Β.Κορέα: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ζητώντας απο τον Κιμ Γιονγκ Ουν «πόλεμο εκδίκησης» κατά των ΗΠΑ

Σε μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις έχουν προχωρήσει οι πολίτες στη Βόρεια Κορέα με αίτημα… «πόλεμο εκδίκησης» κατά των ΗΠΑ.

Διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα
Διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα
3'

Χιλιάδες πολίτες στη Βόρεια Κορέα πραγματοποίησαν μαζικές συγκεντρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ καταδικάζοντας τον «ιμπεριαλισμό» των Ηνωμένων Πολιτειών και ζητώντας έναν «πόλεμο εκδίκησης» καθώς η χώρα γιόρταζε την 73η επέτειο από το ξέσπασμα του Πολέμου της Κορέας.

Περίπου 120.000 νέοι και εργαζόμενοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA τη Δευτέρα. Το παρών έδωσαν και οι γραμματείς του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος Κορέας.

Οι φωτογραφίες έδειχναν ένα γήπεδο γεμάτο με πολίτες, πολλοί από τους οποίους φορούσαν λευκά μπλουζάκια. Κάποιοι βάδιζαν και έριχναν γροθιές στον αέρα με το δεξί τους χέρι. Άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Ολόκληρη η ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του πεδίου βολής μας» και «Οι ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ καταστρέφουν την ειρήνη».

Ο πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 1950, όταν η Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Νότια Κορέα σε μια προσπάθεια να επανενώσει την Κορεατική Χερσόνησο υπό την Πιονγκγιάνγκ. Η εισβολή οδήγησε σε έναν πόλεμο τριών ετών – που έθεσε σε αντιπαράθεση τα βόρεια στρατεύματα που υποστηρίζονταν από τη Σοβιετική 'Ένωση και την Κίνα εναντίον των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η επέτειος του πολέμου, που έληξε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, ακολουθεί μια σειρά δοκιμών όπλων από την πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας να θέσει σε τροχιά τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο. Αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε αποτυχία στις 31 Μαΐου, αλλά η Πιονγκγιάνγκ υποσχέθηκε να κάνει μια δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης σε απροσδιόριστη ημερομηνία.

Η Βόρεια Κορέα έχει τώρα «το ισχυρότερο απόλυτο όπλο για να τιμωρήσει τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ» και «οι εκδικητές σε αυτή τη γη καίγονται με την αδάμαστη θέληση να εκδικηθούν τον εχθρό», ανέφερε το KCNA.

Η Πιονγιάνγκ δοκίμασε τον πρώτο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου καθώς ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν προχωρά με το σχέδιό του να εκσυγχρονίσει τον στρατό και να αναπτύξει ένα όλο και πιο ισχυρό οπλοστάσιο. Ο ίδιος δικαιολόγησε τη συγκέντρωση ως απαραίτητη για την αυτοάμυνα της Βόρειας Κορέας, επισημαίνοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Σε ξεχωριστή έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών, η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να πυροδοτήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι στέλνει στρατηγικά μέσα στην περιοχή. Οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση έχουν σταματήσει από το 2019, όταν μια διάσκεψη κορυφής υψηλού προφίλ μεταξύ του Κιμ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέρρευσε λόγω κυρώσεων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή