Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των συγγενών του 33χρονου «αστυνομικού» Αχμέτ Γκιοζουγκιουζέλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, και η «προεκλογική» εκστρατεία των κομμάτων στα κατεχόμενα, αλλά και οι συνέπειες της ρύπανσης που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα είναι μεταξύ των θεμάτων, που κυριαρχούν στο τ/κ Τύπο σήμερα.
Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου
3'

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Καταστράφηκε η θαλάσσια ζωή σε έκταση 15 χιλιομέτρων» αναφέρει ότι η καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά των Γαστριών μέχρι και τη Βοκολίδα, είναι μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και ότι προκάλεσε το θάνατο των ζωντανών οργανισμών σε έκταση 15 χιλιομέτρων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τέσσερα πρόσωπα, τα οποία εδώ και μέρες πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο Νεάπολης, διαμαρτυρόμενα για τη γενική πολιτική και οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, δέχθηκαν χθες απειλές κατά της ζωής τους από άτομα που επέβαιναν σε όχημα. Αλλού γράφει ότι οι συγγενείς του 33χρονου «αστυνομικού» Αχμέτ Γκιοζουγκιουζέλ που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα στις 27 Ιουνίου και αργότερα έχασε τη μάχη για τη ζωή, έκαναν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στο τόπο του δυστυχήματος, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ατύχημα αλλά φόνος και ζητώντας από τις «αρχές» να επιβάλουν πιο αυστηρές ποινές σε αυτούς που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Τα νεύρα τεντώθηκαν» γράφει ότι μόλις πέντε μέρες πριν τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου και η ένταση μεταξύ των κομμάτων αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, όταν οπαδοί του Κόμματος Εθνικής Ενότητας συνεπλάκησαν δημόσια με οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος –Εθνικές Δυνάμεις. Αλλού γράφει επίσης ότι οι συγγενείς του ότι 33χρονου «αστυνομικού» Αχμέτ Γκιοζουγκιουζέλ ζητούν όπως ληφθούν σοβαρά μέτρα για το πρόβλημα της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, μιας και αυτή ήταν η αιτία του δυστυχήματος στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 33χρονος. Στο υπόλοιπο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα αναφέρεται στην «προεκλογική» εκστρατεία των κομμάτων και υποψηφίων, καθώς έμειναν πέντε ημέρες μέχρι τις «βουλευτικές εκλογές».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Πώς τολμούν;» γράφει ότι ο «υπουργός» εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Αζίζ Γκιούρπιναρ έχει επιβεβαιώσει ότι το «υπουργείο» επί προηγούμενης «κυβέρνησης», είχε λάβει αποφάσεις ενάντιες στο «νόμο» και τους κανονισμούς περί άδειας εργασίας αλλοδαπών, προς εξυπηρέτηση ορισμένων εταιρειών και ιδιωτών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ιδρυτής της Πλατφόρμας «Εσείς είστε το εμπόδιο» στην Αμμόχωστο, Ιλιάς Γιαλί, δήλωσε ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει κάποιο οικοτροφείο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αυτό είναι μια μεγάλη έλλειψη. Αλλού αναφέρει ότι έχουν μείνει 5 μέρες μέχρι τις «εκλογές», με 250 «υποψήφιους» πέντε κομμάτων και εφτά ανεξάρτητους «υποψήφιους».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Μοναδικό καταφύγιο η δικαιοσύνη» αναφέρει ότι μελέτη του «κέντρου μετανάστευσης, ταυτότητας και δικαιωμάτων εργασίας», έδειξε ότι ο λαός εμπιστεύεται περισσότερο τα «δικαστήρια», κάτι που ευχαρίστησε το νομικό κόσμο. Αλλού γράφει επίσης για την εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι φίλοι και συγγενείς του 33χρονου «αστυνομικού» Αχμέτ Γκιοζουγκιουζέλ που είχε χάσει τη ζωή του μετά από τροχαίο ατύχημα στις 27 Ιουνίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του «λαού» και της «πολιτείας» στο θέμα της υπερβολικής ταχύτητας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ντερβίς Έρογλου αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με Μπαρόζο και Φούλε.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δίνουμε το λόγο μας για δικαιοσύνη» αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Γιορκαντζίογλου, στο συλλαλητήριο του κόμματος στην κατεχόμενη Μόρφου, έδωσε το λόγο του ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί για δικαιοσύνη. Αλλού γράφει ότι κηδεύτηκε με τιμές η πρώτη Τουρκοκύπρια δημοτικός συμβούλος Λατιφέ Μπαρανσέλ. Αλλού η εφημερίδα αναρωτιέται για το ποιος θα πληρώσει τη βλάβη των αεριοστροβίλων του «τουρκικού δικτύου ηλεκτροδότησης Κύπρου», της οποίας το κόστος ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο 300 χιλιάδες ΤΛ (περίπου 500 χιλιάδες ευρώ).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή