Financial Times: H Κίνα «έπιασε στον ύπνο» τις ΗΠΑ με τη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου

Η Κίνα δοκίμασε προχώρησε σε δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας μια ικανότητα που αιφνιδίασε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πέντε ανώνυμες πηγές.

Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν κινεζικούς πυραύλους
Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν κινεζικούς πυραύλους
3'

Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο, ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, που έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του. Αστόχησε ωστόσο πάνω από 32 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT , η κινεζική πυραυλική δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο με το Πεκίνο να χλευάζει τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η μυστική δοκιμή πυραύλου με ταχύτητα 21 χιλιάδες μίλια την ώρα, αποτελεί «νέο πλήγμα στη νοοτροπία των ΗΠΑ ότι υπερέχουν στρατιωτικά έναντι της Κίνας».

Το περιστατικό αιφνιδίασε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το βρετανικό δημοσίευμα, καθώς δείχνει ότι «η Κίνα έχει κάνει εκπληκτική πρόοδο στην ανάπτυξη των υπερηχητικών όπλων της». «Δεν έχουμε ιδέα πώς το έκαναν αυτό», φέρεται να λέει μία πηγή.

Το οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά από πύραυλο τύπου «Long March» («Μεγάλη Πορεία»). Το 2019 σε στρατιωτική παρέλαση, η Κίνα παρουσίασε όπλα νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού πυραύλου της, γνωστού ως DF-17. Οι εκτοξεύσεις ανάλογων πυραύλων συνήθως να ανακοινώνονται, ωστόσο αυτή του Αυγούστου κρατήθηκε μυστική.

Η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «έπιασε στον ύπνο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με τους Financial Times. Εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου. Τα υπερηχητικά όπλα είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν επειδή πετούν προς στόχους σε χαμηλότερα υψόμετρα, πετυχαίνοντας ωστόσο ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου- ή περίπου 6.200 χιλιόμετρα την ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Πεκίνο, η υπερηχητική τεχνολογία είναι κρίσιμη για να ανακόψει την αμερικανική πρόοδο σε ότι αφορά τις υπερηχητικές και άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (CRS).

Η δοκιμή γίνεται γνωστή ενώ η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις κλιμακώνεται με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.

Η Κίνα διαψεύδει

Επισήμως η Κίνα διαψεύδει τη δοκιμή πυραύλου. Το Πεκίνο δοκίμασε ένα διαστημικό όχημα τον Ιούλιο και όχι έναν βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο όπως ανέφεραν οι Financial Times, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν ήταν πύραυλος, ήταν διαστημικό όχημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιτζιάν σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο όταν ρωτήθηκε για την έκθεση, προσθέτοντας ότι ήταν μια «συνηθισμένη εκτόξευση» με σκοπό τη δοκιμή τεχνολογίας για την επαναχρησιμοποίηση του οχήματος.

Η σημασία μιας τέτοιας δοκιμής είναι ότι μπορεί να «προσφέρει μια φθηνή και βολική μέθοδο για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν ειρηνικά από και προς το διάστημα», δήλωσε ο Ζάο, προσθέτοντας ότι πολλές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες δοκιμές.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και όχι τον Αύγουστο, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά το στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Κίνας για να εκτιμήσουν τους πιθανούς κινδύνους που συνιστά για την Ουάσιγκτον ο ολοένα και πιο ισχυρός στρατηγικός ανταγωνιστής της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με καρκίνο - «Είμαι αποφασισμένη να νικήσω»

Βίντεο-ντοκουμέντο από το σοκαριστικό ατύχημα στα Γιαννιτσά - Το μοιραίο άλμα και η πρόσκρουση

The Voice: Η 22χρονη που «τρέλανε» τους coaches (video)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή