Οι κινήσεις-ματ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Premium Development και η επένδυση της Metaxa Hospitality Group

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι κινήσεις-ματ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Premium Development και η επένδυση της Metaxa Hospitality Group
5'

Οι έξι κινήσεις-ματ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Μια εντελώς διαφορετική εταιρεία, σε σχέση με δυο χρόνια πριν είναι κατά γενική ομολογία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και έξι κινήσεις-ματ, με τελευταία τη χθεσινή πρόταση επαναγοράς του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ ήταν αρκετές για να κάνουν τη διαφορά. Η πρώτη ήταν η είσοδος της Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Στη συνέχεια, η δεύτερη ήταν η εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης, που ήταν αναγκαία για τη λειτουργία της. Η τρίτη ήταν η ίδια η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που έδειξε το νέο δρόμο. Τέταρτη κίνηση ήταν η είσοδος της Motor Oil με την ταυτόχρονη αποχώρηση των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη. Προτελευταία η δημόσια πρόταση της Reggeborgh, μέσω της οποίας το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο ανήλθε σε 46%. Και πλέον, με την πρόταση της επαναγοράς του ομολόγου, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απαλλάσσεται από το βαρίδι ενός πανάκριβου χρέους, ώστε να εστιαστεί στο ανεκτέλεστο έργο της που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται στον κατασκευαστικό τομέα.

Η Premium Development

Η εταιρεία Premium Development AEEATE, συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη ήλθε σε συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης κοινόχρηστου τμήματος αιγιαλού - παραλίας στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Πρόκειται για μια παραλία έκτασης συνολικού εμβαδού 47.406,13 τ.μ. και συνολικού γραμμικού μήκους 1.685 μέτρων. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δυο μερών η διάρκεια της παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το δε οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης του δικαιώματος απλής χρήσης που θα καταβληθεί στο Δημόσιο, καθορίσθηκε συνολικά ανά έτος στο ποσό των 227.088 ευρώ. Ειδικά, για το 2022 θα καταβληθεί το 65% του προαναφερθέντος ποσού, ήτοι 147.607 ευρώ, το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Για το 2023, η Premium Development AEEATE υποχρεούται να καταβάλει στο Δημόσιο τα 227.088 ευρώ έως τις 31 Μαρτίου 2023. Υπενθυμίζεται πως η Premium Development AEEATE έχει ενοικιάσει από το 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ έκταση 322 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, η οποία περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του «Ξενία» Παλιουρίου και τμήμα του κάμπινγκ και την οποία εκμεταλλεύεται.

Το κόστος διαμεσολάβησης

Τις αμοιβές δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών που προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας κατά τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (ν. 4640/2019), αλλά και τη διαδικασία εκκαθάρισης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αποζημίωση τους, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των Θόδωρου Σκυλακάκη και Κώστα Τσιάρα. Η αμοιβή των δικηγόρων για την συμμετοχή τους στη διαδικασία της διαμεσολάβησης αντιστοιχεί σε έως δύο ώρες παράστασης σε διαδικασία διαμεσολάβησης. Για κάθε επιπλέον ώρα η αμοιβή του νομικού παραστάτη ορίζεται σε 40 ευρώ για υποθέσεις αρμοδιότητας Ειρηνοδικείου, σε 50 ευρώ για υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου και σε 60 ευρώ για υποθέσεις αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου με ανώτατο όριο τις 4 ώρες. Για τους δικαστικούς επιμελητές αναφέρεται πως η συνολική αμοιβή του διαμεσολαβητή μετά την υποχρεωτική αρχική συνεδρία δεν δύναται να υπερβεί τα 400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των ωρών που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης. Η εν λόγω αμοιβή θα καταβάλλεται αφού πρώτα έχει παρασχεθεί η υπηρεσία.

Αναζητώντας τον Ερμή

Πληροφορηθήκαμε πως δύο επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην ίδρυση δύο ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας πέντε αστέρων, δυναμικότητας 99 και 79 κλινών αντίστοιχα στη θέση Μπουλουφάρδες του Δήμου Θήρας, εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, εξασφαλίζοντάς φορολογική απαλλαγή αθροιστικού ύψους 3 εκατ. ευρώ. Αναζητώντας σε ποιον ανήκει η Ερμής Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, και οποίος είναι ο φορέας της επένδυσης, διαπιστώσαμε πως αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις με τον ίδιο διακριτικό τίτλο. Στην Πρέβεζα, το Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα που έχει να κάνει με την καταχώρηση εμπορικών ονομασιών και το οποίος μόλις προσφάτως η κυβέρνηση επιχείρησε να διευθετήσει. Ωστόσο, για να μείνουμε στο θέμα μας, από το υπουργείο Ανάπτυξης μάθαμε πως η επένδυση στη Σαντορίνη, δρομολογείται από την Ερμής Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία ανήκει στον γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο Metaxa Hospitality Group, που διαθέτει ήδη πολυτελείς μονάδες στο νησί.

Η Mermeren Kombinat

Ο κλάδος της εξόρυξης και εμπορίας μαρμάρου είναι από τους κλάδους που βιώνουν μια «χαρμολύπη». Αφενός διότι υπάρχει ζήτηση για το προϊόν τους, και η πελατεία ειδικά μετά την πανδημία έχει αυξηθεί, αφετέρου διότι το κόστος καυσίμων και ανταλλακτικών απορροφά μεγάλο μέρος των εσόδων και μειώνει την κερδοφορία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εισηγμένης Mermeren Kombinat AD Prilep, η οποία αν και είδε στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 τα έσοδα από τις πωλήσεις της να σημειώνουν αύξηση 5,6% στα 14,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο την ίδια στιγμή ήλθε αντιμέτωπη με αυξημένο κατά 25,25% κόστος ανταλλακτικών και αναλώσιμων. Και τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι που η παραγωγή τους απαιτεί μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και στηρίζεται σε μηχανήματα βαρέως τύπου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή