Η πολιτιστική ατζέντα της Παρασκευής

Πού να πάτε τι να κάνετε σήμερα Παρασκευή!

Η πολιτιστική ατζέντα της Παρασκευής
6'


Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα!

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα στο Ηρώδειο

Έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Μάριου Τόκα, πραγματοποιείται μουσική παράσταση - αφιέρωμα στα τραγούδια του. Τραγουδούν οι Γλυκερία, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δώρος Δημοσθένους, Δήμητρα Σταθοπούλου και τιμητικά συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας. Αφήγηση: Στέλιος Μάινας. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της συμπλήρωσης 54 ετών από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 15-70 ευρώ.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «Η χαρά της ζωής - Σλαβική Ψυχή Ι» στο Μέγαρο Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε έργα Antonín Dvořák (Καρναβάλι, εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 92), Frédéric Chopin (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε μι ελάσσονα, έργο 11) και Antonín Dvořák (Συμφωνία αρ. 8 σε σολ μείζονα, έργο 88). Στο πιάνο ο Θοδωρής Τζοβανάκης. Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 5-25 ευρώ.

Ο Χρήστος Θηβαίος στον Σταυρό του Νότου Club

Ο γνωστός καλλιτέχνης επιστρέφει για να παρουσιάσει τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του, αλλά και καινούρια τραγούδια σε πρώτη παρουσίαση. Από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, ο Χρήστος Θηβαίος ξεκινάει τις παραστάσεις του στο Σταυρό του Νότου Club (Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 210 9226975. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 12 ευρώ με μπύρα-κρασί.

Ο Ray Collins' Hot-Club στο Half Note Jazz Club

Ο Ray Collins' και το γκρουπ του, οι Hot-Club, ανατρέχουν στις ρίζες του ρυθμ εντ μπλουζ, στη δεκαετία του '40 και του '50, τότε που η φόρμα, οι μελωδίες και οι αρμονίες του μπλουζ συναντούσαν τους εκρηκτικούς ρυθμούς του σουίνγκ και έφτιαχναν ένα καινούριο μουσικό στυλ. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 20-30 ευρώ.

Παλαιά μουσική στον 'Αγιο Παύλο στην Αθήνα

Συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στον ιστορικό νεογοτθικό ναό του Αγίου Παύλου στο κέντρο της Αθήνας η σειρά «Παλαιά Μουσική στον 'Αγιο Παύλο». Στο επίκεντρο του φετινού διήμερου είναι η Φλωρεντία και η πλούσια μουσική παράδοση της Αναγέννησης. Στον Ιστορικό Ναό Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27). Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 10 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Κατάθεση ψυχής» της Βασιλείας Δημηνίδου στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Ένας μονόλογος με τη Βασιλεία Δημηνίδου, βασισμένος σε αληθινά γεγονότα, που πραγματεύεται την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, το υπαρκτό και το ανύπαρκτο, την εσωτερική διαμάχη του "είναι" και του "φαίνεσθαι", σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10-12 ευρώ.

Αναλόγιο 2014: Η ελληνική δραματουργία τώρα στο Θέατρο Τέχνης

Επτά ολόφρεσκα έργα παλαιότερων και νεότερων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων παρουσιάζονται από τα αναλόγια 2014. Σκηνοθέτες, εικαστικοί, μουσικοί και μια πλειάδα ηθοποιών, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Θέατρο Τέχνης, συμμετέχουν στις παρουσιάσεις που πλαισιώνονται με συζητήσεις με το κοινό και τους συντελεστές, εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις και μουσικά δρώμενα, δράσεις για παιδιά και στρογγυλά τραπέζια. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου. Από τις 3 ως τις 7 Οκτωβρίου. Στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Τηλ.: 210 3222464. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 5 ευρώ για ένα αναλόγιο, 20 ευρώ για όλα τα αναλόγια.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τάσος Λιακόπουλος «Τα ταξίδια της Κλωστής» στο Μουσείο Μπενάκη

Η αχρηστία των «πεταμένων» αντικειμένων γίνεται πρώτη ύλη στα χέρια του δημιουργού με φόντο διάφορα κεντήματα. Ακολουθώντας την άκρη του νήματος, ο δημιουργός συνθέτει έργα σύγχρονα και μοναδικά με στόχο την αφήγηση και την ανασύνθεση των παιδικών μας χρόνων. Την έκθεση διοργανώνουν το Κέντρο διατήρησης παραδοσιακών τεχνικών κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ και το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη ((Πειραιώς 138, Αθήνα).Τηλ.: 210 345 3111. Ώρα εγκαινίων: 20:00. Εισιτ. περιοδικών εκθέσεων: 4 -6 ευρώ και μειωμένο 2-3 ευρώ.

Έργα τέχνης που έχουν δημιουργηθεί με το Στόμα και το Πόδι στο Ζάππειο

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ έχει παρουσιαστεί σε μεγάλες πόλεις στο εξωτερικό. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από 28 χώρες, ανάμεσά τους πέντε Έλληνες κι ένας Κύπριος. Θα παρουσιαστούν συνολικά 140 έργα. Στο Ζάππειο, από τις 3 ως τις 5 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: 08:00 ως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΙΔΙΑ

Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Για πρώτη φορά, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) υποδέχεται στους χώρους του τους μικρούς βιβλιόφιλους, σε μια τριήμερη γιορτή αφιερωμένη στο παιδικό και το εφηβικό βιβλίο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα Παρασκευή 3 και το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Οκτωβρίου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που στεγάζεται στην Έπαυλη Μποδοσάκη, στην καρδιά του Παλαιού Ψυχικού (Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 50). Τηλ.: 210 6776540. Ώρες: 09:00 με 14:00. Είσοδος ελεύθερη

ΟΜΙΛΙΕΣ

Open Coffee Athens LXVIΙ στο Μουσείο Μπενάκη

O Evan Varsamis, ιδρυτής, θα παρουσιάσει το The Gadget Flow, τον απόλυτο προορισμό για την αγορά των πιο cool gadgets στο διαδίκτυο. Οι Δημήτρης Κουρτέσης και Κωνσταντίνος Μπρατάνης, συνιδρυτές της Goodvidio, θα παρουσιάσουν την υπηρεσία που εμπλουτίζει αυτόματα σελίδες προϊόντων ηλεκτρονικών καταστημάτων με τα καλύτερα διαθέσιμα κοινωνικά βίντεο. Ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, ιδρυτής, θα παρουσιάσει το reEmbed, την υπηρεσία που επιτρέπει σε κατόχους ιστοσελίδων να αποκτήσουν τον έλεγχο των YouTube βίντεο που προβάλλουν μέσα από τη σελίδα τους. O Σπύρος Αρσένης της Εθνικής Τράπεζας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα NBG Business Seeds και τη σειρά πρωτοβουλιών της Τράπεζας περί startups. Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα).Τηλ.: 210 345 3111. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Ομιλία της καθηγήτριας Nadia Maria el-Cheikh "Ibn Khaldun and Byzantium" στο Μουσείο Μπενάκη

Η Nadia Maria el-Cheikh, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βηρυτού, με το βιβλίο της Byzantium Viewed by the Arabs (2004) έχει συμβάλει σημαντικά στη μελέτη της σχέσης του Βυζαντίου με τον Αραβικό κόσμο. Το θέμα της ομιλίας επικεντρώνεται στον 14ο αιώνα και συγκεκριμένα στο έργο του ιστορικού Ibn Khaldun (1332-1406), ο οποίος υπήρξε κορυφαία μορφή στο χώρο της ιστοριογραφίας. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης της ελληνικής μετάφρασης του έργου της με τίτλο «To Βυζάντιο όπως το είδαν οι 'Αραβες» (Εναλλακτικές Εκδόσεις). Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα). Τηλ.: 210 345 3111. Ώρα: 18:30.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τυπική μορφή «μακεδονικού τάφου»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή