του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος ανερχόταν στα 7,8 δισ. ευρώ, υπολογιζόμενη με τιμή 1.609,483 ευρώ ανά ουγγιά. Σήμερα, η αξία του χρυσού της Ελλάδος ανέρχεται στα 8,8 δισ. ευρώ, ήτοι είναι 1 δισ. ευρώ αυξημένη σε σχέση με τα τέλη του 2021 (υπολογιζόμενη με τιμή 1.856 ευρώ ανά ουγγιά). Ομοίως, σε επίπεδα που δεν είχαμε δει ούτε τα χρόνια των μνημονίων και όταν η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με την απειλή εξόδου από το ευρώ έχει ανέλθει η τιμή της χρυσής λίρας, η οποία πλέον ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 500 ευρώ και πωλείται προς 503,77 ευρώ ανά λίρα.

Το σχέδιο Γεραπετρίτη

Περαστικά στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που διαγνώσθηκε με κορωνοϊό. Ο ιός ωστόσο δεν θα τον αποτρέψει από το να εισηγηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς για την περίοδο 2022-2025. Ο υπουργός θα παρουσιάσει τη δομή και τους επιδιωκόμενους στρατηγικούς στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2025, καθώς και τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για τη συστηματική παρακολούθηση και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων της παρέμβασης. Εκφράζουμε την ελπίδα τόσο σε νομοθετικό επίπεδο , όσο και σε επίπεδο υλοποίησης το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς για την περίοδο 2022-2025 να έχει καλύτερη τύχη από εκείνο της περιόδου 2018-2021, το οποίο απέτυχε να πατάξει τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, κυρίως λόγω δευτερογενούς νομοθεσίας που εξέθεσε τη χώρα μας διεθνώς. Παράλληλα, ελπίζουμε πλέον η Εθνική Αρχή Διαφάνειας να αξιοποιήσει την εμπειρία των προηγουμένων ετών, ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή