Εθελοντές αξιοποιούν παλιά υφάσματα για να μειώσουν τους τόνους ρούχων που καταλήγουν σε χωματερές

Η οικολογική δράση δύο εθελοντών που κατάφερε να κρατήσει 100 τόνους ρούχων εκτός χωματερής

Εθελοντές αξιοποιούν παλιά υφάσματα για να μειώσουν τους τόνους ρούχων που καταλήγουν σε χωματερές
SBS
2'

Σε μια αποθήκη βορειοδυτικά του Σίδνεϊ, υπάρχουν δύο εθελοντές που αξιοποιούν σωρούς από πεταμένες στολές, για να μειώσουν τους τόνους ρούχων που καταλήγουν ετησίως σε χωματερές.

«Η δουλειά μου σήμερα ήταν να ταξινομώ τα ρούχα και να ξεχωρίζω λευκά και χρωματιστά ρούχα», λέει η 18χρονη Lily Watt, που συμμετείχε στην δράση της Annie Thompson και του Murray Fuller.

«Η ανακύκλωση είναι τόσο σημαντική και δεν θέλω να συνεισφέρω στην υγειονομική ταφή, γιατί το περιβάλλον είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που με απασχολεί και με ανησυχεί πολύ».

Μετά την αποφοίητησή της από το σχολείο, η Lily χάρηκε που έβρισκε μια διέξοδο στην αξιοποίηση υφασμάτων από παλιές σχολικές στολές.

«Όντας το μικρότερο παιδί, τα μεγαλύτερα αδέρφια μου μου παρέδωσαν τα δικά τους. Δεν ήξερα τι να κάνω με τις στολές μου όταν άφησα το σχολείο, αλλά μετά έμαθα για αυτή τη διαδικασία και έτσι τα δώρισα.»

ETHELONTES

Οι στολές της Lily είναι μεταξύ των χιλιάδων που έλαβε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ονομάζεται Worn Up, η οποία εστιάζει στην ανακύκλωση υφάσματος και την μεταποίησή του σε χρηστικά αντικείμενα όπως έπιπλα.

Και με 9.000 σχολεία στην Αυστραλία, υπάρχει ένας τεράστιος πόρος εκεί έξω, σύμφωνα με τους ιδρυτές Annie Thompson και Murray Fuller.

«Η Αυστραλία έχει τέσσερα εκατομμύρια μαθητές και οι περισσότεροι από αυτούς φορούν στολές», λέει η 64χρονη Thompson.

«Κάθε μαθητής φοράει περίπου 10 κιλά στολές, σε μια περίοδο 12 έως 24 μηνών. Ο όγκος των απορριμμάτων είναι απίστευτος. Και λαμβάνουμε πέντε ή έξι κλήσεις από σχολεία σε όλη την Αυστραλία κάθε μέρα.»

Η Thompson είναι στο δεύτερο έτος του μεταπτυχιακού της στη βιώσιμη ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Macquarie και είναι παθιασμένη με τη μεταποίηση κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή