Οι μπλε κάδοι, οι 18 της ΡΑΕ, και το Ταμείο Ανάκαμψης «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι μπλε κάδοι, οι 18 της ΡΑΕ, και το Ταμείο Ανάκαμψης «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»
6'

Η δίωξη για τους μπλε κάδους

Σε υπόθεση με χαρακτηριστικά σκανδάλου αναδεικνύεται αυτή των λεγόμενων «μπλε κάδων» ανακύκλωσης, καθώς όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ) που «τρέχει» το σχετικό πρόγραμμα, οφείλει στους δήμους περισσότερα από 97 εκατ. ευρώ ως αμοιβή για τη συλλογή τους! Τα στοιχεία που προέκυψαν από την προκαταρκτική έρευνα, φαίνεται πως έπεισαν τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος και άσκησε δίωξη για κακούργημα κατά υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που φέρονται ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την οφειλή. Καθώς μάλιστα οι δήμοι θεωρούνται Δημόσιο, πρόκειται για δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι κατηγορούμενοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για τα ποινικά αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΟΤΑ και της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη. Επιπλέον, η υπόθεση των «μπλε κάδων» έχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς πέρα από το οικονομικό σκέλος, η μέθοδος που υιοθετεί η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης Αξιοποίησης φέρεται πως όχι μόνο δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά προσκρούει και στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η τελική κρίση της Δικαιοσύνης για την όλη υπόθεση θα αποτελέσει και καταλύτη εξελίξεων. Όπως φαίνεται, είναι πολλά αυτά που κρύβονται μέσα στους «μπλε κάδους» και αρχίζουν σιγά-σιγά να βγαίνουν στο φως.

Οι 18 της ΡΑΕ

Με μεγάλο ενδιαφέρον ανέμενε σήμερα η αγορά τις δηλώσεις του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα για την κατάσταση στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τελικά η ενημέρωση Τύπου μετατέθηκε για μια εβδομάδα, οπότε τα σπουδαία θα τα μάθουμε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Και οι δηλώσεις Δαγούμα θα έχουν ενδιαφέρον διότι θα δώσουν μια εικόνα για το τί πρέπει να αναμένουμε στην αγορά ενέργειας όχι μόνον τους επομένους μήνες ή το 2022, αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της ΡΑΕ αναμένεται να περιγράψει το «πραγματικό κόστος» της ενεργειακής μετάβασης που έχει επιλέξει η ΕΕ. Η στήλη από την πλευρά της θα αποκαλύψει κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό και στο οποίο ο χαμηλών τόνων κ. Δαγούμας δεν θα αναφερόταν ποτέ σε μια ενημέρωση Τύπου. Η ΡΑΕ σήμερα καλείται να διαχειριστεί αυτές τις πρωτόγνωρες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας με ένα προσωπικό που δεν ξεπερνά τα 100 άτομα. Εξ αυτών μόλις τα 18 άτομα είναι εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Και το νούμερο αυτό είναι ισχνό δεδομένων των αναγκών εποπτείας σε μια αγορά που δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Για να δοθεί μια τάξης μεγέθους, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) διαθέτει σήμερα 100 άτομα εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό, εκ συνόλου προσωπικού 270 ατόμων περίπου. Η σύγκριση αυτή προφανώς προβληματίζει…

Το ρωσικό αέριο

Να παραμείνουμε όμως στα ενεργειακά. Φυσικό αέριο αξίας άνω των 3,5 δισ. ευρώ εισήγαγε το 2021 η Ελλάδα από τη Ρωσία, ενώ η αξία των ελληνικών εισαγωγών από τη Ρωσία ξεπέρασε πέρυσι τα 4 δισ. ευρώ. Τα σχετικά στοιχεία που σας αναφέρουμε θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα Φεβρουαρίου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τα παραθέτουμε διότι στις 13 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει για έξι μήνες, ήτοι έως τις 31 Ιουλίου 2022, τα περιοριστικά μέτρα που στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας της Ρωσίας. Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη μετά την τελευταία αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Οι εν λόγω κυρώσεις της ΕΕ περιορίζουν για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ, απαγορεύουν ορισμένες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και μεσιτείας έναντι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, απαγορεύουν επίσης την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά κάθε είδους αμυντικού υλικού και θεσπίζουν απαγόρευση για είδη διπλής χρήσης για στρατιωτική χρήση ή για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία. Οι κυρώσεις περιορίζουν επίσης την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα στην παραγωγή πετρελαίου και την έρευνα για πετρέλαιο. Πάντως εάν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία, θα δει πως από το 2014 που ισχύουν οι κυρώσεις, έως και σήμερα, η Ελλάδα ήταν εκείνη που επηρεάσθηκε περισσότερο από τους περιορισμούς στο διμερές εμπόριο, παρά η Ρωσία…

Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, Απόστολου των Εθνών», κλειδώνοντας χρηματοδότηση 500.000 ευρώ. Τί είναι το εν λόγω έργο; Ξεκίνησε το 2017, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια του Λάτζιο Ιταλίας και η Περιφέρεια Πάφου της Κύπρου. Στόχος του είναι να καθιερωθεί ένα ετήσιο πλέγμα δράσεων που θα αφορούν στην ανάδειξη του έργου του Αποστόλου Παύλου και της διαδρομής του, να ενισχυθεί ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, και παράλληλα να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία πέντε πολιτιστικών διαδρομών γεωγραφικού εύρους, με θεματικές αφηγήσεις από την ελληνική ιστορία, θα συντηρηθούν και θα αποκατασταθούν επιλεγμένα μνημεία, θα αναβαθμιστούν υπηρεσίες και υποδομές και θα αναπτυχθούν ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές και καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Να σημειωθεί πως το «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» είναι μεν ένα πρόγραμμα θρησκευτικής μορφής τουρισμού, αλλά προωθεί γενικότερα το τουριστικό προϊόν. Ήδη, τουρίστες όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από Λατινική Αμερική (κυρίως Βραζιλία), από Άπω Ανατολή, Αφρική (Αίγυπτο, Νιγηρία, Κένυα κ.ά.) ακολουθούν τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου.

Αναχαιτίσεις περιστεριών

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανέθεσε προ ημερών στην εταιρεία Greek Falconry Activities το έργο της «αναχαίτησης» περιστεριών. Συγκεκριμένα, η Greek Falconry Activities ανέλαβε έναντι 17.000 ευρώ την απομάκρυνση περιστεριών από τα υπόστεγα της διεύθυνσης αεροκατασκευών της ΕΑΒ για ένα έτος. Πως θα γίνεται η «αναχαίτιση»; Με τα γεράκια, τους αετούς και τα ξεφτέρια, δηλαδή τα εκπαιδευμένα αρπακτικά πτηνά που διαθέτει η Greek Falconry Activities. Οι υπηρεσίες ελέγχου και εκδίωξης πτηνών και θηλαστικών της Greek Falconry Activities παρέχονται σε βιομηχανικές μονάδες και εργοστάσια, σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε κτηριακές μονάδες εντός αστικού ιστού, σε αεροδρόμια, σε μαρίνες, σε αγροτικές εκτάσεις, σε εμπορικά κέντρα, σε πάρκα και πλατείες και σε σχολικά συγκροτήματα. Την Greek Falconry Activities την τρέχει ο Σταύρος Αθανασίου, ο επικεφαλής του Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας και σε αυτή μετέχει ο Σπύρος Μίχος, ο γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πέτρου Μίχου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή