Joseph Antoine Ferdinand Plateau: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google

Joseph Antoine Ferdinand Plateau: Αφιερωμένο στο Βέλγο φυσικό είναι το σημερινό doodle της Google.

Joseph Antoine Ferdinand Plateau: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google
Wikipedia
3'

Ποιος είναι όμως ο Βέλγος φυσικός και ποια η προσφορά του;

Ο Plateau υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εξού και το κινούμενο doodle.

Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε αντίθετα περιστρεφόμενους δίσκους που περιείχαν επαναλαμβανόμενες εικόνες, οι οποίες, από τη μία, ήταν σε μικρές αυξήσεις της κίνησης και, από την άλλη, είχαν τακτικά κενά ανάμεσά τους.

Ονόμασε αυτή τη συσκευή «φαινακιστοσκόπιο» (phenakistiscope) το 1832. Και ήταν η αρχή του κινηματογράφου.

Το doodle αντικατοπτρίζει το ύφος του Plateau, με διαφορετικές εικόνες και θέματα σε αυτά σε διαφορετικές πλατφόρμες συσκευών.

Τo doodle της Google για τον Joseph Plateau

Γεννημένος στις Βρυξέλλες σαν σήμερα το 1801, ο Plateau ήταν γιος ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη που εξειδικεύτηκε στη ζωγραφική λουλουδιών.

Μετά τη μελέτη του νόμου ο Plateau έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα για τη μελέτη του στην όραση και ιδιαίτερα την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

Η διδακτορική διατριβή του Plateau περιγράφει λεπτομερώς πώς σχηματίζονται οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή το 1832, εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή. Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση.

Παρά το ότι ο Plateau έχασε την όραση του στη διάρκεια της ζωής του, συνέχισε να έχει παραγωγική σταδιοδρομία στην επιστήμη ακόμα και μετά την τύφλωση.

Εργάστηκε ως καθηγητής της πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τη βοήθεια συναδέλφων που συμπεριλάμβαναν τον γιο του Felix Plateau και τον γαμπρό του Gustaaf Van der Mensbrugghe.

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή