Το «buying the dips» της Reggeborgh, η αναβίωση του ξενοδοχείου «Απόλλων» και η χρυσή προσθήκη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το «buying the dips» της Reggeborgh, η αναβίωση του ξενοδοχείου «Απόλλων» και η χρυσή προσθήκη
4'

Η Reggeborgh ξέρει να αγοράζει

Στις χρηματιστηριακές κόντρες, κερδισμένος είναι όποιος αγοράζει χαμηλά και έχει καλύτερη τιμή κτήσης από τους ανταγωνιστές του. Και οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν αποδείξει πολλάκις -εντός και εκτός συνόρων- ότι γνωρίζουν πολύ καλά το χρηματιστηριακό παιχνίδι. Έτσι χθες ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά επιπλέον 0,2% αγοράζοντας ένα πακέτο 700.000 μετοχών περίπου, στα 1,35 ευρώ. Πέτυχαν έτσι μια διπλή νίκη. Αφενός γιατί ενίσχυσαν τη θέση τους τηρώντας τους κανόνες και χωρίς να προκαλέσουν αντιδράσεις, όπως έγινε προ ημερών με την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είχε κάποτε η ΑΤΤΙΚΑΤ ΑΤΕ, από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη. Αφετέρου γιατί η Reggeborgh υιοθετώντας τον κανόνα «buying the dips», «ψώνισε» τουλάχιστον 15 λεπτά του ευρώ φθηνότερα από τους εφοπλιστές, οι οποίοι έδωσαν πολύ υψηλό premium έναντι της τιμής διαπραγμάτευσης της μετοχής. Η διαφορά, λοιπόν, εμπειρίας είναι εμφανής και αποτυπώνεται (και) στο ταμείο.

Το Ξενοδοχείο «Απόλλων»

Ένα ιστορικό κτήριο του κέντρου της Αθήνας το πρώην Ξενοδοχείο «Απόλλων», που βρίσκεται στην Ομόνοια επί των οδών Σταδίου 58 & Αιόλου 103 θα αναβιώσει σύντομα. Το κτήριο που κατασκευάστηκε πριν το 1885 και θεωρείται έργο του Αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυτατζόγλου, ανακαινίζεται για να στεγάσει ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων προβλεπόμενης δυναμικότητας 49 δωματίων και 98 κλινών. Ο επενδυτής, η PB ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΙΚΕ, θα επενδύσει άνω των 3 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανακαίνισης εκ των οποίων τα 650.000 ευρώ θα καλυφθούν από κρατική επιχορήγηση. Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), το οποίο και το μίσθωσε στις αρχές του 2020 στον επενδυτή Σάκη Μπουλούμπαση για 30 έτη. Ο Μπουλούμπασης, ο οποίος φέρεται να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο των εστιατορίων στη Γερμανία, εμπιστεύτηκε το τεχνικό γραφείο του Αρχιτέκτονα Σωτήρη Μπλέτσα για την ανακαίνιση του ιστορικού ακινήτου.

Χρυσή προσθήκη

Χρυσή προσθήκη πραγματοποίησε ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Διεύθυνση Στρατηγικής Επικοινωνίας, Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της οποίας ηγείται ο Κωνσταντίνος Λάμπρου ενέταξε στους κόλπους της την έμπειρη Μαίρη Ανδρεάδη. Η κ. Ανδρεάδη την τριετία 2018- 2020 ήταν Chief Communications Officer στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θεωρείται στέλεχος με αρετές και κυρίως team player. Η ίδια μετά την cooling-off period που ακολούθησε της αποχώρησής από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ έλαβε την πλέον ελκυστική πρόταση από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εντάχθηκε στο δυναμικό της. Καλορίζικη λοιπόν.

Πόσους servicers χωράει αυτός ο τόπος

Η «Αριάδνη», το πακέτο των κόκκινων δανείων άνω των 5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει προς πώληση η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να καθορίσει και το μέλλον των εν Ελλάδι servicers. Μπορεί να είναι τα διεθνή funds εκείνα που σε πρώτη φάση θα κονταροχτυπηθούν για να τα αποκτήσουν τα εν λόγω δάνεια, η διαχείρισή τους όμως θα γίνει από έναν από τους τρεις mega-servicers που υπάρχουν στην Ελλάδα. Και εδώ υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα: αν τελικά καταλήξουν στη doValue, τότε η εταιρεία θα ξεφύγει εντελώς από τον ανταγωνισμό, με απόλυτη πρωτοκαθεδρία, πιέζοντας τόσο τη Cepal και την Intrum που πιθανότατα θα χρειαστεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ανταπεξέλθουν. Αν πάλι η «Αριάδνη» καταλήξει σε μία εκ των δύο (Cepal ή Intrum) τότε ο νικητής θα φτάσει στο μέγεθος της doValue, δημιουργώντας ένα δίπολο στην αγορά που θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τον τρίτο «παίχτη». Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν με νόημα κορυφαία τραπεζικά στελέχη, «σύντομα θα μάθουμε πόσους servicers χωράει αυτός ο τόπος».

Η XKS Architects

Συνολική ενίσχυση 2,8 εκατ. ευρώ θα λάβει από τον αναπτυξιακό νόμο η XKS Architects & Engineers για την επένδυσή της στην περιοχή Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική μελέτη, την έκδοση οικοδομικής αδείας και την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 21.696 τ.μ. και απαρτίζεται από τέσσερις ζώνες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνολικά δώδεκα κτήρια με 71 πολυτελή δωμάτια και βίλες με ιδιωτικές πισίνες και jacuzzi. Το ξενοδοχείο, επιπλέον, θα διαθέτει χώρο υποδοχής με lounge area και business center, cocktail bar με μοναδική θέα, pool bar, υπερσύγχρονο εστιατόριο, ατμοσφαιρικό χώρο spa, γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, ανοιχτό θέατρο και κεντρική πισίνα. Η XKS Architects & Engineers (Χ. Κ. Σταθακόπουλος Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία), διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον κατασκευαστικό χώρο και από το 2012 αναλαμβάνει ως επί το πλείστον ξενοδοχειακά έργα, έχοντας ολοκληρώσει πολλές μελέτες και κατασκευές νέων συγκροτημάτων στην Αθήνα και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή