Η Κεφαλαιαγορά περιπολεί, ο «Μαύρος Κύκνος» και μια επέκταση στα Media

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Κεφαλαιαγορά περιπολεί, ο «Μαύρος Κύκνος» και μια επέκταση στα Media
5'

Σε επαγρύπνηση

Επιστολές στις εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσεις στη Ρωσία ή συναλλάσσονται με τη Ρωσία, προκειμένου να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για τις εκτιμώμενες πιθανές επιπτώσεις από τον «εξοστρακισμό» των ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Δεδομένου ότι ο περιορισμός του SWIFT ουσιαστικά θα μπλοκάρει σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών από και προς τη Ρωσία και δεν θα επιτρέπει την εκκαθάριση συναλλαγών, κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες , είτε στο να πληρώσουν προμηθευτές, είτε στο να εισπράξουν απαιτήσεις. Οπότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει πληροφορίες για τα σχετικά ανοίγματα από τις εισηγμένες, ώστε να ενημερωθεί επαρκώς το επενδυτικό κοινό.

Οι έμποροι γούνας

Αλλά βεβαίως δεν είναι μόνον οι εισηγμένες επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες από τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT. Εμπορικές επιχειρήσεις και τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως της Βορείου Ελλάδος θα δεχθούν σημαντικό πλήγμα. Ειδικά οι έμποροι γούνας στη Μακεδονία που έχουν ως παραδοσιακούς τους πελάτες του Ρώσους, αλλά και τους Ουκρανούς θα υποστούν πλήγμα. Είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αναλογούν στο 25% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων γούνας, ενώ οι εξαγωγές τους προς την Ουκρανία στο 10%. Με απλά λόγια, ανεξάρτητα των συνθηκών και του πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας, αυτές οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πτώση τζίρου που θα ανέλθει έως και στο 35% το 2022.

Ο ιδανικός αυτόχειρας

Ως αυτοχειρία μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του ρωσικού καθεστώτος με την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία θα κατακρημνίσουν το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, σε μια περίοδο που ευημερούσε. Tο 2021 oι ρωσικές τράπεζες είχαν αυξήσει τα καθαρά τους κέρδη κατά 47% ή κατά 2,4 τρισ. ρούβλια σε σύγκριση με 1,61 τρισ. ρούβλια το 2020. Η απόδοση του κλάδου το 2021 οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες κατά 15% και 20% αντίστοιχα. Στο τέλος του 2021, το μερίδιο των κερδοφόρων τραπεζών στο ενεργητικό του κλάδου ήταν 98% και ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 300 τράπεζες. Πάνω δε από το 85% των κερδών για το 2021 εισπράχθηκαν από συστημικά πιστωτικά ιδρύματα( systemically important credit institutions). Το 2022 δεν θα μοιάζει σε τίποτα στο 2021 και οι ρωσικές τράπεζες θα πασχίσουν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές τους.

Οι τουρκικές φράουλες

Αλλά το ότι οι Ρώσοι θα «ματώσουν» οικονομικά δεν σημαίνει πως άλλες χώρες που συναλλάσσονται μαζί τους δεν θα επηρεασθούν. Και δεν μιλάμε για τις Δυτικές μόνο χώρες που έχουν ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, το ρωσικό πετρέλαιο και τα ρωσικά μεταλλεύματα. Μιλάμε και για χώρες όπως η Τουρκία που μεγάλο μέρος της παραγωγής της καταναλώνεται από τους Ρώσους. Ενδεικτικά, η Ρωσία ήταν ο κύριος εισαγωγέας φράουλας από την Τουρκία το 2021, καθώς εισήγαγε φράουλες αξίας 27,8 εκατ. δολαρίων. Συνολικά, η Τουρκία εξήγαγε 42,5 χιλιάδες τόνους φράουλας το 2021, δηλαδή 66% περισσότερο από το 2020. Σε αξία, οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 84%, από 25 εκατ. δολάρια, σε 46,1 εκατ. δολάρια . Εκτός από τη Ρωσία κορυφαίοι αγοραστές είναι επίσης η Ρουμανία (8,91 εκατ. δολάρια και το Ιράκ (5,61 εκατ. δολάρια). Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αυτομάτως συνεπάγονται περιορισμούς στις τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα. Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι καλλιεργητές φράουλας θα υποστούν μεγάλο πλήγμα, όπως οι Έλληνες γουνοποιοί.

«Μαύρος Κύκνος»

«Δολοφόνοι». Τη λέξη αυτή γραμμένη στα ελληνικά ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, σχολιάζοντας το tweet που έκανε επίσης στα ελληνικά ο Πρόεδρος Μακρόν, ως ένδειξη συμπαράστασης για τους Έλληνες ομογενείς που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, είναι ελληνορθόδοξος με καταγωγή από τον Λίβανο και ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του καιρού μας. Το βιβλίο του «Μαύρος Κύκνος» είναι διεθνές μπεστ σέλερ και κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων βιβλίων για την παγκόσμια σκέψη. Ο Ταλέμπ γνωρίζει και διαβάζει ελληνικά και διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χώρα μας. Δεν κρύβει δε την αγάπη του για αυτή, όπως έδειξε και το tweet αποδοκιμασίας που έκανε για τους αδικοχαμένους ομογενείς μας.

Επέκταση στα Media

Άνοιγμα στις κινηματογραφικές παραγωγές και στα media ετοιμάζεται να κάνει ο Αχιλλέας Νταβέλης, ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ιατρικής αποκατάστασης ANIMUS, που την τελευταία διετία ανέπτυξε δραστηριότητες και στην κατασκευή μασκών. Η εταιρεία 21 ADMEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ συμφερόντων Νταβέλη, η οποία συστάθηκε προ εξαμήνου, έχει καταρτήσει επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 2,8 εκατ. ευρώ. Η νεοσύστατη εταιρεία αιτήθηκε την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νομό και πέτυχε να διασφαλίσει επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ για την επένδυσή της. Αυτό σημαίνει πως από ίδια κεφάλαια και δανεισμό θα χρηματοδοτηθεί το 45% της επένδυσης και τα υπόλοιπα 55% θα είναι η επιχορήγηση του Δημοσίου. Καθόλου άσχημα για τον κ. Νταβέλη.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή