Πόλεμος Ουκρανία: Τα σενάρια συνθηκολόγησης και το ενδεχόμενο «νέου Αφγανιστάν»

Εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και στην περιφέρεια της Οδησσού ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν μια ειλικρινής πρόθεση για κατάπαυση του πυρός. Τι εννοούν οι Ρώσοι όταν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι; Γιατί ο Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα αφήσει χωρίς όπλα και τρόφιμα την Ουκρανία;

Πόλεμος Ουκρανία: Τα σενάρια συνθηκολόγησης και το ενδεχόμενο «νέου Αφγανιστάν»
Γιατί ο Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα αφήσει χωρίς όπλα και τρόφιμα την Ουκρανία;
AP
4'

Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερη αρθρογραφία με τίτλο: «Πόλεμος Ουκρανία: Το «buy time» της Δύσης και το «war economy» του Πούτιν», είναι προφανές ότι η Δύση προσπαθεί να κρατήσει «όρθιο» τον Ζελένσκι και να κερδίσει χρόνο, ενώ από την άλλη πλευρά ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει να έχει μπει σε οικονομία πολέμου αγνοώντας πλήρως τις όποιες οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας του.

Η Ρωσία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο πεδίο των μαχών με τα οποία θα προσέλθει αργότερα στο όποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά αυτή θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη προκειμένου να παράγει αποτελέσματα.

Προφανώς η Ρωσική πλευρά δεν κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις, αλλά για κάποιου είδους συνθηκολόγηση αφού πρώτα υπογραφούν οι όροι που έχει θέσει η Ρωσία για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Ότι υπάρχουν κάποιες «θετικές» εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το ανέφερε άλλωστε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μιλώντας στο Κρεμλίνο είπε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας που συνομιλούν με την ουκρανική πλευρά του έχουν αναφέρει ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία πρακτικά συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

Τι σημαίνει συνθηκολόγηση;

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συνθηκολογήσεις περιλαμβάνουν μόνο στρατιωτικούς όρους και ουδέποτε πολιτικούς. Είναι άλλο πράγμα οι Συνθήκες και άλλο οι συνθηκολόγηση. Στις τελευταίες δεν υφίσταται δηλαδή ο όρος αμοιβαιότητα και συνήθως επιβάλλονται όροι επαχθείς που δεσμεύουν το ένα μέρος των συμβαλλομένων. Πρακτικά λοιπόν η Συνθηκολόγηση κατά το Διεθνές Δίκαιο αφορά ειδική συνθήκη με χαρακτήρα στρατιωτικής σύμβασης (συμβιβασμού) δια της οποίας και τερματίζεται υπό όρους (ή και άνευ όρων) η προσβαλλόμενη άμυνα του ετέρου των αντιπάλων δυνάμεων και επέρχεται κατάπαυση πυρός.

Τι επιδιώκουν ο Μπάιντεν και η Δύση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αν και ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, εξακολουθεί και στηρίζει αταλάντευτα τον Ζελένσκι ευελπιστώντας ότι η κατάσταση στο πεδίο θα μετατραπεί σε ένα «νέο Αφγανιστάν» που θα κουράσει τη Ρωσία και θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη από τον αρχικό σχεδιασμό. Ο ανταρτοπόλεμος απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις είναι μια ιδέα που βρίσκει μεγάλη απήχηση σε όσους θέλουν να δουν τους σχεδιασμούς του Πούτιν στην Ουκρανία να «ναυαγούν», ελλείψει, μάλιστα, άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης από το ΝΑΤΟ. Είναι κάτι που το λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, περιφραστικά: «Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε το παν για να μην πάμε σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές χώρες «δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου» και κατέληξε με την εξής προειδοποίηση: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι βρίσκεται βεβαίως σε ανοικτή γραμμή με τον Μπάιντεν: «Είχα μια ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Του έδωσε την εκτίμηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, ενημερώθηκε για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας». Σε συντονισμό με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, εισάγοντας ένα νέο πακέτο κυρώσεων μετά τα τιμωρητικά μέτρα που αφορούσαν στην ενέργεια και πιστοποιούν τον τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στην Αμερική.

Το νέο πακέτο κυρώσεων από τις ΗΠΑ αφορά στο εμπάργκο σε διαμάντια, αλκοόλ, ρωσική βότκα, θαλασσινά και χαβιάρι. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να εξάγουν είδη πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η απαγόρευση ισχύει, μεταξύ άλλων, για κοσμήματα, ρούχα και οχήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τους δασμούς σε πολλά ρωσικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία, πόλεμος και εκτίναξη τιμών: Ποιές είναι οι απειλές για την παγκόσμια οικονομία;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή