Ο διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΟΑΝ, η ΑΜΚ του Υπερταμείου και οι σωλήνες που αλλάζουν ζωές

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΟΑΝ, η ΑΜΚ του Υπερταμείου και οι σωλήνες που αλλάζουν ζωές
7'

Διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΟΑΝ

Σας είχαμε ενημερώσει προσφάτως για εισαγγελική δίωξη σε βάρος υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που φέρονται να προσπάθησαν να συγκαλύψουν οφειλή της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ) άνω των 97 εκατ. ευρώ, στους Δήμους που συλλέγουν τα προς ανακύκλωση υλικά μέσω των «μπλε κάδων». Χθες έγινε γνωστό πως η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έχει προγραμματίσει τακτικό διαχειριστικό έλεγχο στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου. Βάσει της εντολής ελέγχου, η ελεγκτική ομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων θα εξετάσει την επάρκεια του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του φορέα, καθώς και τη χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού του για την οικονομική χρήση έτους 2020. Το αργότερο έως το τέλος Μαΐου η σχετική έκθεση που θα συνταχθεί θα υποβληθεί στη Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ). Και σε εκείνη τη φάση θα γίνει γνωστό ποια κακώς κείμενα εντόπισε ο διαχειριστικός έλεγχος…

Η ΑΜΚ του Υπερταμείου

Κατά 75,5% αύξησε το μετοχικό του κεφάλαιο το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), κάτι που θεωρήθηκε αναγκαίο προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του. Μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Υπερταμείου (δηλαδή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών), το μετοχικό κεφαλαίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας αυξήθηκε κατά 105,7 εκατ. ευρώ, και ανήλθε από τα 140 εκατ. ευρώ στα 245,70 εκατ. ευρώ. Έτσι, πλέον το μετοχικό κεφαλαίου του Υπερταμείου διαιρείται σήμερα σε 140.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη και σε 1.057.030 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 100 ευρώ εκάστη και είναι ολοσχερώς καταβεβλημένο.

Οι σωλήνες που αλλάζουν ζωές

Ένα ταξίδι 6.600 χιλιομέτρων θα πραγματοποιήσουν οι σωλήνες υψηλής συχνότητας συγκόλλησης (HFW) που θα κατασκευάσει η Σωληνουργεία Κορίνθου της οικογένειας Στασινόπουλου στις εγκαταστάσεις της στη Θίσβη και οι οποίες θα παραδοθούν στη Μοζαμβίκη αργότερα εντός του έτους. Η Cenergy Holdings, μητρική της ελληνικής Σωληνουργείας, ήλθε σε συμφωνία με τη Sasol, μια διεθνή εταιρεία ενέργειας και χημικών της Νότιας Αφρικής για την προμήθεια σωλήνων χάλυβα 76 χιλιομέτρων, για έναν αγωγό φυσικού αερίου που κατασκευάζει η Νοτιοαφρικανική εταιρεία στη Μοζαμβίκη. Και η προμήθεια αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την αφρικανική χώρα που είναι από τις λιγότερο ηλεκτροδοτούμενες στον κόσμο. Βλέπετε οι ελληνικοί σωλήνες αναμένεται να μεταφέρουν αέριο από τα πεδία του Inhassoro-Temane που λειτουργούν από τη Sasol σε ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας 450 μεγαβάτ με καύσιμο το αέριο στην επαρχία Inhambane. Αυτό το έργο που θα λειτουργήσει το 2024 θα μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, θα αυξήσει την παραγωγή και θα αντιμετωπίσει μια κρίσιμη αναπτυξιακή πρόκληση για τον λαό της Μοζαμβίκης. Το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών. Θα δημιουργήσει περίπου 830 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία. Οπότε οι σωλήνες της Σωληνουργείας Κορίνθου θα συνδράμουν, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής πολλών ανθρώπων. Και αυτό είναι το πραγματικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Ο βίος και η πολιτεία του Τζέιμς Βελισσάρη

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες στον trader παραγώγων και διαχειριστή κεφαλαίων Τζέιμς Βελισσάρη (James Velissaris) για το ρόλο του σε μια τεράστια απάτη εξωραϊσμού αποδόσεων και είσπραξης προμηθειών. Ο 37 ετών James Velissaris είναι γιος Έλληνα και η μητέρα του είναι Αφροαμερικανή. Ο Βελισσάρης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με αθλητική υποτροφία, καθώς είχε διακριθεί στο american football και αποφοίτησε από το γνωστό πανεπιστήμιο με πτυχίο στα οικονομικά. Εν συνεχεία έλαβε μεταπτυχιακό στην επιχειρησιακή έρευνα και στη χρηματοοικονομική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Goldman Sachs ως αναλυτής και στη συνέχεια μετακόμισε στην Arden Asset Management, όπου συνέθετε χαρτοφυλάκια. Συνέχισε να εργάζεται για το family office της TPG Capital, του γνωστού επενδυτή David Bonderman, το οποίο ίδρυσε την Infinity Q Capital Management, μια εταιρεία στην οποία ο Velissaris ανέλαβε διαχειριστής. Ακριβώς πριν ένα έτος το αμοιβαίο κεφάλαιο Infinity Q Diversified Alpha Fund κατέρρευσε. Από τις έρευνες των αμερικανικών αρχών διαπιστώθηκε πως ο Velissaris διόγκωσε την αξία των διαθεσίμων του αμοιβαίου κατά 1 δισ. δολάρια και χειραγωγούσε συστηματικά τα αποτελέσματά του για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να κρύψει τις κακές αποδόσεις. Έτσι, την προηγουμένη εβδομάδα κατηγορήθηκε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για απάτη και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, αφενός διότι εξωράιζε τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων του Infinity Q Diversified Alpha Fund (για να διατηρήσει τη ροή των χρημάτων των επενδυτών) και αφετέρου διότι παραποιούσε τα αρχεία για να αποκρύψει τις ατασθαλίες. Οι πρακτικές του Velissaris έπληξαν την αξιοπιστία και τη φήμη της TPG Capital και την ανάγκασαν να σχηματίσει προβλέψεις 750 εκατ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει αγωγές και μηνήσεις. Πέραν της απάτης και της παρακώλυσης της δικαιοσύνης, ο Velissaris έχει κατηγορηθεί για απάτη μέσω τραπεζών και για εξαπάτηση ελεγκτών, ενώ η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς τον κατηγόρησε ότι εισέπραξε 27 εκατ. δολάρια από αμοιβές διαχείρισης που προέκυψαν από την ψευδή αποτίμηση των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειριζόταν. Μέρος των χρημάτων αυτών επενδυθήκαν από τον Velissaris στην εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Finch Fortress Films, την οποία ίδρυσε και η οποία μάλιστα εν μέσω διερεύνησης του σκανδάλου εξακολουθούσε να χρηματοδοτεί παραγωγές. Σε κάθε περίπτωση, όσο και εάν ψάξαμε στα διαθέσιμα δικαστικά έγγραφα δεν βρήκαμε κάποια σχέση του James Velissaris με την ελληνική αγορά.

Ψυχοτρόπες ουσίες

Κανονισμό που αφορά στον έλεγχο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τη διαπίστωση προβληματικής χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών εξέδωσε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γεώργιος Δριτσάκος. Ο κανονισμός περιγράφει ως ψυχοτρόπες ουσίες το οινόπνευμα, τα οπιοειδή, τα κανναβινοειδή, τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά, την κοκαΐνη, και άλλα ψυχοδιεγερτικά, παραισθησιογόνα και πτητικούς διαλύτες, πλην της καφεΐνης και του καπνού. Ενδεικτικά, το ανώτατο επιτρεπτό όριο οινοπνεύματος καθορίζεται στα 0,20 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή στα 0,10 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται με ηλεκτρονική αλκοολομετρική συσκευή. Για τις υπόλοιπες ψυχοτρόπες ουσίες θεσπίζεται «μηδενική ανοχή». Σε κάθε περίπτωση με τον κανονισμό θεσπίζονται ως παραβιάσεις, α) η ανάληψη καθηκόντων υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλης ψυχοτρόπου ουσίας, β) η εκτός ορίων κατανάλωση αλκοόλ σε διάστημα μικρότερο των 8 ωρών πριν την ώρα έναρξης της υπηρεσίας , γ) η κατοχή, χρήση ή διακίνηση ψυχοτρόπων ουσιών κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας και δ) η χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου που θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφαλή εκτέλεση των καθηκόντων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ο έλεγχος για την διαπίστωση του ποσοστού οινοπνεύματος, ψυχοτρόπων ουσιών ή φαρμάκων, θα πραγματοποιείται είτε δειγματοληπτικά σε τυχαίο δείγμα, είτε εκτάκτως εφόσον υπάρχουν υπόνοιες ότι συγκεκριμένος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας έκανε χρήση οινοπνευματωδών ποτών, ψυχοτρόπων ουσιών ή φαρμάκων, είτε υποχρεωτικά εντός οκταώρου σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας οι οποίοι εμπλέκονται σε αεροπορικό ατύχημα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή