Προβλήματα με τα Air Fryers - Γιατί ανακαλούνται εκατομμύρια φριτέζες αέρα

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν ανακληθεί πάνω από 2,6 εκατ. φριτέζες αέρα λόγω πυρκαγιάς και πρόκλησης εγκαυμάτων.

Προβλήματα με τα Air Fryers - Γιατί ανακαλούνται εκατομμύρια φριτέζες αέρα
3'

Τα Air Fryers έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα σαν μια ιδιαίτερα δημοφιλή συσκευή κουζίνας, ειδικά για καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους και θέλουν να μαγειρεύουν φαγητό με γεύση «τηγανητό», αλλά χωρίς τις θερμίδες από το τηγάνισμα σε λάδι. Κάθε σύγχρονη κουζίνα που… “σέβεται τον εαυτό της” διαθέτει μία φριτέζα αέρα.

Αυτή η νέα τάση έχει οδηγήσει και στη κατασκευή δεκάδων μοντέλων από διάφορες εταιρείες με το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς air fryer να αποτιμάται το 2022 σε 708,53 δισ. δολάρια και από 759,54 δισ. το 2023 αναμένεται να φτάσει τα 1324,68 δισ. μέχρι το 2031 σύμφωνα με την έρευνα αγοράς στη skyquest.

Ωστόσο, οι ηλεκτρικές δυσλειτουργίες και η κακή καλωδίωση μπορεί να θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια και μάλιστα εκατομμύρια φριτέζες αέρα έχουν ανακληθεί μέσα σε μόλις ένα χρόνο, αφού εκατοντάδες άνθρωποι ανέφεραν τραυματισμούς από εγκαύματα, πυρκαγιές φριτέζας, υπερθέρμανση, λιώσιμο και άλλες επικίνδυνες δυσλειτουργίες.

Από το Μάρτιο του 2023 έως και τον Μάρτιο 2024 έχουν ανακληθεί συνολικά πάνω από 2,6 εκατ. φριτέζες αέρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αν και πρόκειται για επώνυμες και γνωστές μάρκες η πλειονότητα παρασκευάζεται στην Κίνα.

Οι αιτίες των ανακλήσεων

Σύμφωνα με το cibum.gr, οι αιτίες διαφέρουν από τη μία ανάκληση στην άλλη και περιλαμβάνουν υπερθέρμανση καλωδίων, θραύση εξαρτημάτων ενώ η συσκευή βρίσκεται σε λειτουργία, υπερθέρμανση που οδηγεί σε θραύση της πόρτας και των τζαμιών ενώ έχουν γίνει ανακλήσεις και για το ενδεχόμενο να καούν και να λιώσουν ολόκληρες οι συσκευές όπως και για σπάσιμο της λαβής της φριτέζας.

Οι φριτέζες πιάνουν φωτιά λόγω κατασκευαστικών ελαττωμάτων (που μπορεί να οδηγήσουν σε ανακλήσεις), αλλά και μερικές φορές λόγω σφάλματος στη χρήση. Αυτό συμβαίνει όταν οι καταναλωτές γεμίζουν υπερβολικά το καλάθι, δεν αφήνουν αρκετό χώρο μεταξύ του φαγητού και του ανεμιστήρα ή δεν καθαρίζουν το κάτω μέρος της φριτέζας και αφήνουν εύφλεκτα λάδια, λίπη ή ψίχουλα όπου μπορεί να καούν.

Αν και οι καταναλωτές συνήθως αναφέρουν περιστατικά πυρκαγιάς και εγκαυμάτων, και αυτά είναι και η αιτία των ανακλήσεων, οι κίνδυνοι τραυμάτων κατά το χειρισμό ή τον καθαρισμό ορισμένων φριτέζων αέρα είναι μια άλλη πηγή παραπόνων.

Να σημειωθεί ότι πολλοί καταναλωτές έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον εταιρειών και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ επειδή έχουν υποστεί υλικές ζημιές ή τραυματισμούς, όπως εγκαύματα από δυσλειτουργίες της φριτέζας αέρα.

Επιπλέον ορισμένες φριτέζες αέρα περιέχουν χημικές ουσίες όπως τα PFAS ή ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου, γνωστές και ως «για πάντα χημικά». Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με ζητήματα υγείας, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχή ορμονών, μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και ορισμένους τύπους καρκίνου. Οι φριτέζες αέρα με αντικολλητική επίστρωση είναι οι πιο πιθανό να περιέχουν PFAS. Εάν θέλετε να κρατήσετε μια φριτέζα αέρα στην κουζίνα σας για τα πιθανά οφέλη για την υγεία από το μαγείρεμα με λιγότερο λάδι, είναι καλύτερο να αγοράσετε μια φριτέζα από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί ή κεραμικό για να αποφύγετε αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:34ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο TikToker Manolο

08:34ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο TikToker Manolο