Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Τι θα αλλάξει από το 2025 στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών 
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ
1'

Σε διορθωτικές κινήσεις στο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, υπό το βάρος και των έντονων αντιδράσεων.

Ήδη, ελεύθεροι επαγγελματίες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023.

Οι αλλαγές που εξετάζονται είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και η φορολόγησή τους με βάση των δεδομένων στο myData. Με άλλα λόγια, τα έσοδα, τα έξοδα και τα καθαρά κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται από τα δεδομένα που διαβιβάζονται στο myData, χωρίς άλλη παρέμβαση. Συνεπώς, με βάση αυτά τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Μάλιστα, το νέο σύστημα δεν αποκλείεται να ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος, φορολογικό έτος 2024, και θα δηλωθούν την άνοιξη του 2025.

Δεκάδες επαγγελματίες έχουν αμφισβητήσει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους υπολόγισε η εφορία, μέσω της πλατφόρμας που έχει θέσει σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όπως προβλέπει ο νόμος, για αυτές τις περιπτώσεις η φορολογική διοίκηση θα προσδιορίσει το εισόδημά με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και τα περιουσιακά τους στοιχεία, θυρίδες, ακίνητα, κρυπτονομίσματα και ό,τι γενικώς διαθέτουν. Παράλληλα μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ακόμα και σε βάθος πενταετίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή