Η Τηθύς και η Intrum Hellas, η Bluehouse Capital Hellas και το πρωτόκολλο κρίσης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Τηθύς και η Intrum Hellas, η Bluehouse Capital Hellas και το πρωτόκολλο κρίσης
4'

Οι επενδυτές και η Τηθύς

Αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού ύψους 291,4 εκατ. ευρώ, που πουλά η Intrum Hellas. Το «Τηθύς» (Tethys), όπως ονομάζεται το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, έχει τραβήξει την προσοχή ξένων και εγχώριων επενδυτών στους οποίους μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται το fund SMERC του Νίκου Καραμούζη, ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης, το fund Vel Investments του επιχειρηματία Κώστα Βελάνη και ο ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχειακός όμιλος Brown. Καθώς τα 2/3 των δανείων του «Τηθύς» είναι καταγγελμένα, ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα έχει την ευκαιρία είτε να συνεχίσει τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, εκπλειστηριάζοντας τις ξενοδοχειακές μονάδες, είτε να ρυθμίσει και να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την συναλλαγή «Τηθύς» είναι οι EY και Euroxx και νομικός σύμβουλος το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η Τηθύς, ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γαίας που έλαβε ως σύζυγο τον αδελφό της, Ωκεανό από τον οποίο και γέννησε τρεις χιλιάδες ποτάμιους θεούς. Προσδοκία λοιπόν της Intrum Hellas είναι η συναλλαγή «Τηθύς» να γεννήσει έσοδα και προοπτικές…

Η Ελεύθερη Ζώνη

Στην πλήρη ψηφιοποίησή της διαδικασίας απαλλαγής από το ΦΠΑ εμπορευμάτων που βρίσκονται σε Ελεύθερη Ζώνη προχωρεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να κλείσει παραθυράκια πιθανής φοροδιαφυγής. Σημειώνεται πως τα εγχώρια εμπορεύματα τα οποία παραδίδονται σε Ελεύθερη Ζώνη με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας απαλλάσσονται από το φόρο προστιθεμένης αξίας, για το χρονικό διάστημα παραμονής τους στην Ελεύθερη Ζώνη. Πλέον για να ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχου η ΑΑΔΕ προέβλεψε πως για την απαλλαγή από ΦΠΑ κατά την παράδοση εγχώριων αγαθών που τίθενται σε Ελεύθερη Ζώνη, θα ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα που θα αφήνουν ψηφιακό αποτύπωμα, με το οποίο ο τελωνειακός έλεγχος θα παρακολουθεί την πορεία των προϊόντων.

Η Bluehouse Capital Hellas

Η Bluehouse Capital Hellas, η ελληνική εταιρεία των Βίκτωρα Πιζάντε και Μπάμπη Πανδή που ασχολείται αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα, την κατάρτιση μελετών, σχεδίων και συμβάσεων και την κεντρική λογιστική υποστήριξη των συνδεδεμένων με αυτή επιχειρήσεων με έδρα την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, έχει υπαχθεί στις διατάξεις του α.ν. 89/1967. Ως εκ τούτου φορολογείται με ειδικό τρόπο, ήτοι με προκαθορισμένο τρόπο υπολογισμού των ακαθαρίστων εσόδων της. Προ ημερών με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση ορίσθηκε πως το ποσοστό κέρδους επί των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων της Bluehouse Capital Hellas που εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων της (μέθοδος cost plus), θα είναι 8,32% με έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2022. Να σημειωθεί πως ο κύκλος εργασιών της Bluehouse Capital Hellas ανήλθε σε 572.825 ευρώ το 2021 και η εταιρεία είχε φορολογική υποχρέωση 10.986 ευρώ.

Πρωτόκολλο κρίσης

Στην υιοθέτηση των αναθεωρημένων κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με την αναφορά σημαντικών συμβάντων προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος εναρμονιζόμενη με την οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών. Από το σχετικό κείμενο προκύπτει πως από τη στιγμή που εταιρείες πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών διαπιστώσουν ένα συμβάν που το αξιολογήσουν ως σοβαρό έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν άμεσα την ΤτΕ και να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Τί σημαίνει «άμεσα»; Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να αποστέλλουν την αρχική αναφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 4 ωρών από τη στιγμή που το συμβάν διαβαθμίζεται ως μεγάλης σημασίας. Στην αναφορά θα πρέπει να περιλαμβάνουν συνοπτικές πληροφορίες περιγράφοντας ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του συμβάντος και τις αναμενόμενες επιπτώσεις του βάσει των πληροφοριών που καθίστανται διαθέσιμες αμέσως μετά την διαβάθμιση του συμβάντος ως μεγάλης σημασίας. Αλλά ακόμη και εάν το πρόβλημα θεραπευθεί οι εταιρείες πληρωμών θα πρέπει να ενημερώνουν την ΤτΕ διαρκώς. Σε αυτή την περίπτωση, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να υποβάλλουν ενδιάμεση αναφορά όταν οι συνήθεις δραστηριότητες έχουν αποκατασταθεί και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, ενημερώνοντας σχετικά την Τράπεζα της Ελλάδος γραπτώς. Μπορεί να ακούγονται όλα αυτά γραφειοκρατικά, ωστόσο είναι σημαντικό πως έστω και με καθυστέρηση, προσδιορίσθηκαν από την ΤτΕ οι σχετικές δεσμευτικές διαδικασίες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή