Το «shopflix» πατάει γκάζι, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας του Άδωνι και η Βασιλική στο Παρίσι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το «shopflix» πατάει γκάζι,  ο Σύμβουλος Ακεραιότητας του Άδωνι και η Βασιλική στο Παρίσι
6'

Η Βασιλική στο Παρίσι

Σας το λέμε από τώρα για να μην κρατήσετε την ανάσα σας. Την μεθεπόμενη εβδομάδα δεν θα έχουμε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος είναι πως η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, θα μεταβεί στο Παρίσι όπου έχει προσκληθεί στο προβεβλημένο Eurofi High Level Seminar, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η κ. Λαζαράκου θα προσγειωθεί στην Πόλη του Φωτός στις 22 Φεβρουαρίου και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 25 Φεβρουαρίου.

Οι προβλέψεις Στουρνάρα

Νωρίς το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου στο Eurofi High Level Seminar θα μιλήσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης θα μετέχει σε panel που έχει ως θέμα την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την απειλή του στασιμοπληθωρισμού. Στην ίδια ενότητα θα πλαισιώνουν τον κ. Στουρνάρα ο Κροάτης Κεντρικός Τραπεζίτης και οι επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και της Σλοβενίας. Είμαστε περίεργοι κατά πόσο ο κ. Στουρνάρας στην επικείμενη αυτή τοποθέτησή του στη γαλλική πρωτεύουσα θα επαναλάβει τα όσα δήλωσε στην τελευταία συνέντευξή του (Mega,25/1), ήτοι ότι «ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος» και πως «δεν βλέπει τον λόγο γιατί να γίνει αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Πολιτική Ποιότητα και Μετρολογία

Στον νέο Οργανισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την προηγουμένη εβδομάδα και ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα που τραβάνε το μάτι. Εμάς μας έκανε εντύπωση ο αναβαθμισμένος ρόλος της «Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας και Μετρολογίας». Με το πρώτο άκουσμα δημιουργείται η εντύπωση πως στο υπουργείο του Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργείται διεύθυνση με σκοπό το μέτρο και την ποιότητα της πολιτικής. Αλλά δεν είναι έτσι. Η Διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας προϋπήρχε στο υπουργείο. Επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης είναι η υποστήριξη θεσμών προώθησης της ποιότητας και της εποπτείας της αγοράς, μέσα από την ανάπτυξη και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας στους τομείς τυποποίησης, διαπίστευσης, μετρολογίας και της εποπτείας της αγοράς, την προώθηση βραβείων ποιότητας και επιχειρηματικής αριστείας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως η εν λόγω Διεύθυνση δεν έχει σχέση με την πολιτική ηγεσία, αλλά αμιγώς με την λειτουργία της αγοράς ….

Σύμβουλος Ακεραιότητας

Μια ακόμη προσθήκη στον Οργανισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην οποία μάλιστα θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν και όλα τα άλλα υπουργεία, εξαιρουμένων των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας αφορά στη δημιουργία του Γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας. Το εν λόγω Γραφείο που θα υπάγεται απευθείας στον Άδωνι Γεωργιάδη θα στελεχώνεται από τον Σύμβουλο Ακεραιότητας. Αποστολή του Συμβούλου Ακεραιότητας είναι να διασφαλίσει ένα συνεκτικό πλαίσιο αποτελεσματικής προστασίας των υπαλλήλων του υπουργείου, που είτε διαπιστώνουν, είτε υφίστανται τις συνέπειες ή επιθυμούν να αναφέρουν παραβιάσεις ακεραιότητας. Ο Σύμβουλος θα παρέχει υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλή στους υπαλληλους, αναφορικά με θέματα ηθικής και ακεραιότητας στο χώρο εργασίας τους. Σύμφωνα με το νέο νόμο 4795/2021 που εισήγαγε τον εν λόγω θεσμό, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας έχει πειθαρχική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και με την έναρξη της θητείας του υπογράφει δήλωση εχεμύθειας, η οποία τον δεσμεύει και για πέντε χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του. Οι υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων Συμβούλου Ακεραιότητας επιλέγονται από το Μητρώο Συμβούλων Ακεραιότητας που τηρείται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτό το Μητρώο εγγράφονται, κατόπιν αίτησής τους, μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ειδικό επιστημονικό προσωπικό, οι οποίοι ανήκουν οργανικά σε Υπουργεία ή σε αυτοτελείς Υπηρεσίες ή σε Ανεξάρτητες Αρχές ή Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, έχουν τον Α' βαθμό και τριετή κατ' ελάχιστο πραγματική δημόσια υπηρεσία, και διαθέτουν το Πιστοποιητικό Επάρκειας Συμβούλου Ακεραιότητας. Η θέση του Συμβούλου Ακεραιότητας θα καλύπτεται κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα εκδίδει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Οπότε, θεωρητικά τουλάχιστον, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας δεν θα είναι επιλογή του εκάστοτε υπουργού.

Αιτήσεις για «ζεστό χρήμα»

Ξεκίνησε –έστω και με καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό - η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με το πρώτο «ζεστό χρήμα» στην αγορά να αναμένεται τον Απρίλιο ή το αργότερο το Μάιο. Την αρχή έκανε η Εθνική Τράπεζα, η οποία το Σάββατο «ανέβασε» όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την υποβολή της σχετικής αίτησης σε ειδική ιστοσελίδα, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν αίτηση. Την ίδια στιγμή βέβαια ήδη οι τράπεζες έχουν κάνει παρουσιάσεις σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και τα πρώτα επιχειρηματικά σχέδια είναι ήδη έτοιμα προς κατάθεση. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα και η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης παρουσία του Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναδεικνύοντας τα οφέλη αλλά και τα χρονοδιαγράμματα συμμετοχής στη διαδικασία.

Το «shopflix» αναζητεί συνεργάτες

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο e-shopping, καθώς σε πιλοτική (beta) λειτουργία βρίσκεται ήδη εδώ και λίγες μέρες το shopflix.gr, το ψηφιακό marketplace του Ομίλου Μαρινάκη. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε beta version, οι καταναλωτές μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τη λειτουργικότητα του site, επιλέγοντας ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα και κάνοντας παραγγελίες, ενώ η πλατφόρμα υπόσχεται παράδοση σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, κάνει «άνοιγμα» σε υποψήφιους συνεργάτες, προτείνοντάς τους να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα shopflix. Μένει πλέον να δούμε τι θα κάνουν οι υπόλοιποι του χώρου και αν θα υπάρξουν άλλες κινήσεις στο άμεσο ή όχι τόσο άμεσο μέλλον.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή