Πρόβες εκλογών σε φόντο ακρίβειας και ελληνοτουρκικού
Τι μας λένε οι δημοσκοπήσεις του Νewsbomb.gr ως προς το crash test Μεγάρου Μαξίμου – Κουμουνδούρου
Πέφτουν χοντρά στοιχήματα για το ενδεχόμενο να τρέχουμε στις κάλπες το φθινόπωρο. Όχι ότι κλείδωσε το θέμα αλλά είναι πλέον σενάριο σε πρώτο πλάνο: Από τη μία οι συστηματικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου που συνέχεια διαψεύδονται – σε δουλειά να βρισκόμαστε – και από την άλλη η αναφορά στο θέμα του ίδιου του πρωθυπουργού (στο πλαίσιο του συνεδρίου του Πρώτου Θέματος για την υγεία). Τι είπε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Είπε ότι ναι μεν οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης, ωστόσο (κι εδώ είναι το ζουμί) υπάρχει «ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη πολιτική τοξικότητα διάρκειας 12 μηνών». Αυτό λοιπόν ερμηνεύθηκε ως πρόβα αφηγήματος για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Ορθώς κατά τη γνώμη μου.
Γιατί όμως εκλογές πριν από την ώρα τους, τη στιγμή που ο τουρισμός προβλέπεται ότι φέτος θα κάνει ρεκόρ ξεπερνώντας ακόμη και τις προς covid επιδόσεις; Και τη στιγμή που τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, για να... υποπέσουν στην αντίληψη των ψηφοφόρων, χρειάζονται βάθος χρόνου;
Αφήστε που ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος καταστροφικών πυρκαγιών, για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός μας είπε περίπου ότι είναι της μοίρας μας. Η οποία, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, δεν επηρεάζεται ούτε από τον κεντρικό σχεδιασμό, ούτε από την ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε από την αποτελεσματικότητα της πυροσβεστικής!
Διότι, λέει η αντιπολίτευση, -Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, περίπου στερεοφωνικά- ο επόμενος χειμώνας θα είναι βαρύς και ασήκωτος για τους ώμους της σημερινής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι η ακρίβεια θα χτυπήσει ταβάνι. Και διότι –προσθέτω εγώ– μπορεί όλοι οι ποιοτικοί δείκτες για την κυβέρνηση (δηλαδή η αξιολόγησή της στην αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων) να κινούνται σε ιδιαιτέρως χαμηλές πτήσεις, από την άλλη όμως η κυβέρνηση «κερδίζει» στην σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον (το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν έχει μετρηθεί ως εναλλακτική λύση).
Τι μας λένε συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις του newsbomb.gr (δια χειρός MRB) ως προς το crash test Μεγάρουυ Μαξίμου – Κουμουνδούρου; Μας λένε με δυο κουβέντες ότι η Νέα Δημοκρατία θεωρείται από τους πολίτες καταλληλότερη στη διαχείριση μιας μεγάλης λίστας σημαντικών θεμάτων και το μόνο σημείο που την ανταγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην «κοινωνική σύγκλιση» και στην υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Αυτή είναι η εικόνα της στιγμής αλλά οι μετρήσεις δεν πρόλαβαν να καταγράψουν επαρκώς μια σημαντική εξέλιξη που προέκυψε το τελευταίο δεκαπενθήμερο –την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ανοικτά στο Νewsbomb.gr ότι «το casus belli δεν είναι πλέον κενό περιεχομένου» και για του λόγου το αληθές η πολύ πρόσφατη τουρκική άσκηση “Efes 22” περιλάμβανε σενάρια απόβασης και κατάληψης (ελληνικού) εδάφους, με τον Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα να απειλεί την χώρα μας με «καταστροφή».
Αυτό καθεαυτό το γεγονός –και πολύ περισσότερο ο πιθανός μετασχηματισμός του σε επιχειρησιακό project– αναμφίβολα θα επηρεάσει την κοινή γνώμη προ της κάλπης.
Παρά τις επιφυλάξεις, ισχυρές ενίοτε, που καταγράφονται για μια σειρά από χειρισμούς (πόσο θα μας στηρίξουν οι ΗΠΑ, γιατί τόσο μεγάλος βαθμός εμπλοκής στον ρωσοουκρανικό πόλεμο κλπ), στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα.
Από πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη με τον χαμένο χρόνο. Με τη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ο Αλεξης Τσίπρας δήλωσε ουσιαστικά «εγώ είμαι ο αρχηγός» θέλοντας να τερματίσει μία πολυετή παθογένεια που επηρέαζε τον δημόσιο λόγο της Κουμουνδούρου και επομένως και την αποτελεσματικότητά του. Αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη –όπως λένε οι μαθηματικοί.
Με δεδομένο ότι –όπως είπαμε– το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χάνει» για την ώρα στη σύγκριση, έχει σημασία να παρουσιάσει τις δικές του πειστικές λύσεις για τα δύο κορυφαία θέματα: ακρίβεια και γεωπολιτικό παιχνίδι.
Ως προς το πρώτο που συναρτάται άμεσα με την καθημερινότητα και την προοπτική των πολιτών έχει γίνει ήδη μια πρώτη απόπειρα με την πρόταση 5+1 σημεία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά λείπουν τεύχη. Η Κουμουνδούρου έχει επίσης καταγράψει ένσταση για την φιλοσοφία της ακολουθούμενης εξωτερικής πολιτικής επικαλούμενη μονομέρεια. Κατά συνέπεια οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι.