Δείτε τον κομήτη που συναντιέται με τη γη κάθε 71 χρόνια – Το σπάνιο στιγμιότυπο

Ο 12P/Πονς-Μπρουκς ανακαλύφθηκε στο Αστεροσκοπείο της Μασσαλίας τον Ιούλιο του 1812 από τον Γάλλο αυτοδίδακτο αστρονόμο Ζαν-Λουί Πονς και στο επόμενο περιήλιό του το 1883 παρατηρήθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Γουίλιαμ Ρόμπερτ Μπρουκς, άλλα έχει τεκμηριωθεί ότι είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα.

Δείτε τον κομήτη που συναντιέται με τη γη κάθε 71 χρόνια – Το σπάνιο στιγμιότυπο
1'

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο εξασφάλισε ο Θάνος Αϊβατζόγλου για το DEBATER και τους αναγνώστες του. Τοποθέτησε την φωτογραφική μηχανή του στην παραλία της Ψάθας και κατάφερε να καταγράψει έναν κομήτη που συναντιέται με τη γη κάθε 71χρόνια.

Συγκεκριμένα ο κομήτης 12P/Πονς-Μπρουκς (Pons–Brooks) είναι ένας περιοδικός κρυοηφαιστειακος κομήτης με μέγεθος όσο 3 φορές το βουνό Έβερεστ και τροχιακή περίοδο 71 ετών. Είναι ένας κομήτης τύπου Χάλεϊ, έχει δηλαδή τροχιακή περίοδο από 20 έτη έως 200. Ο 12P/Πονς-Μπρουκς ανακαλύφθηκε στο Αστεροσκοπείο της Μασσαλίας τον Ιούλιο του 1812 από τον Γάλλο αυτοδίδακτο αστρονόμο Ζαν-Λουί Πονς και στο επόμενο περιήλιό του το 1883 παρατηρήθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο Γουίλιαμ Ρόμπερτ Μπρουκς, άλλα έχει τεκμηριωθεί ότι είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα. Στη φετινή του επίσκεψη από την διαστημική “γειτονιά μας” περνάει από τη γη μας σε απόσταση 240 εκατομμύρια χιλιόμετρα και η εικόνα του για να ταξιδέψει στα μάτια μας χρειάζεται 14 δευτερόλεπτα!

Το επόμενο ραντεβού του 12P/Pons-Brooks με την Γη είναι γύρω στο καλοκαίρι του 2095.

Δείτε φωτογραφιές στο debater.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:27ΑΠΟΨΕΙΣ

Cirque de la France