Ιταλία: Δημοψηφίσματα για τα πυρηνικά και το «εύλογο κώλυμα»

Πράσινο φως για μια σειρά δημοψηφισμάτων έδωσε ό Άρειος Πάγος της Ιταλίας...

2'

Πράσινο φως για μια σειρά δημοψηφισμάτων έδωσε ό Άρειος Πάγος της Ιταλίας, εκ των οποίων το πιο σημαντικό είναι αυτό που αφορά στην κατάργηση κάθε προγράμματος το οποίο αποσκοπεί στην δημιουργία πυρηνικών κέντρων στην χώρα.

Το δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Ιουνίου.

Έξω από το μέγαρο του Αρείου Πάγου ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη των επιτροπών που συνέλεξαν τις αναγκαίες υπογραφές για το δημοψήφισμα, εκπρόσωποι του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών και των οικολόγων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Τα άλλα δύο δημοψηφίσματα καλούν τους πολίτες να αποφασίσουν για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης, ενώ στο τρίτο οι Ιταλοί θα αποφασίσουν για την κατάργηση του λεγόμενου «εύλογου κωλύματος». Πρόκειται για το μέτρο που, έως τώρα, επιτρέπει στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις στις διάφορες δικάσιμους σε βάρος του, επικαλούμενος κωλύματα και υποχρεώσεις που συνδέονται με τα καθήκοντά του στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει φυσικά να μην πετύχουν τον στόχο τους οι οργανωτές των δημοψηφισμάτων διότι, αν τελικά καταργηθεί το «εύλογο κώλυμα» θα πρέπει να παρουσιάζεται σε κάθε φάση της δίκης, εκτός και αν δεχθεί να καταδικασθεί ερήμην.

Η κεντροαριστερά από την πλευρά της τονίζει διαμέσου και της προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρόζι Μπίντι, ότι «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρακινήσει τους ιταλούς να πάνε να ψηφίσουν», ενώ η δημόσια αρχή για τις τηλεπικοινωνίες Αgcom ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση Rai πληρέστερη και πιο αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα τα οποία τίθενται στα δημοψηφίσματα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή