Το Hotel Δουζόγλου στη Σταδίου, οι αποκαλύψεις για την Κεφαλαιαγορά και τα λεφτά στη Σιγκαπούρη

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το Hotel Δουζόγλου στη Σταδίου, οι αποκαλύψεις για την Κεφαλαιαγορά και τα λεφτά στη Σιγκαπούρη
7'

Τα εν οίκω μη εν δήμω

Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ολοκληρώθηκε και τελικά την τελευταία ημέρα (11/1) υπήρξε μια κάποια συμμετοχή που οδήγησε στην υποβολή συνολικά 28 σχολίων και παρατηρήσεων. Από τα σχόλια αυτά, τα πλέον ενδιαφέροντα, τα πιο «πιπεράτα» θα λέγαμε, προήλθαν από το Σύλλογο Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και τα σχόλια αυτά καταγράφουν -εκ των έσω- μια εικόνα της Ανεξάρτητης Αρχής καθόλου κολακευτική. Δίνουν δε την εντύπωση διάλυσης και αδυναμίας επιτέλεσης του εποπτικού της ρόλου. Είναι ενδεικτικό πως σχολιάζοντας το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που αναφέρεται στις παραγραφές ο Σύλλογος Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχολιάζει την κυβερνητική πρόταση για πενταετή παραγραφή των αδικημάτων ως εξής: «Η πρόβλεψη παραγραφής μετά την παρέλευση 5ετίας από την διάπραξη της παράβασης, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αφού η φύση των εποπτευόμενων αντικειμένων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Κ. θα οδηγήσει στην ατιμωρησία και συνακόλουθη υποβάθμιση του εποπτικού έργου και της διεθνούς αξιολόγησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.» Τα σχόλια των εργαζομένων του εποπτικού φορέα γίνονται ακόμη πιο καυστικά, κατά το σχολιασμό του άρθρου 5 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στις αλλαγές στη διάρθρωση των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο σημείο αυτό «φωτογραφίζει» πολιτικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία θέσεων προϊσταμένων που ουσιαστικά δεν θα έχουν υφιστάμενους! Σχετικά αναφέρει τα εξής: «Αναφορικά με την επιχειρούμενη καινοτόμα προσέγγιση της βασικής οργανωτικής δομής των υπηρεσιών της Ε.Κ., μέσω θεσμοθέτησης νέων Διευθύνσεων και Τμημάτων και τη συνεπακόλουθη δημιουργία πολλών νέων θέσεων ευθύνης, επισημαίνουμε ότι, εξαιτίας των προαναφερθέντων σοβαρότατων προβλημάτων υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Ε.Κ., οι ρυθμίσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, αφού δεν υφίσταται επαρκής αριθμός στελεχών ενώ τα υφιστάμενα στελέχη είναι αδύνατον να αναλάβουν πρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Ε.Κ. κατά την άσκηση των εποπτικών της καθηκόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μη ρεαλιστικής νέας οργανωτικής δομής της Ε.Κ. σε σχέση με την υφιστάμενη στελέχωσή της, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το Τμήμα Πληροφορικής της Ε.Κ. λειτουργεί με 3 μόνο στελέχη προβλέπεται νέα Διεύθυνση Πληροφορικής. Επισημαίνεται δε ότι η προσπάθεια επιπλέον στελέχωσης της Ε.Κ. με ειδικούς στην πληροφορική επιστήμονες δεν έχει ευοδωθεί μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω έλλειψης κατάλληλων μισθολογικών κινήτρων». Νομίζουμε πως τα σχόλια περιττεύουν…

Η επένδυση Δουζόγλου στη Σταδίου

Προ ημερών η στήλη σας ενημέρωσε πως το ιστορικό ξενοδοχείο Πεντελικόν στο Κεφαλάρι, το οποίο από το 2015 ανήκει στον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θόδωρο Δουζόγλου, βρίσκεται σε φάση επέκτασης και πως η επένδυση των 14,3 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθεί με 3 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νομό. Ωστόσο, ο Θόδωρος Δουζόγλου και η διοικητική του ομάδα (Χρήστος Στεφανίτσης, Αιμίλιος Στεφανίτσης, Διονύσης Γάσπαρης, Ξανθίπη Κούκουζα, Γιώργος Παροικάκης) τρέχουν παράλληλα και ένα αντίστοιχα σημαντικό project. Ετοιμάζονται να μετατρέψουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο 91 δωματίων και 240 κλινών το ιστορικό κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου 15, ακίνητο που ο επιχειρηματίας απέκτησε το 2017 καταβάλλοντας συνολικά 11 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο δεδομένου ότι το ακίνητο των 4.692 τετραγωνικών που κατασκευάστηκε τη διετία 1930-31 και επεκτάθηκε το 1960 έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1989. Το μέγαρο των «ΤΤΤ» (Ταχυδρομείων, Τηλεγραφημάτων και Τηλεφωνίας), όπως το ονόμαζαν οι παλαιοί Αθηναίοι αποτελεί όψιμο έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά. Σχεδιάστηκε επτά χρόνια πριν από τον θάνατό του και περιλαμβάνεται στα σημαντικά δείγματα του αρχαΐζοντος μοντερνισμού, με ορισμένα δείγματα της art deco. Ο Όμιλος Δουζόγλου θα περάσει το ακίνητο στην υπό σύσταση Αντιγόνη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Μονοπρόσωπη IKE, η οποία θα υλοποιήσει την επένδυση ύψους 14,2 εκατ. ευρώ, η οποία θα επιχορηγηθεί με 3 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νομό (όπως και η επέκταση του Πεντελικόν).

Μαραθονήσι και Γλυφάδα

Το Μαραθονήσι βρίσκεται απέναντι από το Κερί, στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Το νησάκι, που υπάγεται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έχει έκταση 280 στρέμματα και είναι ακατοίκητο. Είναι διάσημο διότι αποτελεί χώρο ωοτοκίας των χελωνών Καρέτα-Καρέτα και για το λόγο αυτό έχει συμπεριληφθεί και στο πρόγραμμα προστασίας Natura 2000. Το Μαραθονήσι είναι ιδιωτικό νησί. Αγοράσθηκε το 1972 από την εταιρεία Ζάντε Μαραθονήσι ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Ζαχαριά με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευση, με συγκεκριμένους όρους δόμησης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μετά από αλλεπάλληλους περιοριστικούς όρους η τουριστική και οικιστική εκμετάλλευση της περιοχής κατέστη αδύνατη. Η Ζάντε Μαραθονήσι ΑΕ, προσέφυγε στα ελληνικά δικαστήρια τα οποία έκριναν ότι η Πολιτεία άσκησε το δικαίωμά της για επιβολή περιοριστικών όρων σε εκτός σχεδίου περιοχή, με το σκεπτικό πως οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν προορίζονται για οικιστική και τουριστική εκμετάλλευση, αλλά μόνον για αγροτική χρήση. Κατόπιν αυτού η Ζάντε Μαραθονήσι ΑΕ προσέφυγε το 2003 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εξέφρασε διαμετρικά αντίθετη άποψη από εκείνη των ελληνικών δικαστηρίων, θεωρώντας ότι κακώς δικαίωσαν το Δημόσιο, αφού στην περίπτωση της προσφεύγουσας εταιρείας υπήρξε περιορισμός των όρων ιδιοκτησίας. Η απόφαση αυτή, που δικαίωσε την οικογένεια Ζαχαριά οδήγησε στην αποζημίωσή της από το Δημόσιο, αλλά κυρίως άνοιξε το δρόμο της δικαίωσης για πολλούς ιδιοκτήτες γης που είχαν αποκτήσει περιουσίες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που με μεταγενέστερες ρυθμίσεις, κατέστησαν μη αξιοποιήσιμες. Γιατί κάναμε όλη αυτή την αναφορά; Διότι η εταιρεία Ναυσικά ΑΕ, της οικογένειας Ζαχαριά προχωρεί στην κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων στη Γλυφάδα, με την συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 43 εκατ. ευρώ. Το έργο το τρέχουν ο αρχιτέκτονας Διονύσης Ζαχαριάς και ο αδερφός του Θύμιος. Ο Διονύσης Ζαχαριάς είναι ο ιδρυτής του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου DZA, το οποίο βρίσκεται πίσω από εξαιρετικά καλαίσθητα αρχιτεκτονικά projects. Και η υπογραφή του εγγυάται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα λεφτά της Σιγκαπούρης

Μαθαίνουμε πως συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής. Η προσοχή τους έχει πέσει στο άρθρο 27 του σχεδίου νόμου. Το σχετικό άρθρο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο κρατών, για τους φόρους που καλύπτονται από τη σύμβαση. Ουσιαστικά θα ανοίξει τη στρόφιγγα της πληροφόρησης για αδήλωτες καταθέσεις και επενδύσεις Ελλήνων στη Σιγκαπούρη. Στοιχεία που υπάρχουν από συγκεκριμένες υποθέσεις και πηγές, έχουν δείξει πως η Σιγκαπούρη την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια δεύτερη Ελβετία και ένα νέο Λιχτενστάιν για πολλούς Έλληνες που αποκρύβουν τον πραγματικό πλούτο τους. Μια διατύπωση που περιλαμβάνεται στο κείμενο της διμερούς σύμβασης αφήνει χώρο για συζήτηση. Κατά τη διατύπωση αυτή, οι διατάξεις της σύμβασης «δεν μπορούν να ερμηνευθούν σε καμία περίπτωση ότι επιβάλλουν σε ένα συμβαλλόμενο κράτος την υποχρέωση να λαμβάνει διοικητικά μέτρα αντίθετα με τη νομοθεσία και τη διοικητική πρακτική αυτού ή του άλλου συμβαλλόμενου κράτους». Τα συμπεράσματα δικά σας…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή