Ε. Βενιζέλος: Αυτό που χρειάζεται μετά τις εκλογές είναι να ενώσουμε το έθνος
«Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία, για να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, να φανούν τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν και θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος έστειλε μήνυμα «συσπείρωσης της παράταξης, ενότητας του έθνους, αισιοδοξίας και αγώνα τις επόμενες ημέρες για να κρατηθούμε στη σωστή κατεύθυνση οι Έλληνες και οι Ελληνίδες».
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η χώρα έζησε χτες μια ψευδαίσθηση μεταξύ 19:00-21:00 από exit polls και πραγματικά αποτελέσματα» ότι εξ αυτού υπήρξε πρόωρος τεχνητός πανηγυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ότι εγκλωβισμένος από αυτό ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να πει ότι οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι δημοψήφισμα. «Έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη και έτσι βοήθησε να καταλάβει κάθε πολίτης τι εννοώ, ότι στις εκλογές κρίνεται η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η αντοχή του πολιτικού σχήματος και της πολιτικής εξόδου από την κρίση».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ισχύει στο ακέραιο ό,τι έχει πει σχετικά με το δίλημμα που έχει θέσει, υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα το θέτω για να απαντηθεί σωστά» καθώς επίσης και για την πρόθεσή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αυτό που χρειάζεται μετά τις εκλογές είναι πρωτίστως να ενώσουμε το έθνος, τη χώρα, να πάψει να ζει διχασμένη υπό συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου».
Σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Τσίπρα ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπό προϋποθέσεις κι αν αυτό μπορεί να συμβάλει στην εθνική ενότητα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάς επιτίθεται καθημερινά, μας κατηγορεί, συμπεριφέρεται ως εισαγγελέας όπως έγινε στο «βρόμικο ‘89». Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κάνουμε ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας για να καταστρέψουμε τη χώρα, αλλά «αυτό δεν θα γίνει».
«Ευχαρίστησε» δε τον κ. Τσίπρα γιατί, όπως πρόσθεσε, τον βοήθησε να εξηγήσει αυτό που λέει, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι θα επιχειρήσουν να εξάγουν συμπεράσματα και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ασφαλή έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. «Αυτό δεν θα γίνει γιατί ο λαός όπως αντέδρασε με ωριμότητα ψυχραιμία, έτσι θα λειτουργήσει και στον β' γύρο και τις ευρωεκλογές». Ο πήχης, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι η αίσθηση της εικόνας που θα διαμορφωθεί το βράδυ της Κυριακής, ο πήχης είναι η μη αμφισβήτηση της σταθερότητας της χώρας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα, δεν σημαίνει θυσίες και πάλι θυσίες» εξηγώντας ότι η ισχύει η δέσμευση ότι δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που, όπως είπε, κάνει κάποιους να «σκυλιάζουν». Σχετικά με τον όρο «προοδευτική σταθερότητα» που χρησιμοποίησε στη χτεσινή δήλωσή του για τα αποτελέσματα του α' γύρου, είπε ότι «μιλάμε για δυναμική πορεία προς το καλύτερο» η οποία θα αρχίσει να φαίνεται όλο και πιο γρήγορα. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η ΝΔ, όπως και η ΔΗΜΑΡ. για λίγο, προσχώρησε στη στρατηγική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ και από «αντιμνημονιακή» έγινε «υπεύθυνη, φιλοευρωπαϊκή» δύναμη, για να υπογραμμίσει ότι τώρα η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με εγγυητή τον προοδευτικό πόλο.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν έχει ιδιαίτερο δίλημμα ως προς το τι θα κάνει στον β' γύρο, καθώς η παράταξη έχει υποψήφιους σε οκτώ Περιφέρειες και σε περισσότερους από 130 δήμους. Ερωτηθείς για το ποια θα είναι στάση του ΠΑΣΟΚ στον β' γύρο, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια, τους πιο ικανούς και αποτελεσματικούς, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε δώσει χρίσματα ή οδηγίες, ωστόσο έστειλε εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να στηριχτούν οι κομματικές υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ που συμβολίζουν τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχει προσδώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι πολίτες δικαιολογούνται να είναι επιφυλακτικοί και να έχουν παράπονα, τόνισε ωστόσο ότι η κρίση δεν ξεκίνησε το 2010 αλλά ότι «την περίοδο 2004- 2009 εξερράγη το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό οικοδόμημα της χώρας». Το 2010, συνέχισε, άρχισε η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης κι αν δεν είχαν ληφθεί οι δύσκολες αποφάσεις τότε η χώρα θα είχε γίνει Βενεζουέλα ή Αργεντινή.
Ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε ότι το κομματικό σύστημα έχει αλλάξει ριζικά, αλλά ότι «η παράταξη κρατάει τον πυρήνα της», παρόλο που έχει χάσει πολλές από τις δυνάμεις της και στελέχη της έχουν διαφοροποιηθεί. «Δυστυχώς έχουμε εκθρέψει και περιπτώσεις προσωπικού τυχοδιωκτισμού κάποιων που "φτιάχτηκαν" από την παράταξη και έσπευσαν να φύγουν ως "ποντίκια" που εγκατέλειψαν το σκάφος γιατί νόμιζαν ότι βυθίζεται, αλλά αυτό δεν βυθίζεται».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πει το 2009 ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» και «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, ελάτε να αναλάβουμε τη ευθύνη εθνικά» ή ότι «φταίνε οι προηγούμενοι, χρεώστε τη στους προηγούμενους, πάμε σε πτώχευση και πάμε να τη ζήσουμε όλοι μαζί» για να σημειώσει ότι η επιλογή που έγινε ήταν υπεύθυνη και εθνική και θα αξιολογηθεί ιστορικά.
Όσον αφορά στις διαδικασίες σχετικά με την κεντροαριστερά, είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα πιέσει όλους όσοι δηλώνουν Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες να συμπορευθούν. «Χωρίς ΠΑΣΟΚ και Ελιά δεν υπάρχει προοδευτική σταθερότητα» τόνισε.
Ερωτηθείς πού αποδίδει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι τα ποσοστά του υποψήφιου της στην περιφέρεια Αττικής είναι ανεβασμένα κατά 1 μονάδα σε σχέση με τα ποσοστά του 2012. Όσον αφορά στην άνοδό της στον Δήμο Αθηναίων, εκτίμησε ότι δεν λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, για να προσθέσει ότι δεν αποδέχεται τη γραμμική θεωρία ότι για την άνοδο οφείλονται η κρίση και η ανεργία, καθώς, όπως συνέχισε, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κρίση χωρίς άνοδο του νεοναζισμού και του ρατσισμού και ότι επιπλέον υπάρχει άνοδος σε χώρες που δεν υπάρχει κρίση.
Επιπλέον, είπε «υπάρχει η ανεύθυνη και επιπόλαια απαξίωση των δημοκρατικών και πολιτικών θεσμών» για να συμπληρώσει ότι η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση «με χυδαίο, εξευτελιστικό τρόπο, αμφισβητεί την ηθική υπόσταση των πολιτικών στελεχών της και αυτό τροφοδοτεί τα ακραία φαινόμενα». Είπε ακόμα ότι το φαινόμενο μπορεί να εξεταστεί και ανθρωπολογικά και πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί συνολικά.
Διαβάστε επίσης:
Τα τελικά αποτελέσματα σε Δήμους και Περιφέρειες