O online χαρτοκλέφτης, η Magma και η 3-D επένδυση της Οcean Finance

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

O online χαρτοκλέφτης, η Magma και η 3-D επένδυση της Οcean Finance
6'

Online χαρτοκλέφτης

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης του αμφιλεγόμενου Τούρκου επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε (Yasam Ayavefe), ο οποίος «έγινε» Έλληνας στις 22 Ιουνίου 2022 με τιμητική πολιτογράφηση, θεωρούμενος από τις ελληνικές αρχές ως «πολιτικός πρόσφυγας», ενώ ήταν υπήκοος του Ψευδοκράτους, Σέρβος υπήκοος, υπήκοος Δομινικανικής Δημοκρατίας και βεβαίως Τούρκος υπήκοος, η ροή των πληροφοριών για τα έργα και τις ημέρες του είναι ασταμάτητη. Η στήλη έχει στην κατοχή της πληροφορίες για το παράνομο online καζίνο που είχε στήσει προ επταετίας ο Γιασάμ Αγιαβέφε στα Κατεχόμενα και στο οποίο έπαιζαν σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες παίκτες του πόκερ. Ο Γιασάμ Αγιαβέφε σε συνεργασία με γνωστό τραγουδιστή των Κατεχομένων έστησαν παράνομη ηλεκτρονική πλατφόρμα πόκερ – η δραστηριότητα απαγορεύεται στο ψευδοκράτος – η τεχνολογία της οποίας περιγράφεται ως υποτυπώδης και υποδεέστερη των γνωστών online πλατφορμών. Ο Γιασάμ Αγιαβέφε για να στήσει πελατολόγιο απευθύνθηκε σε δύο γνωστούς Έλληνες παίκτες πόκερ, οι οποίοι λειτουργούσαν ως agents και λάμβαναν προμήθεια για να φέρνουν παίκτες στην πλατφόρμα. Εδώ να πούμε πως ένας εκ των Ελλήνων agents, φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο στο να εξασφαλίσει ο Αγιαβέφε πολιτικό άσυλο, λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2019, κατόπιν εκτέλεσης του διεθνούς εντάλματος σύλληψής του από την Interpol. Αλλά ας επιστρέψουμε στην πλατφόρμα πόκερ του Γιασάμ Αγιαβέφε και στα όσα μας μεταφέρθηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο Τούρκος λοιπόν επιχειρηματίας σε συνεργασία με τους Έλληνες agents μπόρεσαν να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό παικτών, κάποιοί εκ των οποίων ήταν και celebrities στο χώρο του ελληνικού πόκερ. Όλα κυλούσαν σχεδόν ομαλά μέχρι τη στιγμή που ο ίδιος ο Αγιαβέφε άρχιζε να παίζει στην πλατφόρμα. Και όπως μας μεταφέρθηκε το πόκερ δεν είναι το φόρτε του. Ο Τούρκος έχανε μεγάλα ποσά και έχανε συχνά αδυνατώντας να ρεφάρει. Καθώς η χασούρα του είχε φθάσει σε μεγάλο ύψος έκανε κάτι που του στοίχησε. Καθώς ήταν ο διαχειριστής της πλατφόρμας, έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει ο administrator, για να είναι σε θέση να βλέπει τα χαρτιά των αντιπάλων του, στα online παιχνίδια πόκερ που μετείχε και ο ίδιος. Αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό από τους εξασκημένους τζογαδόρους, οι οποίοι και αποχώρησαν από την παράνομη online πλατφόρμα poker του Αγιαβέφε. Έτσι, το εγχείρημα του τερματίσθηκε άδοξα και του έμεινε η ρετσινιά του online «χαρτοκλέφτη».

Η Magma - Agro ΑΕΒΕ

Προ διετίας η Άλφα Γεωργικά Εφόδια, η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και διάθεσης αγροτικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λπ.) στη χώρα, πέρασε στον αποκλειστικό έλεγχο της κινεζικών συμφερόντων πολυεθνικής Adama Agriculture BV. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας ο Βασίλης Παΐσιος, ο έως τότε επικεφαλής της Άλφα Γεωργικά Εφόδια ,πούλησε το ποσοστό του και αποχώρησε. Η συμφωνία προέβλεπε πως στους νέους ιδιοκτήτες θα περνούσε το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων της Άλφα Γεωργικά Εφόδια και πως οι βιομηχανικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις σε Οινόφυτα και Θεσσαλονίκη θα περνούσαν στη Magma ΑΕΒΕ, εταιρεία συμφερόντων του κ. Παϊσιου. Στη διετία που μεσολάβησε η Magma ΑΕΒΕ πάτησε γκάζι. Είναι ενδεικτικό πως προ ημερών υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο επενδυτικό σχέδιο της Magma - Agro ΑΕΒΕ, που αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας παραγωγής λιπασμάτων, δυναμικότητας 52 τόνων ανά ώρα στην Κόρινθο. Η επένδυση συνολικού ύψους 5,8 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με επιχορήγηση 3 εκατ. ευρώ.

Η Οcean Finance

Η εταιρεία Οcean Finance IKE είναι αρκετά γνωστή στους ναυτιλιακούς κύκλους, καθώς παρέχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας, των ναυπηγήσεων και επισκευών πλοίων. Τα τελευταία 17 χρόνια, καταπιάνεται κυρίως με την εκπόνηση μελετών και με υπηρεσίες παροχής συμβούλων σε τεχνικούς η χρηματοοικονομικούς τομείς. Γιατί αναφερόμαστε σε αυτή; Διότι κάνοντας μια στροφή στη δραστηριότητά της, η εταιρεία που τρέχει ο Παναγιώτης Ζαχαριουδάκης, δρομολογεί μια εντυπωσιακή επένδυση στη θέση Έλικα του Δήμου Μονεμβασίας. Συγκεκριμένα, θα αναπτύξει μια νέα μονάδα τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) βιομηχανικής κλίμακας, για την κατασκευή μηχανολογικών μερών και εξαρτημάτων. Η επένδυση ύψους 6,3 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθεί με 3 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο. Ομολογουμένως, και η επιλογή της επένδυσης και η επιλογή της περιοχής που θα φιλοξενήσει την μονάδα 3D Printing προκαλούν το ενδιαφέρον.

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Γενικά η στήλη δεν ασχολείται συχνά με συνεταιριστικές τράπεζες. Ωστόσο, σήμερα θα αναφερθούμε στην Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, η οποία προ ημερών έλαβε την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μπορεί να εκδίδει εγγυητικές επιστολές έως του ποσού των 120 εκατ. ευρώ. Η σχετική έγκριση δόθηκε, αφού πρώτα είχε υπάρξει σχετική γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αναπροσαρμογή του ορίου έκδοσης εγγυητικών επιστολών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας ακολούθησε των καλών επιδόσεων που σημειωσε η τράπεζα το 2021. Μέσα σε ένα δυσχερές περιβάλλον η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας κατόρθωσε να αυξήσει τα μεγέθη, τις εργασίες και την κερδοφορία της. Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών της αυξήθηκε κατά 12%, στα 29 εκατ. ευρώ και οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 18%, στα 36 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία της τράπεζας ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ, διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ η καθαρή θέση της ανήλθε στα 17 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η Clearly Gottlieb & Hamilton

Χωρίς προβλήματα εξελίχθηκε χθες η επανέκδοση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) του δεκαετούς ομολόγου λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η επανέκδοση υπερκαλύφθηκε 3,87 φορές, με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,67%. Το δε Δημόσιο άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι πως το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Clearly Gottlieb & Hamilton LLP θα λάβει για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της επανέκδοσης, αμοιβή έως 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, ωστόσο τα νομικά γραφεία που είχαν τότε τρέξει τη διαδικασία, εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνομίων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή