Η Ρωσία χαρακτήρισε επίσημα «μη φιλικές χώρες» τις ΗΠΑ και την Τσεχία

Η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε επίσημα τις ΗΠΑ και την Τσεχία «μη φιλικές» χώρες και ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές δεν θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν ντόπιο προσωπικό, ενώ οι τσεχικές θα μπορούν να προσλαμβάνουν το πολύ 19 άτομα.

Η Ρωσία χαρακτήρισε επίσημα «μη φιλικές χώρες» τις ΗΠΑ και την Τσεχία
AP
1'

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά την απαγόρευση της πρόσληψης τοπικού προσωπικού τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο των αντιποίνων στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2020 και για εμπλοκή στο χακάρισμα της SolarWinds.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν περιθώριο ως την 1η Αυγούστου για να συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις.

Οι σχέσεις Ρωσίας- Τσεχίας δέχτηκαν πολύ σκληρό πλήγμα τον προηγούμενο μήνα, όταν οι Τσέχοι κατηγόρησαν τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών πως ήταν πίσω από μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, και απέλασαν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες.

Η Ρωσία απέρριψε τους ισχυρισμούς και προέβη σε αντίποινα, απελαύνοντας Τσέχους διπλωμάτες, ενώ διέταξε επίσης τους Τσέχους να απολύσουν την πλειονότητα των ντόπιων εργαζομένων στη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας απέρριψε την τελευταία ρωσική ενέργεια ως «άλλο ένα βήμα προς την κλιμάκωση στις σχέσεις, όχι μόνο με την Τσεχική Δημοκρατία, μα και με την ΕΕ και τους συμμάχους της».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Πράγα ανέφερε μέσω Twitter πως «είμαστε περήφανοι που συμπαραστεκόμαστε στον ακλόνητο σύμμαχό μας, την Τσεχική Δημοκρατία!».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Γλυκά Νερά: «Θέμα ημερών» η σύλληψη των δολοφόνων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή