Tραμπ για πολιτική ανοιχτών συνόρων: «Η Αριζόνα γίνεται η χωματερή του τρίτου κόσμου»

Ο Τραμπ επανέκαμψε με μία επιθετική ρητορική εναντίον της μετανάστευσης στην πρώτη του προεκλογική ομιλία, μετά την καταδίκη του στη δίκη για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς
O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ
5'

Στην πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση μετά την καταδίκη του για 34 κακουργήματα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πώς μόλις πέρασε από μια «στημένη» δίκη με έναν «πολύ εμμονικό» δικαστή παρά το γεγονός ότι «δεν υπήρχε έγκλημα».

Οι δικαστικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ έγιναν βασικός πυλώνας της εκστρατείας του κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπου λέει συχνά στους οπαδούς του ότι οι κατηγορίες είναι μια μορφή παρέμβασης στις εκλογές και έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν το κίνημα του για να κάνει «ξανά μεγάλη την Αμερική» (Maga.)

«Αυτά τα δευτεροβάθμια δικαστήρια πρέπει να επιταχύνουν και να διορθώσουν τα πράγματα, διαφορετικά δεν θα έχουμε πλέον χώρα», είπε. Ο Τραμπ μίλησε σε εκδήλωση στο πλημμυρισμένο Φοίνιξ, σε μία εκκλησία όπου ο ίδιος και η οργάνωση Turning Point έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στο παρελθόν. Η υπερβολική ζέστη οδήγησε κάποιους να περιμένουν έξω για να ανοίξει ο χώρος για να δεχθούν ιατρική φροντίδα για θερμοπληξία.

Ο Τραμπ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην ίδια εκκλησία το 2020, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, όταν οι ηγέτες της εκκλησίας ισχυρίστηκαν ότι είχαν ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα που σκότωνε το 99% του ιού Covid-19. Το Turning Point Action είναι ο βραχίονας εκστρατείας της Turning Point, της συντηρητικής ομάδας νέων που ιδρύθηκε από τον Τσάρλι Κερκ, μια προσωπικότητα του κινήματος Maga.

Ο πρώην πρόεδρος έβαλε επίσης στο στόχαστρο το πρόσφατο εκτελεστικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν για τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο, το οποίο ο Τραμπ χαρακτήρισε «μαλ...ες» και είπε ότι θα ανακαλέσει την πρώτη ημέρα της θητείας του, εάν κερδίσει. Καταδίκασε τον Μπάιντεν για τη μετανάστευση και ανέτρεψε τις συνοριακές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, λέγοντας ότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα μετανάστευσης επαναφέροντας όλες τις παλιές του πολιτικές.

«Η Αριζόνα μετατρέπεται σε χωματερή για τα μπουντρούμια του τρίτου κόσμου», είπε ο Τραμπ. Ενώ η μετανάστευση είναι ένα κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα οξύ σε μια συνοριακή πολιτεία όπως η Αριζόνα, την οποία ο Τραμπ άγγιξε με την ομιλία του. Θυμήθηκε με αγωνία τις ημέρες του πρώην σερίφη της κομητείας Maricopa, Τζο Αρπάιο, διαβόητου για τις αυστηρές μεταναστευτικές του πολιτικές που οδήγησαν σε αγωγές και οικονομικούς διακανονισμούς, και έφερε τον ίδιο στη σκηνή για να μιλήσει.

Ο Τραμπ τον φίλησε στο μάγουλο και στη συνέχεια είπε: «Δεν φιλάω άντρες, αλλά τον φίλησα. Είχαμε πραγματικά σύνορα με αυτόν τον τύπο». Ο Αρπάιο αποκάλεσε τον Τραμπ τον ήρωά του.

Η Αριζόνα είναι βασικό πεδίο μάχης φέτος, καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να ξανακερδίσει την πάλαι ποτέ σταθερά κόκκινη νοτιοδυτική πολιτεία από τον Μπάιντεν, ο οποίος τον κέρδισε με περίπου 10.500 ψήφους. Η εκλογική άρνηση έχει κυριεύσει την πολιτεία εδώ και χρόνια - ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που έχασαν στις ενδιάμεσες θητείες του 2022 ακόμα δεν το έχουν αποδεχτεί και έχουν υποβάλει μηνύσεις για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα.

Η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή δημοσίευσε μια διαφημιστική πινακίδα στο Φοίνιξ την Πέμπτη που είναι η πρώτη πληρωμένη διαφήμιση από το κόμμα που επικεντρώνεται στις πεποιθήσεις του πρώην προέδρου, ανέφερε το Meidas Touch News. Η διαφήμιση λέει: «Ο Τραμπ επιτέθηκε ήδη μια φορά στη δημοκρατία της Αριζόνα. Τώρα επέστρεψε ως κατάδικος. Είναι έξω για εκδίκηση. Ο Τραμπ είναι ανίκανος να υπηρετήσει το έθνος».

Για τους πιστούς του Τραμπ, οι πεποιθήσεις του έχουν γίνει σημείο οργής κατά της άλλης πλευράς και ισοδυναμούν με υπερηφάνεια. Οι μπλούζες και οι πινακίδες τους στο συλλαλητήριο του Φοίνιξ έγραφαν «Ψηφίζω τον κατάδικο».

Ο Τραμπ επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «στημένων» εκλογών, λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί «χρησιμοποίησαν την επιδημία Covid-19 για να εξαπατήσουν» το 2020. Καλωσόρισε τον Κάρι Λέικ, τον χαμένο υποψήφιο κυβερνήτη το 2022 που είναι τώρα υποψήφιος για τη Γερουσία, και τον Άμπε Χαμαντέχ, τον χαμένο υποψήφιο γενικό εισαγγελέα, υποστηρίζοντας ότι κέρδισαν τις κούρσες τους αλλά οι εκλογές τους ήταν νοθευμένες.

Κατεύθυνε τους ανθρώπους στον ιστότοπο «Swamp the Vote» αφού μίλησε για το πώς ορισμένες ομάδες πρέπει να ψηφίζουν με μεγαλύτερη συνέπεια, όπως οι ιδιοκτήτες όπλων και οι ευαγγελικοί. Ο ιστότοπος, ο οποίος πληρώνεται από την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών, περιλαμβάνει συνδέσμους για να εγγραφούν άτομα και να δεσμευτούν ότι θα ψηφίσουν.

Το τέλος της εκδήλωσης περιελάμβανε ερωτήσεις και απαντήσεις με μέλη του κοινού, τα οποία ρωτούσαν για θέματα συνόρων, ναρκωτικών και ζητήματα κόστους ζωής. Είπε ότι θα «απαλλαγεί από τον πληθωρισμό» εν μέρει με γεωτρήσεις για να μειώσει τις τιμές της ενέργειας. Οι ανησυχίες σχετικά με το κόστος ζωής εμφανίζονται συχνά στους ψηφοφόρους, είπε ο Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή