F-35: Η Ελλάδα στέλνει στις ΗΠΑ την επιστολή αποδοχής για 20 μηχητικά 5ης γενιάς

Η Αθήνα στέλνει στην Ουάσινγκτον την επιστολή αποδοχής για 20 υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς. Παράλληλα, διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35. 

F-35: Η Ελλάδα στέλνει στις ΗΠΑ την επιστολή αποδοχής για 20 μηχητικά 5ης γενιάς
3'

Και τυπικά ολοκληρώθηκη η διαδικασία για την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, με την αποστολή της υπογεγραμμένης επιστολής αποδοχής (LOA) από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μπει σε «τροχιά» υλοποίησης τους στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» , καθώς και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σε δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας είχε γνωστοποιήσει πως η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 -τα πιο εξελιγμένα που πετάνε αυτή τη στιγμή- δίνοντας έτσι ένα σημαντικό «όπλο» στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. «Θα διασφαλίσει την δυνατότητά της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας από οπουδήποτε και αν προέρχεται» προσέθεσε.

Η απόκτηση των F-35 θα διασφαλίσει τη δυνατότητα αποτροπής οποιασδήποτε απειλής από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των F-35

Τα F-35 είναι μαχητικά αεροσκάφη που ενσωματώνουν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, περνώντας απαρατήρητα από τα Ραντάρ. Ο σχεδιασμός τους δίνει έμφαση στο να είναι όσο γίνεται πιο αόρατα αξιοποιώντας ένα συνδυασμό προηγμένων υλικών και τεχνικών απόκρυψης.

Μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα 1.960,1 χιλιόμετρα την ώρα (1,6 Mach), φέροντας τον ισχυρότερο κινητήρα μαχητικών στον κόσμο. Κατά αυτόν τρόπο τα ικανά και κομψά αεροσκάφη μπορούν να φτάνουν σε ασύλληπτες ταχύτητες, ενώ μεταφέρουν βαρύ οπλισμό.

Το μονοκινητήριο μαχητικό 5ης γενιάς μπορεί να φέρει μια ευρεία γκάμα όπλων. Υποστηρίζει περιστροφικά πεντάκαννα πυροβόλα των 25 mm. Το τυπικό ωφέλιμο φορτίο όπλων του περιλαμβάνει δύο πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120C/D και δύο κατευθυνόμενες βόμβες GBU-32 JDAM 453,6 κιλών (1.000 λίβρες). Γεγονός, που επιτρέπει στα F-35 να εμπλέκονται τόσο σε αερομεταφερόμενους, όσο και σε επίγειους στόχους.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των F-35 δεν είναι η δύναμη πυρός τους, αλλά η υπολογιστική τους ισχύς. Μάλιστα, σημειώνεται και μεγάλη διαφοροποίηση στον εσωτερικό σχεδιασμό του πιλοτηρίου σε σχέση με αυτά της προηγούμενης γενιάς.

Εμπεριέχουν μεγάλες οθόνες αφής, αλλά και ένα σύστημα προβολής με κράνος, που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το κράνος δίνει ακόμα τη δυνατότητα στον πιλότο να βλέπει απευθείας έξω από το αεροσκάφος, χάρη στο σύστημα κατανεμημένου διαφράγματος (DAS) του F-35 και στις έξι κάμερες που είναι τοποθετημένες στρατηγικά γύρω από το μαχητικό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή