Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα

Χωρίς να υπάρξουν τριβές και ενστάσεις από τους εκπροσώπους της τρόικας, στον σχεδιασμό και την εφαρμογή από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο πλευρών.

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα
2'

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνοντας από το γραφείο του μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε καλή και παραγωγική τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας και τόνισε ότι υπήρξε «καλή πρόοδος» στη διαπραγμάτευση.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

Τη Δευτέρα, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να προσμετρηθούν στις απολύσεις που ζητά η τρόικα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για πρώτη φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετάβαση από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί στους ποιοτικούς στόχους του υπουργείου. Όπως επισήμαναν, αναφέρθηκε στην ουσία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη δραστική περικοπή των διοικητικών βαρών σε 13 κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κι ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρονται ικανοποιημένοι από την υλοποίηση των υποχρεώσεων του υπουργείου, καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, έγιναν 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και από τη ρύθμιση μιας σειράς θεμάτων που είχε θέσει η πλευρά των δανειστών.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ραντεβού Μητσοτάκη – τρόικας τη Δευτέρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή