Κορονοϊός: Συνωστίζονται στο... σπίτι οι Ευρωπαίοι - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Συνωστισμός... στα σπίτια των Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
Αν και οι κυβερνήσεις του κόσμου επικεντρώνονται στο πώς θα αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε δημόσιους χώρους με απαγορεύσεις μετακινήσεων και κυκλοφορίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν συνωστισμό στο... σπίτι τους.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημερώνει με έρευνά της η Eurostat, το ποσοστό ανέρχεται στο 17,1% του πληθυσμού και στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερο, στο 29,2%.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν το 2018, αλλά εκτιμάται ότι δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα την τελευταία διετία. Ως σπίτια με συνωστισμό ορίζονται εκείνα που δεν έχουν αρκετά δωμάτια σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων της οικογένειας.
Όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, αυτά τα σπίτια τα αισθανόμαστε ακόμη μικρότερα σήμερα στην εποχή των κλειστών σχολείων και της τηλεργασίας, όταν για παράδειγμα τα παιδιά δεν έχουν άλλο χώρο να παίξουν παρά εκείνον στον οποίο οι γονείς τους εργάζονται. Επιπλέον στα περιβάλλοντα με συνωστισμό υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εξάπλωσης των ιών.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κορονοϊός: Bήμα προς βήμα το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα - Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Κορονοϊός: Συγκλονίζει η οικογένεια του 35χρονου - «Δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας»
Κορονοϊός - Σχολεία: Εισηγήσεις, «αγκάθια» και κρίσιμες ημερομηνίες - Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες
Την αρνητική πρωτιά έχει η Ρουμανία, όπου σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού (46,3%) ζούσε σε σπίτι με συνωστισμό το 2018. Πολύ κοντά το ποσοστό και στη Λετονία (43,4%), ενώ ακολουθούν Βουλγαρία (41,6%), Κροατία (39,3%) και Πολωνία (39,2%). Στον αντίποδα το ποσοστό είναι μόλις 2,5% στην Κύπρο, 2,7% στην Ιρλανδία, 3,4% στη Μάλτα και 4,1% στην Ολλανδία.
Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. όπως φαίνεται οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το ακριβώς αντίθετο «πρόβλημα». Ζουν σε σπίτια υπερβολικά μεγάλα για τον αριθμό μελών της οικογένειας.
Στη Μάλτα το ποσοστό αυτό είναι 73,4%, ενώ τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ιρλανδία είναι 71,4%. Αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά επίσης στο Βέλγιο (58,6%), την Ισπανία (56,3%) και την Ολλανδία (53,7%).
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 10,4% και στη Ρουμανία 7,3%. Σε «άδεια» σπίτια τείνουν βεβαίως να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Περίπου το ήμισυ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω (46,9%) ανά την Ε.Ε. ζούσε το 2018 σε υπερβολικά μεγάλο σπίτι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις Μαΐου 2020 - e-ΕΦΚΑ: Προσοχή! Από σήμερα οι πληρωμές - Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες