Τουριστική προβολή δια χειρός Onassis, η Αριόνα και η Αsofin και τo deal Φουρλή και Ten Brinke

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τουριστική προβολή δια χειρός Onassis, η Αριόνα και η Αsofin και τo deal Φουρλή και Ten Brinke
4'

Η συμφωνία Φουρλή και Ten Brinke

Πολύμηνες ήταν οι διαπραγματεύσεις του Ομίλου Fourlis με τον oλλανδικό Όμιλο Ten Brinke για την απόκτηση του νέου εμπορικού πάρκου στην οδό Πειραιώς 54 στο Νέο Φάληρο. Ήταν οι διαπραγματεύσεις αυτές που οδήγησαν την Ten Brinke στο να προχωρήσει τον Οκτώβριο στον διαχωρισμό της Bersenco Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ακίνητων, εταιρείας κατόχου του εμπορικού πάρκου, από την Develco Εκμετάλλευση Ακινήτων, εταιρεία του ολλανδικού ομίλου. Στην έκθεση απόσχισης της Bersenco από την Develco ο ορκωτός λογιστής αποτίμησε την καθαρή θέση της πρώτης στα 12,6 εκατ. ευρώ. Για την εκτίμηση αυτή ως ημερομηνία μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31η Αυγούστου 2021. Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Δεδομένου ότι το συμφωνηθέν τίμημα που θα καταβάλει η Fourlis Συμμετοχών μέσω της Trade Estates ΑΕΕΑΠ στην Ten Brinke θα ανέλθει στα 18,3 εκατ. ευρώ , η διαφορά από τα 12,6 εκατ. ευρώ της αποτίμησης του ορκωτού είναι 45%! Όπως πληροφορηθήκαμε, η διαφορά των 5,7 εκατ. ευρώ έχει αφενός να κάνει με τις επενδύσεις στις οποίες προχώρησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 η Ten Brinke στο εργοτάξιο του εμπορικού πάρκου, αφετέρου ενσωματώνει και το κέρδος των Ολλανδών από τη συναλλαγή. Αντιλαμβανόμαστε πως Fourlis και Ten Brinke επιχειρηματικά «μιλάνε την ίδια γλώσσα», οπότε μην εκπλαγείτε εάν στο προσεχές μέλλον υπάρξουν και άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο ομίλων.

Τουριστική προβολή δια χειρός Onassis

Το 2022 η προβολή του ελληνικού τουρισμού θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε μια ξεχωριστή δωρεά. Σε μια δωρεά 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα χρήματα που θα διαθέσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για τη δημιουργία και διαμόρφωση τηλεοπτικών σποτ, ενημερωτικών μηνυμάτων, εντύπων και οπτικοακουστικού και ηλεκτρονικού προωθητικού υλικού, για την προβολή και προώθηση του ελληνικού τουρισμού το 2022. Η σύμβαση δωρεάς ήδη εγκρίθηκε και έπεσαν οι υπογραφές των υπουργών Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, και του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, Απόστολου Βεσυρόπουλου, αλλά και του Αντώνη Παπαδημητρίου εκπροσώπου του Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation με έδρα το Λιχτενστάιν. Τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στο Δημόσιο. Θα δοθούν από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στην εταιρεία Αριόνα Ελλάς, η οποία και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα προβολής. Για τους μη γνωρίζοντες η Αριόνα Ελλάς είναι αντιπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στην Ελλάδα και λειτουργεί το πολιτιστικό κέντρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Δηλαδή το Ίδρυμα Ωνάση θα πληρώσει τη δωρεά και το συνδεδεμένο με αυτή νομικό πρόσωπο θα υλοποιήσει το πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Παρά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της δωρεάς αυτής, απαιτήθηκε κοινή υπουργική απόφαση για την επικύρωση της σύμβασης δωρεάς, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

Η Αριόνα Ελλάς

Η Αριόνα Ελλάς - η οποία δεν έχει κοινωφελή σκοπό, αλλά κερδοσκοπικό- μέσω του συγκεκριμένου έργου προβολής, θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 1 εκατ. ευρώ. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους το 2020 ο κύκλος εργασιών της Αριόνα Ελλάς ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες της χρήσης ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της είχε ανέλθει σε 2,80 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημίες σε 19,7 εκατ. ευρώ. Προ τριμήνου η Stegi Holdings AG, ο βασικός μέτοχος της Αριόνα Ελλάς, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή 3,37 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί μέσα στο 2021 κεφαλαιακή ενίσχυση 12 εκατ. ευρώ περίπου. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Αριόνα Ελλάς ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 78,59 εκατ. ευρώ.

Η Αsofin Μanagement

Πιθανότατα εμπλοκή στο έργο που ανέλαβε η Αριόνα Ελλάς θα έχει και η Αsofin Μanagement, συνδεμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα, λογιστικής υποστήριξης και μάρκετινγκ. Η Αsofin Μanagement που ανήκει στις εταιρείες του Ν.89/1967 είχε το 2020 κύκλο εργασιών στην Ελλάδα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο του εν λόγω τζίρου αφορούσε σε υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στην Αριόνα Ελλάς. Το 2020 ο συνολικός κύκλος εργασιών της Αsofin Μanagement είχε ανέλθει σε 6 εκατ. ευρώ περίπου και τα προ φόρων κέρδη της ήταν στα 286.509 ευρώ. Θα μπορούσε να ήταν ακόμη υψηλότερα εάν η εταιρεία δεν δαπανούσε για τηλεφωνικά έξοδα 100.485 ευρώ (τηλεφωνικός λογαριασμός 2.450 ευρώ ανά εργαζόμενο!). Με μια δόση χιούμορ, κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει τη συμβουλευτική εταιρεία του Ιδρύματος Ωνάση για τις υπηρεσίες VoIP (Voice over Internet Protocol)…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή