Καθολική αποχή στη διαβούλευσή για την Κεφαλαιαγορά, η Brite Solar και η επιστροφή της εγγυητικής

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Καθολική αποχή στη διαβούλευσή για την Κεφαλαιαγορά, η Brite Solar και η επιστροφή της εγγυητικής
6'

Θεοφάνια και Κεφαλαιαγορά

Αν και απομένουν μόλις έξι ημέρες για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέχρι και αργά χθες το βράδυ δεν είχε υποβληθεί ούτε ένα σχόλιο στην πλατφόρμα του opengov.gr. Ούτε ένα! Κατανοούμε πως οι παράγοντες και τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς έχουν πολλά καλύτερα πράγματα να κάνουν μέσα στις γιορτές από το να σχολιάζουν διατάξεις – αρκετές εκ των οποίων είναι και κακογραμμένες-. Εμείς πάντως απευθυνθήκαμε, ως οφείλαμε, σε χρηματιστές για να μας διαφωτίσουν επί της διαβούλευσης. Από όσα καταλάβαμε θα υπάρξει «εγκαίρως» σχολιασμός των διατάξεων με «κεντρικό και συντονισμένο τρόπο». Καταλαβαίνουμε πως η πρωτοβουλία αυτή θα εκδηλωθεί μετά τα Θεοφάνια, ίσως για να δοθούν και «φωτισμένες» απαντήσεις. «Το Πνεύμα εν είδει περιστεράς εβεβαίου του λόγου το ασφαλές», για να θυμηθούμε και ημέρες που είναι το Απολυτίκιο των Θεοφανίων…

Η Sunlight και η Technoform

Έσοδα «με το καλημέρα» θα έχει η Sunlight Group, του Πάνου Γερμανού από την επένδυσή της στην εταιρεία Technoform. Η Technoform με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και στη κατασκευή καλουπιών και μεταλλικών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και στην παραγωγή πλαστικών αντικειμένων, πέρασε στο τέλος Δεκεμβρίου στον έλεγχο της Sunlight Group, η οποία απέκτησε το 70% των μετοχών από την οικογένεια Δοκουζγιάννη, η οποία θα διατηρήσει το 30%. Να σημειωθεί πως επί σειρά ετών η Sunlight Group διέθετε το 24% της Technoform και ως μέτοχος την επικουρούσε ποικιλοτρόπως, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, και εγγυήσεις προς τρίτους. Το 2020 η Technoform είχε κέρδη προ φόρων 500 χιλ. ευρώ περίπου, ενώ ο κύκλος εργασιών της είχε ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ περίπου. Για την χρήση 2021 η Technoform είχε στο πρώτο 9μηνο κέρδη μετά από φόρους ύψους 616 χιλ. ευρώ. Στη βάση αυτή αποφασίσθηκε να διανεμηθεί προμέρισμα για την χρήση 2021 ποσού περίπου 40% του κέρδους, δηλαδή ύψους 234.274 ευρώ. Το 70% του ποσού αυτού, ήτοι τα 163.991 ευρώ θα τα εισπράξει η Sunlight Group.

Η επιστροφή της εγγυητικής

Στις 16 Δεκεμβρίου σας είχαμε ενημερώσει για την ιδιότυπη «ομηρία» του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου. Όπως αποκαλύπταμε τότε, λόγω της προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ακίνητο της ΕΤΑΔ ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση μεταβίβασης των ναυπηγείων. Λόγω της μη υπογραφής της σύμβασης ο Ειδικός Διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία δεν αποδέσμευε τις εγγυητικές επιστολές που του είχαν καταθέσει στις αρχές Ιουλίου τόσο η Forest Grove του Προκοπίου, όσο και η Pyletech Shipyards του Πριόβολου που είχε έρθει δεύτερος στη διαδικασία προσφορών. Έτσι, ο Θεόφιλος Πριόβολος είχε βρεθεί στη θέση να αναμένει τον Γιώργο Προκοπίου να υπογράψει τη σύμβαση μεταβίβασης, ώστε να αποδεσμευθεί από τον Ειδικό Εκκαθαριστή η εγγυητική της Pyletech ύψους 22,1 εκατ. ευρώ. Αφού δημοσιοποιήθηκε το θέμα ο Ειδικός Διαχειριστής της Ελληνικά Ναυπηγεία άλλαξε γνώμη και έθεσε τέλος στην «ομηρία» Πριόβολου, επιστρέφοντας την εγγυητική. Έτσι, έβαλε τέλος στην πεντάμηνη «ομηρία» του εφοπλιστή.

Η πρωτιά της Πειραιώς

Όταν αποσπάσας πελατεία των ανταγωνιστών σου, αυτός είναι ένας ασφαλής δείκτης ότι κάνεις κάτι καλά. Αυτό ισχύει και στη χρηματιστηριακή αγορά. Το 2021 κάποιες χρηματιστηριακές εταιρείες μάζεψαν όλο το χαρτί. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ που πέτυχε να αυξήσει την συνολική αθροιστική αξία των συναλλαγών της κατά 17% σε σχέση με το 2020, από τα 6 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ. Και αυτό όταν η συνολική αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2021 αυξήθηκε κατά 9,3% σε ετήσια βάση, από τα 32 δισ. ευρώ, στα 35 δισ. ευρώ περίπου. Πιο απλά 1 στις 5 συναλλαγές που έγιναν στο ΧΑΑ το 2021 ήταν συναλλαγή της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ. Κοντά στην Πειραιώς βρέθηκε και η Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ, η οποία αύξησε την συνολική αθροιστική αξία των συναλλαγών της κατά 15,3% σε ετήσια βάση, από τα 5,5 δισ. ευρώ το 2020 στα 6,4 δισ. ευρώ το 2021. Αύξηση 16,5% κατέγραψε σε ετήσια βάση η συνολική αθροιστική αξία των συναλλαγών της Εθνικής Χρηματιστηριακής, καθώς από τα 2,9 δισ. ευρώ το 2020 ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ το 2021. Τέλος, η Alpha Finance πέτυχε η συνολική αθροιστική αξία των συναλλαγών της να αυξηθεί κατά 27,64% σε ετήσια βάση, από τα 1,9 δισ. ευρώ το 2020 στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου το 2021. Με την επίδοση αυτή βρέθηκε να έχει πραγματοποιήσει το 7% των συνολικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα εύσημα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τα εύσημα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έδωσε ο διεθνής οίκος ISS καθώς –με την αρχή του νέου έτους- βελτίωσε τη βαθμολογία της σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα, έκανε το καλό, καλύτερο, καθώς πιστοποίησε πως βελτιώθηκαν περαιτέρω οι ήδη πολύ καλές επιδόσεις που καταγράφει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το τελευταίο διάστημα στους τομείς που αφορούν στα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά θέματα. Έτσι αναβάθμισε το Environmental & Social Quality Score της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 2 ενώ το προηγούμενο ήταν 3. Σημειώνεται ότι στην κλίμακα 1-10 της ISS το 1 αντιστοιχεί σε καλύτερη ποιότητα δημοσιοποίησης στοιχείων, ενώ το 10 στην χειρότερη ποιότητα δημοσιοποίησης στοιχείων. Έτσι, αποτυπώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο η προτεραιότητα και το βάρος που δίνει η Διοίκηση του Ομίλου σε θέματα ESG.

Η Brite Solar

H Brite Hellas ΑΕ από τη Θεσσαλονίκη εξειδικεύεται στην παραγωγή νέων τύπων αρχιτεκτονικού γυαλιού που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα για τα κτίρια περιορίζοντας τις ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, την ίδια ώρα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το φως. Η τεχνολογία νανοϋλικών της Brite Solar είναι τόσο πρωτοποριακή που η εταιρεία επιλέχθηκε προς χρηματοδότηση από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Με την ώθηση που της παρέχει η είσοδος του ευρωπαϊκού ταμείου στο μετοχικό της κεφάλαιο η Brite Hellas ΑΕ προχωρεί στην δημιουργία παραγωγικής μονάδας στη βιομηχανική ζώνη της Πάτρας όπου θα παράγονται 163.200 τετραγωνικά μέτρα solar glasses τον χρόνο. Η επένδυση συνολικού ύψους 4,8 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με 2,6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως ο CEO της Brite Solar, Νίκος Κανόπουλος, έχει εξαιρετικό ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό background , καθώς έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας, υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Data Communications Technologies στις ΗΠΑ, αλλά και επικεφαλής του τομέα φωτοβολταϊκής ενέργειας για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Applied Materials.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή