Προς ολοταχώς ο Προκοπίου, οι αυξήσεις μισθών στις τράπεζες και οι πέντε «σοφοί»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προς ολοταχώς ο Προκοπίου, οι αυξήσεις μισθών στις τράπεζες και οι πέντε «σοφοί»
5'

Αυξήσεις μισθών στις τράπεζες

Στα επίπεδα του 5% ετησίως και συνολικά κοντά στο 15% για την επόμενη τριετία αναμένεται να διαμορφωθούν οι αυξήσεις στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση με τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στη σκιά των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και του πληθωρισμού που καλπάζει, τα επίπεδα αυτά θεωρούνται αποδεκτά και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης. Εξάλλου, μετά από πολλά χρόνια οι τράπεζες περνούν στην κερδοφορία και –εκτός από τα μπόνους στα στελέχη- ζητούμενο είναι ένα ποσοστό να περάσει στο σύνολο των εργαζομένων.

Προς ολοταχώς ο Προκοπίου

Μπορεί να απέχουμε σχεδόν ένα μήνα από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ωστόσο η πλευρά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου προχωράει κανονικά τις επενδύσεις της στη ζώνη των ναυπηγείων. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου εναντίον του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, με την οποία υποστηρίζει ότι η πώληση της Προβλήτας 4 του Σκαραμαγκά δεν είναι νόμιμη (επειδή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν) θα εκδικαστεί στις 18 Μαρτίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Ωστόσο, η πλευρά του εφοπλιστή δεν αφήνει το χρόνο να περνά και εφαρμόζει κανονικά το business plan που έχει καταρτίσει, ελπίζοντας πως το ΣτΕ δεν θα θέσει προσκόμματα σε αυτό.

Πέντε «σοφοί» για τον κατώτατο

Σε επιτροπή πέντε «σοφών» ανέθεσαν ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης την αξιολόγηση των δυνατοτήτων προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου. Η εν λόγω ανάθεση δεν αφορά το 2022, αλλά όλη την επόμενη τριετία. Την επιτροπή απαρτίζουν η Ευφροσύνη Αδαμοπούλου ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Mannheίm, ο Νικός Γιαννακόπουλος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Μάνος Γαλενιανός, Καθηγητής στο Royal Holloway, University of London, ο Ιωάννης Λαλιώτης Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Παντελής Καμμάς Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργο της επιτροπής είναι η σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου το οποίο θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευόμενων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Δεν το λες και εύκολη δουλειά…

Παρέα με τον Χόκινγκ

Η Τζένη Λειβαδάρου είναι το νέο μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πριν αναλάβει θέση ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το προηγούμενο καλοκαίρι η κ. Λειβαδάρου, ήταν στέλεχος της Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Τεχνολογιών των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου εργαζόταν ως μηχανικός καινοτομίας σε «πράσινα» project - εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ψηφιοποίησης, βιοκαυσίμων και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και βιομηχανίας. Ακαδημαϊκά η κ. Λειβαδάρου έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία ως ερευνήτρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής του Πανεπιστήμιου του Cambridge, στο αντικείμενο της υδροδυναμικής και της πράσινης τεχνολογίας. Εκεί δε, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει προσωπικά και τον διάσημο Βρετανό αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ.

Το net metering

H κ. Λειβαδάρου ανήκει σε μια κατηγορία στελεχών του ενεργειακού χώρου που πριν ακόμη ενσκήψει η ενεργειακή κρίση και οι καταναλωτές ρεύματος βρεθούν αντιμέτωποι με δυσθεώρητος λογαριασμούς, τασσόταν υπέρ των ενεργειακών κοινοτήτων, του net metering και της ιδιοκατανάλωσης ρεύματος. Για όσους δεν το γνωρίζουν οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα συνεταιριστικό μοντέλο που εκμεταλλεύεται τον ενεργειακό συμψηφισμό παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) είναι η διαδικασία συμψηφισμού της ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο από έναν σταθμό παραγωγής (π.χ. από φωτοβολταϊκά) με την απορροφώμενη ενέργεια από μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις κατανάλωσης (π.χ. διαμερίσματα πολυκατοικίας). Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, ήτοι οι μέτοχοι του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι και οι καταναλωτές της ενέργειας που παράγει. Τι κερδίζουν από αυτό; Ελαφρύτερους λογαριασμούς, καθώς από τους λογαριασμούς ρεύματός τους αφαιρείται το σύνολο της ενέργειας που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό τους πάρκο. Εάν για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση περίπου 4.500 kwh, μπορεί να παράγει από φωτοβολταϊκά περί τις 1.350-1.550 kWh ανά έτος, μπορεί να εξοικονομεί ετησίως από 300 ως και 550 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, μια εφάπαξ αρχική επένδυση περίπου 3.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ισχύ φωτοβολταϊκού πάρκου 3 kWh έχει χρόνο απόσβεσης περίπου 7 με 10 έτη. Με τις τρέχουσες υψηλές τιμές ρεύματος, ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι ακόμη μικρότερος. Αυτό λοιπόν που υποστηρίζει με την επιστημονική της εγκυρότητα η κ. Λειβαδάρου είναι το μέλλον…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή