Μαθητές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα DNA
Τη λειτουργία του DNA και την ποικιλομορφία που προσφέρει στην ανθρωπότητα και στο περιβάλλον παρακολουθούν βιωματικά περίπου 100 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 13 σχολεία της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα εργαστήρια του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια ερευνητών και καθηγητών.
Οι μαθητές θα έχουν κατ' αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας DNA, που έχει οριστεί η 25η Απριλίου προς τιμήν της ανακάλυψης της διπλής έλικας του (1953) και της ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης του γονιδιώματος του ανθρώπου (2003).
Πρόκειται για την 4η συνεχόμενη χρονιά που το τμήμα Βιολογίας διοργανώνει τις επισκέψεις μαθητών στους χώρους του, με στόχο να καταδείξει πως η επιστήμη της Βιολογίας δεν αφορά μόνο τους ερευνητές, αλλά όλους τους ανθρώπους, καθώς μέσα από αυτήν μπορούν να κατανοήσουν και να σεβαστούν την λειτουργία του κόσμου, του περιβάλλοντος και του ίδιου τους του εαυτού.
Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις καθηγητών καθώς και 4 διαφορετικά εργαστήρια, στα οποία δημιουργούν τα δικά τους παρασκευάσματα, παρακολουθούν τη διαδικασία της μίτωσης (πώς από το γονιμοποιημένο ωράριο δημιουργείται ο πολυκύτταρος οργανισμός).
Επίσης, διαπιστώνουν σε μικροσκόπια την ποικιλομορφία του μικροβιόκοσμου σε μία σταγόνα νερό, ταυτοποιούν DNA σε διάφορα είδη, διαπιστώνοντας την πολυμορφία και τη μοναδικότητα του κάθε είδους και παρατηρώντας τις στρατηγικές επιβίωσης ειδών στο περιβάλλον (σε φυτά).
Διαβάστε επίσης: «Κλέφτες» από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου»