Μέρκελ προς άνεργους νέους: Μετακομίστε για να βρείτε δουλειά
Τα 3,6 εκατομμύρια των νέων ανέργων της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να μετακομίσουν για να βρουν δουλειά, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο BBC.
Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η υψηλή ανεργία, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αποτελεί μια τεράστια κρίση, ωστόσο υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα την πολιτική του αυστηρού ελέγχου στις δαπάνες.
Όπως εξήγησε η καγκελάριος της Γερμανίας, όταν η ανεργία των νέων είχε εκτοξευθεί στην Ανατολική Γερμανία, «πολλοί νέοι άνθρωποι ... βρήκαν δουλειά, μόνο και μόνο επειδή μετακινήθηκαν προς το νότο»
«Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα», σημείωσε η Μέρκελ.
«Νομίζω ότι είναι άδικο ιδίως οι νέοι άνθρωποι να πληρώνουν το λογαριασμό, για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται» τόνισε.
Όμως, όπως υπογράμμισε « δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Στην Ευρώπη πρέπει να παράγουμε προϊόντα ή να προσφέρουμε υπηρεσίες που μπορούμε να πουλήσουμε».
Η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η θεμελιώδης πολιτική που εφαρμόζεται είναι η σωστή.
«Όσον αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, η Ευρωζώνη και άλλες χώρες βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση Το θέμα δεν είναι η λιτότητα, το θέμα είναι να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», τόνισε.
«Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει: Πώς μπορούμε να ζήσουμε; Τι θέλουμε να παράγουμε, τι θέλουμε να κατασκευάζουμε; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το εμπόριο;», είπε.
Επεσήμανε ακόμη ότι η πολιτική για την Ελλάδα και την Ισπανία δεν ήταν δική της ιδέα, αλλά κάτι που συμφωνήθηκε με την «τρόικα» .
Τι ένιωσε όταν είδε τις αντι-γερμανικές διαδηλώσεις;
«Δεν έχουμε διαδηλώσεις μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη Γερμανία», απάντησε η Μέρκελ. «Ως κυβέρνηση, ως πολιτικοί, πρέπει να το δεχθούμε αυτό. Θέλω αυτές οι χώρες αυτές να ανακάμψουν γρήγορα»
"Γνωρίζετε εξίσου καλά με μένα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν με το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης», σημείωσε επίσης η Άνγκελα Μέρκελ. «Παρ 'όλα αυτά, δώσαμε σε πολλές χώρες τη δυνατότητα να έχουν έλλειμμα πάνω από 3%. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, αλλά και στην Ισπανία και την Πορτογαλία», κατέληξε.