Ο περιζήτητος Σωκράτης, το ταξίδι στην Κύπρο και ο πονοκέφαλος των χρηματοοικονομικών αναφορών

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο περιζήτητος Σωκράτης, το ταξίδι στην Κύπρο και ο πονοκέφαλος των χρηματοοικονομικών αναφορών
5'

Ο περιζήτητος Σωκράτης

Η στήλη πληροφορείται πως η αγορά βολιδοσκοπεί ήδη τον παραιτηθέντα Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, και πως σε κάθε περίπτωση η συνταξιοδότησή του από το ΧΑΑ δεν θα συνεπάγεται και την απόσυρσή του από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Όπως μας μεταφέρθηκε, σε εκείνους που εκτιμούν ιδιαιτέρως τον κ. Λαζαρίδη και θα ήθελαν να τον εντάξουν στο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας τους συγκαταλέγεται και ο CEO της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος. Ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει πολλαπλώς συνεργαστεί με την Deloitte Ελλάδος, οπότε και η σχέση Λαζαρίδη – Κουτσόπουλου είναι στενή και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση για τις ικανότητες των δύο πλευρών.

Η επιστροφή της βενζίνης

Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψε η κατανάλωση βενζίνης, γεγονός που μπορούν να επιβεβαιώσουν και όσοι καθημερινά είναι κολλημένοι με τις ώρες στην Εθνική Οδό, στην Κηφισιάς, στην Παραλιακή ή σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Επειδή όμως η στήλη αρέσκεται να μιλάει με αριθμούς, θα επικαλεστούμε επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες τα ΕΛΠΕ. Η άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις, η επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και του τουρισμού εντός του τρίτου τριμήνου 2021, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης καυσίμων κίνησης κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, στα επίπεδα μάλιστα του 2019. Συγκεκριμένα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων ανήλθε στους 1,6 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019. Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε και η αδασμολόγητη αγορά σε σχέση με πέρυσι, με την κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων να αυξάνεται κατά 28% στους 712 χιλ. τόνους και των αεροπορικών καυσίμων να υπερδιπλασιάζεται στους 476 χιλ. τόνους, αλλά να υπολείπεται του 2019 κατά 20%.

Ταξίδι στην Κύπρο

Στη Κύπρο θα βρίσκεται από μεθαύριο Κυριακή έως και την επόμενη Τρίτη η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου. Η επικεφαλής της εποπτικής Αρχής θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist «17th Annual Cyprus Summit - Working towards a secure environment for sustainable recovery». Στο περιθώριο της επίσκεψής της θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογό της , τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γιώργο Θεοχαρίδη, αλλά και άλλα στελέχη της κυπριακής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο πονοκέφαλος του ESEF

Επιστρέφοντάς από την Κύπρο η κ. Λαζαράκου θα πρέπει σε συνεργασία με την ηγεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ενσκήψουν σε ένα σημαντικό και αρκετά τεχνικό θέμα. Στις 9 Νοεμβρίου η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για το πως θα πρέπει να καταρτίζονται οι οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Ηλεκτρονική Μορφή (European Single Electronic Format / ESEF). Αυτές τις οδηγίες τις γνωστοποίησε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) σε ορκωτούς και ελεγκτικές εταιρείες. Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες περιγράφουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές για να αξιολογήσουν εάν οι οικονομικές καταστάσεις που περιλαμβάνονται στην ετήσια οικονομική έκθεση συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Ηλεκτρονικής Μορφής, τη μορφή και το περιεχόμενο της έκθεσης ελέγχου σχετικά με τη συμμόρφωση των οικονομικών καταστάσεων με τις σχετικές απαιτήσεις, αλλά και τις συνέπειες από τυχόν ανακρίβειες που εντοπιστούν από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές στις καταστάσεις των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα για την ελληνική αγορά είναι πως τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών – κυρίως αυτό- δεν έχουν αναπτύξει την υποδομή για να υποδέχονται τις καταστάσεις των εισηγμένων σε Ευρωπαϊκή Ενιαία Ηλεκτρονική Μορφή. Για όσους δεν το γνωρίζουν η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ψηφιακή αναφορά επιβάλλει σημαντικές αλλαγές στη δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών και στις εκδιδόμενες επί αυτών εκθέσεις ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών - λογιστών. Ο τρόπος αναφοράς που βασίζεται στο χαρτί και που είναι αναγνώσιμος μόνο από ανθρώπινο μάτι, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν. Το νέο πλαίσιο εισάγει δύο νέες υποχρεώσεις για τις εισηγμένες εταιρείες. Όλες οι χρηματοοικονομικές αναφορές (οικονομικές καταστάσεις, κατάσταση ταμειακών ροών, κλπ) πρέπει να υποβάλλονται σε μορφή XHTML (Extensible Hypertext Markup Language), ενώ όταν οι χρηματοοικονομικές αναφορές περιέχουν ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, αυτές πρέπει να επισημαίνονται με ετικέτες (tags) σε μορφή XBRL (EXtensible Business Reporting Language) και να ενσωματώνονται στο XHTML χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Inline XBRL. Με τη μορφή αυτή οι οικονομικές καταστάσεις καθίστανται δομημένες και αναγνώσιμες με μηχανική επεξεργασία (Machine-Readable). Αν μόνο και η αναφορά των παραπάνω προκαλεί σύγχυση και πονοκέφαλο, σας διαβεβαιώνουμε πως στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα στελέχη της Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑΑ που επιζητούν την καθοδήγησή της ESMA για να τα βγάλουν πέρα

Κυρώσεις σε ορκωτούς

Καθώς ο λόγος για την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) μαθαίνουμε πως κάποιοι ορκωτοί και κάποιες ελεγκτικές εταιρείες τα έχουν βρει σκούρα. Αυτό διότι το ΔΣ της ΕΛΤΕ προχώρησε στην επιβολή προστίμων σε πειθαρχικά διωκόμενους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και σε ελεγκτικές εταιρείες για γνωστές και μη υποθέσεις. Σε μια περίπτωση – ασφαλιστικής- διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις τεκμηρίωσης στο φάκελο του ορκωτού ελεγκτή, ενώ σε μια δεύτερη περίπτωση, εντοπίσθηκε σφάλμα στην έκθεση ελέγχου του ορκωτού. Αποτέλεσμα ήταν η ΕΛΤΕ να απαγορεύσει στους πειθαρχικά διωκόμενους τη διενέργεια ελέγχων σε οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο οι κυρώσεις δεν εξαντλήθηκαν εδώ. Το ΔΣ της ΕΛΤΕ επέβαλε χρηματικά πρόστιμα σε 9 ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και δύο ελεγκτικές εταιρείες. Και από ότι μαθαίνουμε κάποιοι ορκωτοί ανησυχούν πως θα ακολουθήσουν και άλλες «καμπάνες».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή