«Μετρόπολις»: 10/1/1927 έγινε η πρεμιέρα για μία ταινία-σταθμό στην 7η τέχνη

Ήταν 10 Ιανουαρίου 1927 όταν βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία«Μετρόπολις», προκαλώντας εντυπώσεις για την σκηνοθετική σύλληψη και την μελλοντολογική απόδοση εικαστικού και ρόλων.

«Μετρόπολις»: 10/1/1927 έγινε η πρεμιέρα για μία ταινία-σταθμό στην 7η τέχνη
1'

Σαν σήμερα το 1927, προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας η φουτουριστική ταινία του Αυστριακού σκηνοθέτη, Φριτς Λανγκ «Μετρόπολις». Ο Λανγκ θεωρείται εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του γερμανικού εξπρεσιονισμού.

Η γερμανική εξπρεσιονιστική ταινία «Metropolis» (1927), η οποία πρώτη εισήγαγε το είδος ταινιών επιστημονικής φαντασίας στη μεγάλη οθόνη.

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον αυστριακής καταγωγής, Γερμανό αντιναζιστή σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ και η «εικόνα» του δυστοπικού μέλλοντος που ο ίδιος αισθανόταν να πλησιάζει, παραμένει ακόμα από τις περισσότερο απεικονιστικές στο σινεμά, μέχρι τις μέρες μας.

Η δυστοπική «Metropolis» είναι μια πόλη με δύο κοινωνικές τάξεις, που φυσικά ζουν σε διαφορετικά επίπεδα. Η ελίτ καταλαμβάνει το ανώτερο, ενώ οι εργάτες, τα χέρια που φτιάχνουν την πόλη, στο κατώτερο, εκεί όπου βρίσκονται και οι μηχανές που καθορίζουν και «καταβροχθίζουν» τις ζωές των εργατών.

Η ταινία στέκεται σε βασικές κοινωνικές συγκρούσεις, μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής ανάλυσης, της θρησκείας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με στοιχεία περιπέτειας και συναισθήματος, με πλοκή που θρέφει το ενδιαφέρον απ' το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό και οπτικά εφέ αδιανόητα για την εποχή.

Ο Φριτς Λανγκ, κατά το γνωστό θεωρητικό κινηματογράφου Ντέιβιντ Μπόρντγουελ «ένα από τα μεγάλα ιερά τέρατα του σινεμά», δημιούργησε ένα από τα ανεξίτηλα επιτεύγματα της τέχνης του κινηματογράφου. Η «Metropolis», για αμέτρητες κατοπινές ταινίες, καθορίζει την εικόνα μιας φουτουριστικής πόλης - κόλασης, μιας στρεβλής υλικής προόδου και της ανθρώπινης απόγνωσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή