Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι... συνταξιούχοι ομογενείς της Αυστραλίας!

Χιλιάδες Αυστραλοί συνταξιούχοι επιλέγουν να ζουν σε χώρες του εξωτερικού επειδή το κόστος ζωής στην Αυστραλία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι... συνταξιούχοι ομογενείς της Αυστραλίας!
3'


Και πολλοί συνταξιούχοι της Αυστραλίας, σχεδόν όλοι τους ομογενείς, επιλέγουν να ζουν στην Ελλάδα.
Οι περισσότεροι συνταξιούχοι από την Αυστραλία που ζουν στο εξωτερικό επιλέγουν την Ιταλία (17.050) και ακολουθεί η Ελλάδα όπου ζουν 11.401 άτομα που λαμβάνουν αυστραλιανή σύνταξη.

Από έρευνα που έγινε προκύπτει ότι λόγω του κόστους ζωής στην Αυστραλία δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έτσι πολλοί επιλέγουν να πάνε σε χώρες του εξωτερικού (κατά προτίμηση στη χώρα καταγωγή τους) επειδή το κόστος ζωής είναι φθηνότερο. Και σε αρκετές περιπτώσεις (όπως στην Ελλάδα) και το κλίμα καλύτερο.

Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση του Τόνι 'Αμποτ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ώστε να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνουν πως κατά την πενταετία 2007-2012, σημειώθηκε αύξηση 30% στον αριθμό των αυστραλιανών συντάξεων που πληρώνονται στο εξωτερικό.

Συνολικά 2,3 εκ. Αυστραλοί λαμβάνουν σήμερα την σύνταξη γήρατος και απ' αυτούς ένα ποσοστό 3% ζει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί συνταξιούχοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Οι περισσότεροι δεν έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις στο εφάπαξ τους για να ζήσουν στη συντάξιμη ηλικία τους και το επίδομα σύνταξης που δίνει η κυβέρνηση στους μη έχοντες δεν τους αρκεί για να ζήσουν. Γι αυτό και κάποιοι επιλέγουν να πάνε σε χώρες του εξωτερικού.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Αυστραλία διαφέρει από τα αντίστοιχα συστήματα άλλων χωρών. Η σύνταξη γήρατος (ουσιαστικά είναι επίδομα) πληρώνεται από την αυστραλιανή κυβέρνηση μέσω γενικών κονδυλίων και όχι μέσω των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών σε ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Για το λόγο αυτό, αν κάποιος θέλει να πάρει σύνταξη στην Αυστραλία, ελέγχονται τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του συνταξιούχου, καθώς επίσης και αυτά του συντρόφου του σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βασικές προϋποθέσεις για να πάρει ένας πολίτης σύνταξη γήρατος από το αυστραλιανό κράτος είναι, πρώτον ότι, αν ζει εκτός Αυστραλίας, χρειάζεται τουλάχιστον 12 μήνες διαμονής και εργασίας στην Αυστραλία, από τους οποίους οι έξι μήνες πρέπει να είναι συνεχόμενοι, δεύτερον να έχει περάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο αντιστοιχεί σε 64,5 έτη για τις γυναίκες και 65 έτη για τους άντρες και τρίτον το συνολικό διάστημα που έζησε στην Αυστραλία και/ή το διάστημα κάλυψης της κοινωνικής του ασφάλισης στην Ελλάδα αθροιζόμενα να ξεπερνούν τα 10 χρόνια.

Η αυστραλιανή σύνταξη καταβάλλεται μετά από έλεγχο του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων τόσο του αιτούντος όσο και του συντρόφου του. Πέραν του κριτηρίου του εισοδήματος του συντρόφου και του αιτούντος, το ποσό της σύνταξης που θα πληρωθεί ο δικαιούχος εξαρτάται από το πόσο καιρό έχει ζήσει στην Αυστραλία από τα 16 του μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Πάντως στο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται χρήματα που λαμβάνονται από την απασχόληση και χρήματα που θεωρείται ότι κερδίζονται από επενδύσεις. Συμπεριλαμβάνονται επίσης χρήματα από πηγές εντός και εκτός της Αυστραλίας. Ο υπολογισμός του ποσού της αυστραλιανής σύνταξης είναι πιο περίπλοκος αν ο αιτών ή ο σύντροφός του έχουν μερίδιο σε αγρόκτημα, επιχείρηση ή καταπίστευμα ή αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, εκτός από το σπίτι στο οποίο διαμένουν.

Γενικά, οποιοδήποτε ανεξόφλητο χρέος επί ενός περιουσιακού στοιχείου αφαιρείται από την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Διαβάστε επίσης: Δεν έχετε φίλους; Φταίει το Facebook!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή