Σαρηγιάννης: To δίλημμα είναι Πάσχα ή καλοκαίρι - Αποκλιμάκωση κρουσμάτων μετά τις 20/04

Κορονοϊος – Όλες οι ειδήσεις: Το δίλημμα για σχεδόν πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας είναι Πάσχα ή καλοκαίρι, ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εμφανιζόμενος επιφυλακτικός για άμεσο μεγαλύτερο άνοιγμα. 

«Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου»
IN TIME
3'

«Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η όποια όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό "όπλο" που λέγεται self test που λειτουργεί καλά. Είναι θέμα οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, είναι και θέμα ανάγκης για την 3η Λυκείου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων» τόνισε, αλλά διευκρίνισε πως «οι επόμενες τάξεις των σχολείων θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα».

«Μετά το Πάσχα, μέσα Μαΐου, αν δεν το κάνουμε πολύ προσεκτικά, επειδή δε θα έχουμε ακόμα ικανό βαθμό αποκλιμάκωσης, εκεί μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα flare up (έξαρση). Ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου»

«Θα έχουμε συνέχιση της αύξησης προφανώς μέχρι τα μέσα Απριλίου, με δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, ευελπιστώ εγώ προσωπικά, να λειτουργήσουμε καλά… Αυτό το στοίχημα με τα self tests, και λέω στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κλπ. Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και – επικουρικά μόνο- να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί», σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «μιλάμε για μια αύξηση που δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου, μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι 25 Απριλίου να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση».

Το «κλειδί» του self test

Για τα self tests σχολίασε ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη να είμαστε ειλικρινείς. Το ‘’κλειδί’’ για να ‘’πιάσει’’ τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αυτό θέλουμε να δούμε με το self test ξαφνικά να εμφανίζονται 8.000 με 10.000 με ιικό φορτίο αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή σε πρόωρα στάδια ασυμπτωματολογίας. 20% γύρω θα είναι πλήρως ασυμπτωματικοί, αλλά θα μπορούν να μεταδώσουν» τόνισε ο καθηγητής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δήμοι στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» απο ενεργά κρούσματα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή