ΣΥΡΙΖΑ: Η θετική εμφάνιση Τσίπρα και η μεγάλη απώλεια Νικολαΐδη

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα όσα έλαβαν χώρα, χθες, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η θετική εμφάνιση Τσίπρα και η μεγάλη απώλεια Νικολαΐδη
Ο Αλέξης Τσίπρας.
Eurokinissi
4'

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως ο αρχηγός τους δεν κατάφερε απλά να επικρατήσει σε μια ακόμα τετ α τετ αναμέτρηση εναντίον του πρωθυπουργού, αλλά μπόρεσε, παράλληλα, να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες του τελευταίου για την ακρίβεια, αλλά και να μιλήσει στους πολίτες για το εναλλακτικό πρόγραμμα του κόμματος του.

Για την Κουμουνδούρου η χθεσινή ημέρα ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη. Για την ακρίβεια ήταν πένθιμη, καθώς ο θάνατος του ολυμπιονίκη και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, σκέπασε τα πάντα. Τα πρόσωπα όλων ήταν σκυθρωπά και η διάθεση για κουβέντες, μηδαμινή.

Ωστόσο, παρά το βαρύ πένθος που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε να δώσει χθες μια κοινοβουλευτική μάχη που είχε αξιολογηθεί ως μείζονος σημασίας. Η απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την ακρίβεια, δεν μπορούσε να πάρει αναβολή.

Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, κατάφερε να συγκεντρωθεί στη σύγκρουση του με τον πρωθυπουργό, καθώς το ζήτημα της ακρίβειας είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο από όλα την κοινωνία. Και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι ο αρχηγός τους πέτυχε απόλυτα και τους δύο στόχους που είχε θέσει πριν την έναρξη της συζήτησης.

«Ακρίβεια Μητσοτάκη»

Τον πρώτο -και ίσως τον βασικότερο-, που δεν ήταν άλλος παρά το να αποδομήσει πλήρως την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι για τον πληθωρισμό φταίνε όλοι οι άλλοι, πλην του Μεγάρου Μαξίμου. Το πρωθυπουργικό «ανάθεμα» προς τον ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πόυτιν, δεν φάνηκε να πείθει.

Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «διαβασμένος» και φρόντισε να υπενθυμίσει με ημερομηνίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η εκτός ελέγχου ακρίβεια και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά, ξεκίνησαν πολύ πριν την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επίσης, κατάφερε να αναδείξει ότι η κυβέρνηση, παρότι έβλεπε να έρχεται η κρίση φρόντισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και τα δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρέμβει πραγματικά για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας.

Παράλληλα, επέτρεψε στα καρτέλ του ρεύματος να μετακυλήσουν όλο το βάρος των αυξήσεων στους καταναλωτές. Και όταν πια αναγκάστηκε να παρέμβει, αντί να βάλει φρένο στα στην αισχροκέρδια, την επιδότησε με δισεκατομμύρια από την τσέπη του ελληνικού λαού.

Όσο για τα καύσιμα, από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι έγινε απολύτως ξεκάθαρο πως η ίδια η κυβέρνηση -από κοινού με τις εταιρίες- κερδοσκοπεί στην πλάτη των πολιτών και γι αυτό αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Επομένως, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα, οι πολίτες έχουν από τη μια να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ που στηρίζονται από το Μαξίμου και από την άλλη την ίδια την κυβέρνηση. Επομένως, λένε, έγινε ξεκάθαρο ότι εδώ έχουμε να κάνουμε όχι γενικά και αόριστα με την ακρίβεια, αλλά με την «ακρίβεια Μητσοτάκη».

«Δικαιοσύνη παντού»

Δεύτερος στόχος του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ήταν η ανάδειξη του εναλλακτικού προγράμματος του που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για να ανασάνει η κοινωνία, αποτελεί η πολιτική αλλαγή και μία προοδευτική κυβέρνηση, κάτι που όπως τόνισε «είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία».

Βασικός της στόχος, θα είναι το να σταματήσει την αισχροκέρδεια, με κρατική παρέμβαση, με μείωση του περιθωρίου κέρδους για τους ομίλους της ενέργειας και με φορολόγησει των ως τώρα συσσωρευμένων υπερκερδών.

Επίσης, με τη μείωση των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, με το ξήλωμα των καρτέλ. «Για να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη παντού!», όπως χαρακτηριστικά είπε, επαναλαμβάνοντας τον τίτλο του προγράμματος που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή