Προτεραιότητα ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα συνεδριάσει ως το τέλος του χρόνου για την υλοποίηση του σχεδίου του...

Προτεραιότητα ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
2'

Τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα συνεδριάσει ως το τέλος του χρόνου για την υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αποφάσισαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος Ελλάδας και Ρωσίας, στο διεθνές φόρουμ «Ο ενεργειακός διάλογος της Μόσχας» που λαμβάνει χώρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, επισήμανε ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας και να κλείσουν εκκρεμότητες που υπάρχουν με υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στους οποίους εμπλέκεται η ρωσική πλευρά, με στόχο «πώς μπορεί η Ελλάδα με τη Ρωσία να έχουν μια διαρκή, συστηματική και προβλέψιμη συνεργασία στο χώρο αυτό».

Επιβεβαίωσε ότι «ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παραμένει προτεραιότητα», ενώ σε ερώτηση για τη στάση της Βουλγαρίας σχετικά με το θέμα, η υπουργός είπε ότι αυτή ξεκαθαρίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια και «υπάρχει σαφέστατα μια αναβλητικότητα από την πλευρά των Βουλγάρων», που σχετίζεται με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διέλευση του αγωγού.

Η Ελλάδα από τη μεριά της, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, «έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για την υλοποίηση του αγωγού».

Σεβασμό για τις βουλγαρικές ανησυχίες και απόψεις, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος υπενθύμισε ότι για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία με υποχρεωτικές προβλέψεις για την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Σματκό, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της ομάδας εργασίας θα συζητηθεί η «κοινή θέση Ελλάδας και Ρωσίας για το θέμα του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο» της Ρωσίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή