Αφγανοί πρόσφυγες σε Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια: Ποιες άλλες χώρες θα τους δεχτούν
Σε ποιες χώρες αποστέλλονται οι Αφγανοί που φυγαδεύονται αεροπορικώς από την Καμπούλ.
Η μαζική έξοδος προσφύγων που έχει πυροδοτήσει η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό για το πού θα καταλήξουν: Από το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν μεταφερθεί μεταξύ 12.000 με 18.000 άνθρωποι από την περασμένη Κυριακή, μεταξύ των οποίων πολίτες δυτικών χωρών, Αφγανοί που εργάζονταν σε κυβερνητικές υπηρεσίες ή που είχαν συνεργαστεί με τις δυτικές δυνάμεις, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής κ.α. Οι περισσότεροι μεταφέρονται από αεροσκάφη των ΗΠΑ, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Δανία, η Πολωνία και η Ελβετία.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, τα περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν από την Καμπούλ σταματούν στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, τη Ντόχα του Κατάρ ή του Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν. Εκεί οι επιβαίνοντες μεταφέρονται σε κανονικές πτήσεις προς τις χώρες που θα τους υποδεχτούν.
Οι περισσότεροι Αφγανοί, κυρίως πολίτες που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ ή διεθνείς αποστολές, θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε Αλβανία, Κόσοβο ή Σκόπια, ενώ είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία βίζας. Οι τρεις χώρες αναμένεται να δεχτούν τους Αφγανούς πρόσφυγες μέσα στο Σαββατοκύριακο, και είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύονται στο πλαίσιο συμφωνίας για χώρα τράνζιτ με τις ΗΠΑ. Παρόμοια προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για την Κολομβία, την Ουγκάντα και το Κατάρ.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να πάρουν 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ η Αυστραλία 3.000 στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος. Το Τατζικιστάν είπε τον προηγούμενο μήνα πως ήταν έτοιμο να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε σε μέλη του κόμματός της πως η χώρα της θα χρειαζόταν να δεχτεί περίπου 10.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν που διατρέχουν κίνδυνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως στην πλειονότητά τους θα έπρεπε να στεγαστούν σε γειτονικές χώρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια, με έμφαση σε γυναίκες, παιδιά και θρησκευτικές μειονότητες. Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί για αντίστοιχο αριθμό.
Με πληροφορίες από Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η 4η δόση στους δικαιούχους